Kaj Kunnas auttaa Svenska nu -verkostoa tavoittamaan suomenkielisiä oppilaita
Urheilutoimittaja Kaj Kunnas on tehnyt yhteistyötä Svenska nu -verkoston kanssa vuodesta 2021, jolloin hän debytoi luennoitsijana suomenkielisissä kouluissa. Kaj on tähän mennessä tavannut yli kuusi tuhatta oppilasta, jotka hänen mukaansa inspiroivat häntä vähintään yhtä paljon kuin hän yrittää inspiroida heitä.

Kaj Kunnas on useimmille suomalaisille tuttu nimi. Kolmikymmenvuotisen YLE-uransa aikana hän ehti raportoida lukemattomista pienistä ja suurista urheilutapahtumista – vapaasti kahdella kielellä.
”Puhuin äitini kanssa ruotsia ja isäni kanssa suomea. Kävin sekä suomenkielistä että ruotsinkielistä koulua. Ohjenuorani on aina ollut kaksi kieltä – yksi mieli”, Kaj Kunnas kertoo.
Kaj Kunnas on jättänyt YLE-uransa taakseen, mutta hän on edelleen aktiivisesti mukana erilaisissa projekteissa. Vuodesta 2021 lähtien Kunnas on tehnyt yhteistyötä Svenska nu -verkoston kanssa ja pitänyt lukuisia luentoja suomenkielisille oppilaille.
”Kai on vieraillut yhteensä 32 kouluissa ja luennoinut noin 6500 oppilaalle. Hän on ollut erittäin suosittu, ja kaikki hänen koulukiertueensa ovat olleet täyteen buukattuja”, Svenska nu -verkoston pedagoginen valmistelija Oona Mertoniemi kertoo.
Kaj Kunnas kuvailee vastaanottoa kouluissa lämpimäksi, innostavaksi ja erittäin opettavaiseksi. On selvää, että jotkut ovat kiinnostuneempia kielistä kuin toiset, mutta tämä on Kain mielestä täysin ymmärrettävää.
”Oppilaat ovat yleensä olleet hyvin innostuneita. Varsinkin Lappeenrannan, Nurmeksen ja Oulun kaltaisilla paikkakunnilla, joissa ruotsin kieli ei ole osa arkipäivää kuten Helsingissä ja Turussa, on ollut suurta kiinnostusta luentoja kohtaan”, Kaj Kunnas sanoo.
Nurmeksen koulussa Kaj Kunnas tapasi ukrainalaisia pakolaislapsia, jotka eivät osanneet sanaakaan ruotsia, mutta jotka tulivat heti keskusteluun mukaan ja yrittivät itsekin puhua.
”Itä-Helsingissä taas vierailin koulussa, jossa oppilailla oli 50 eri äidinkieltä. Se oli aika vaikuttavaa”, Kunnas toteaa.
Kunnaksen mielestä on hyvin opettavaista kuunnella oppilaiden omia ajatuksia ja kysymyksiä, ja hän korostaa, ettei hän halua saarnata yleisölleen.
”Varon puhumasta ylhäältä päin. Sen sijaan yritän lähestyä oppilaita esimerkeillä omasta elämästäni, esimerkiksi kertomalla kokemuksistani urheilutoimittajana tai tyttärieni kokemuksista Kanadan, Saksan, Belgian ja Ranskan kaltaisissa maissa. Kyse ei ole ylevistä teorioista, vaan sanoista, tunteista, ja tavallisista keskusteluista”, Kaj Kunnas sanoo.
Kunnas vertaa yhteistyötä Svenska nu:n kanssa Suomen jääkiekkomaajoukkueen henkeen.
”Kyse on siitä, että ollaan yhdessä, ei yksin. Svenska nu -verkostoa tarvitaan vastapainoksi yhteiskunnan yhä polarisoituneemmalle ilmapiirille. Jos olen jostakin asiasta ylpeä Suomessa, niin se on maamme kaksikielisyys”, hän toteaa.
Svenska nu haluaa mielellään jatkaa yhteisyötä Kunnaksen kanssa.
”Kun Kaj luennoi, hän puhuu kunnioituksesta, suvaitsevaisuudesta ja avoimuudesta. Hän kertoo kielitaidon hyödyistä oppilaita innostavalla tavalla, käyttäen henkilökohtaisia anekdootteja, ja sitä on arvostettu suuresti”, Oona Mertoniemi sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Håkan ForsgårdViestintäjohtaja/Kommunikationsdirektör
Puh:+358 40 767 7373hakan.forsgard@hanaholmen.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Debattfestival om framtidens Europa28.4.2025 08:45:11 EEST | Pressmeddelande
Den 15 till 18 maj 2025 ordnas debattfestivalen The Helsinki Debate on Europe, som välkomnar ledande finska och europeiska författare, statsvetare, historiker, diplomater och politiker till en diskussion om Europa femtio år efter att Helsingforsdeklarationen tecknades under.
The Helsinki Debate on Europe28.4.2025 08:45:11 EEST | Tiedote
Keskustelufestivaali The Helsinki Debate on Europe, joka järjestetään 15.–18. toukokuuta 2025, kokoaa johtavia suomalaisia ja eurooppalaisia kirjailijoita, valtiotieteilijöitä, historioitsijoita, diplomaatteja ja poliitikoita yhteen keskustelemaan Euroopan tulevaisuudesta nyt, kun on kulunut 50 vuotta Helsingin ETYK-päätösasiakirjan allekirjoittamisesta.
The Helsinki Debate on Europe28.4.2025 08:45:11 EEST | Press release
Between 15 and 18 May 2025, The Helsinki Debate on Europe will be held, welcoming leading Finnish and European authors, political scientist, historians, diplomats and politicians to a discussion concerning Europe, now fifty years after the signing of the Declaration of Helsinki.
Pressinbjudan: Hur skall Sverige och Finland hantera en allt mera komplex omvärld?2.4.2025 12:36:13 EEST | Pressmeddelande
Välkommen att delta i Hanaholmens utrikes- och säkerhetspolitiska forum Hanalys, som ordnas i Stockholm den 8 april 2025 i närvaro av Sveriges och Finlands utrikesministrar.
Kutsu lehdistölle: Miten Ruotsin ja Suomen tulee toimia yhä monimutkaisemmassa maailmantilanteessa?2.4.2025 12:36:13 EEST | Tiedote
Tervetuloa Hanaholmenin ulko- ja turvallisuuspoliittiseen Hanalys-foorumiin, joka järjestetään Tukholmassa 8. huhtikuuta 2025. Tilaisuudessa ovat paikalla sekä Ruotsin että Suomen ulkoministerit.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme