Yksi rakennus, monta käyttötarkoitusta – tulevaisuuden rakennukset ovat yhä useammin modulaarisia
Pikku-Finlandian suunnitellut arkkitehti Jaakko Torvinen pitää moduulirakennuksia polkuna takaisin kestävämpään rakentamiseen.
Moni kunta, hyvinvointialue ja yritys painii lähivuosina saman ongelman edessä: miten ne voivat hallita omistamaansa ja käytössään olevaa rakennuskantaa kustannustehokkaasti.
Varsinkin kunnilla on omistuksessaan runsaasti muutaman vuosikymmenen ikäisiä tiloja, jotka eivät nykyisellään vastaa oikein kenenkään tarpeisiin. Kuntaliiton lokakuussa julkaisema kysely kertoo, että esimerkiksi kuntien hyvinvointialueille vuokraamista kiinteistöistä kolmasosa saattaa pian jäädä tyhjilleen.
Arkkitehti Jaakko Torvisen mielestä ongelman ytimessä on muuntojoustavuus, tai pikemminkin sen puute. Rakennukset on aikanaan suunniteltu ja rakennettu kiinteästi tiettyyn paikkaan ja tarpeeseen, mutta tilanteiden ja tarpeiden muuttuessa niistä on tullut väärän kokoisia, ne sijaitsevat väärässä paikassa tai ovat ainakin ison remontin tarpeessa. Tällöin omistaja joutuu valinnan eteen: rakennus pitää joko remontoida, myydä, purkaa tai jättää tyhjilleen rapistumaan.
“On yksinkertaisesti kestämätöntä rakentaa sellaisia rakennuksia, joiden on tarkoitus toimia vain yhdessä käyttötarkoituksessa tai ilman mahdollisuutta purkaa niitä osiin. Samalla vaivalla ja rahalla voisi suunnitella kerralla sellaista, joka kestää käytössä pitkään muunneltavuutensa ansiosta”, Torvinen muistuttaa.
Torvinen on erikoistunut puurakentamiseen ja valmistelee tällä hetkellä aiheesta väitöskirjaa. Hän on kiinnostunut rakentamisen käänteisyydestä eli siitä, kuinka rakennuksia tulisi olla mahdollista muunnella ja purkaa ehjinä.
Moduulirakennus pysyy muutoksen vauhdissa
Jaakko Torvinen on varma, että muuntojoustavuuden merkitys rakennusalalla kasvaa lähivuosina huomattavasti. Muutosta vauhdittaa muun muassa vuoden 2025 alussa voimaan astuva rakentamislaki, joka vahvistaa rakentamisen kiertotaloutta ja ohjaa huomioimaan rakennuksen koko elinkaaren aikana syntyvät ilmastohaitat ja -hyödyt.
Aleksi Hillman on Torvisen kanssa samaa mieltä. Hän johtaa uudenlaisten ratkaisujen kehitystyötä Adapteo Groupissa, joka rakentaa ja vuokraa moduulirakennuksia.
“Puurakenteiset modulaariset tilat vievät rakennusalan kiertotalouden uudelle tasolle, sillä ne voidaan rakentaa, laajentaa, pienentää ja käyttää uudelleen jopa muutamassa viikossa. Mukautumalla nopeasti käyttäjien tarpeisiin ne auttavat kuntia, yrityksiä ja koko yhteiskuntaa sopeutumaan muutokseen - olivatpa muutoksen syynä esimerkiksi tiukentuneet ympäristövaatimukset tai nopea kasvu työntekijä- tai oppilasmäärissä”, Hillman kertoo.
Hillmanin mukaan moduulirakennusten puolesta puhuvat monet muutkin järkisyyt.
“Yksi iso asia on kustannusten ennustettavuus. Asiakas vuokraa moduulirakennukset tietyksi ajaksi, joten tilakustannukset tiedetään tarkasti koko sopimuskauden ajalta. Lisäksi moduulirakennukset tehdään siisteissä ja kuivissa sisätiloissa lähes valmiiksi jo ennen työmaalle kuljettamista, ja kun ne vuokrasopimuksen päätyttyä palaavat omistajalleen, niille tehdään aina huolto ja päivitys ennen seuraavaa käyttöä”, Hillman korostaa.
Suomen näyttävin väistötila
Jaakko Torvisen mielestä moduulirakentamisen jarruna voivat usein toimia vanhanaikaiset käsitykset. Monille moduulirakennuksista tulevat ensimmäisenä mieleen 70- ja 80-luvun parakkikoulut. Nykyaikaisessa moduulirakentamisessa arkkitehtuuri voidaan kuitenkin yhteensovittaa alueen pysyvään rakennuskantaan. Ja on rakennukset mahdollista toteuttaa niinkin, että ne erottuvat edukseen ja lisäävät kaupungin vetovoimaa.
Yksi Suomen näyttävimmistä moduulirakennuksista löytyy Helsingin ytimestä, Töölönlahden rannalta. Pikku-Finlandia on puurakenteinen väistötila, joka tuuraa Finlandia-taloa sen perusparannuksen aikana 2022–2025.
Pikku-Finlandiasta on nopeasti tullut suosittu vetonaula, ja Finlandia-talo haluaisi pitää sen nykyisellä paikallaan kahvilana ja tapahtumatilana myös perusparannuksen jälkeen. Helsingin kaupunki taas on kaavaillut rakennuksesta väistötilaa kouluille ja päiväkodeille. Onko Pikku-Finlandian suunnitelleella Jaakko Torvisella omaa suosikkia jatkokäyttökohteeksi?
“Mielestäni rakennus sopii moneen eri käyttötarkoitukseen. Sen käyttöikä on vähintään viisikymmentä vuotta, eli sillä on hyvin aikaa palvella myös muualla. Sen voi pystyttää uudestaan vaikka L:n muotoiseksi tai kahtena eri massana. Koulu ja päiväkoti tulivat toiveina Helsingin kaupungilta, koska niille on suurin tarve. Museo tai galleria voisi olla ihan yhtä hyvä vaihtoehto”, Torvinen pohtii.
Miksi tuhota, kun voi käyttää uudelleen
Torvinen pitää moduulirakentamista polkuna takaisin vanhaan rakentamisen osaamiseen, joka on jossain vaiheessa hukattu.
“Näen selkeän yhtymäkohdan esimerkiksi hirsirakentamiseen. Elementit sattuvat nykyisin olemaan isompia, mutta periaate on sama: voit siirtää ja uudelleenkäyttää rakenteen tuhoamatta sitä. Olisi hienoa, että myös pysyvät rakennukset suunniteltaisiin yhä useammin uudelleenkäytettävyyden kautta”, Torvinen sanoo.
Hän uskoo, että kymmenen vuoden päästä niin kunnilla, hyvinvointialueilla kuin yrityksilläkin on käytössään paljon nykyistä enemmän moduulirakennuksia.
“Joillakin paikkakunnilla on nyt paljon lapsia ja varhaisnuoria, mutta kymmenen vuoden päästä tilanne voi olla toinen. Jos koulu toteutetaan moduulirakennuksena, sen voi myöhemmin muuttaa vaikka palvelutaloksi tai siirtää siihen kaupunginosaan, jossa sitä tarvitaan.”
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Adapteo on Pohjois-Euroopan johtava muunneltavien tilojen toimittaja. Kehitämme, rakennamme, vuokraamme ja myymme muunneltavia rakennuksia, joita voidaan käyttää uudelleen ja suurentaa tai pienentää asiakkaidemme muuttuvien tarpeiden mukaan. Tarjoamalla tiloja välttämättömiin toimintoihin, kuten kouluille, päiväkodeille, palveluasumiseen, toimistoiksi ja majoitustiloiksi, luomme arvoa yhteiskunnalle.
Adapteon modulaariset ratkaisut vuokrataan yhä uudelleen ja uudelleen, mikä minimoi materiaalin käytön ja edistää kiertotaloutta. Kunnianhimoisella kestävän kehityksen ohjelmalla yhtiö näyttää alallaan tietä kohti vastuullisempaa tulevaisuutta. Yhtiö innovoi kestävää kehitystä varten, kehittää ilmastoälykkäitä rakennuksia ja kantaa vastuuta arvoketjusta. Näin yhtiö rakentaa mukautuvaa ja kestävää kehitystä tukevaa yhteiskuntaa.
Adapteon rakennuskanta on 1,3 miljoonaa neliömetriä ja toiminta-alueita ovat Ruotsi, Suomi, Norja, Tanska, Saksa, Belgia, Alankomaat ja Liettua. Valtaosa Adapteon liikevaihdosta tulee julkisen sektorin vuokrasopimuksista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Adapteo Finland Oy
Adapteo ja Pelastusarmeija uudistavat lasten lomakodin tilat9.12.2024 07:54:00 EET | Tiedote
Lasten lomakoti Vihdin Nummelassa on Pelastusarmeijan lomakohde 4–11-vuotiaille. Adapteo toimittaa lomakodille uudet moduulirakenteiset tilat, jotka otetaan käyttöön jo kesällä 2025.
Adapteo Group saavutti kärkisijan GRESB Infrastructure Asset 2024 -arvioinnissa16.10.2024 13:33:23 EEST | Tiedote
Adapteo Group on saanut viiden tähden arvosanan ja 96 pistettä GRESB Infrastructure Asset 2024 -arvioinnissa. Yhtiö sijoittui ensimmäiselle sijalle Pohjois-Euroopan sosiaalisen infrastruktuurin kategoriassa.
Koillis-Helsinkiin kohoamassa suuret väistötilat Suutarilan monitoimitalon ja Siltamäen ala-asteen käyttäjille19.9.2024 11:35:00 EEST | Tiedote
Adapteo Finland toteuttaa Helsingin kaupungille yli 6000 neliömetrin moduulirakenteiset väistötilat palvelemaan Suutarilan monitoimitalon ja Siltamäen ala-asteen käyttäjiä. Työt aloitettiin kesällä, ja tilat valmistuvat joulukuun aikana.
Digitalisaatio ei yksin ratkaise hoitovajetta – lähipalveluja tarvitaan jatkossakin24.6.2024 09:25:00 EEST | Artikkeli
Julkista keskustelua terveydenhuollosta hallitsevat puheet rahapulasta ja palvelupisteiden karsimisesta. Tilalle kaavaillaan digitaalisia palveluja, mutta myös joustavammat tilaratkaisut voivat auttaa pitämään terveyspalvelut lähellä käyttäjiä.
Kolme koulua, yhdet tilat27.3.2024 13:20:00 EET | Artikkeli
Julkisten tilojen peruskorjaukset nielevät huomattavan osan kuntien ja alueiden budjeteista. Vantaalla kouluremonttien aiheuttamat tilatarpeet on ratkaistu pitkäjänteisesti käyttämällä yhtä modulaarista väistötilaa monen eri koulun tarpeisiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme