Skogsbär kan vara smittkälla för echinokockinfektion
En ny studie visar att ägg från bandmaskar kan fastna på skogsbär och därifrån överföras till människan. Blåbärets yta verkar vara mer mottaglig än lingonets.
Dvärgbandmasken, echinococcus, är en liten parasit som däggdjur, särskilt rävar och hundar, kan ha i tarmen. Med djurspillningen kommer mikroskopiskt små maskägg ut i det fria, var de kan förorena till exempel bär och orsaka en smittorisk för människor som äter dem råa.
Kunskapen om hur människan smittas är fortfarande ännu inte så stor. En doktorsavhandling av veterinärmedicine licentiat Sanna Malkamäki vid Helsingfors universitet ger nu mer information om hur ägg från bandmask beter sig i skogsförhållanden.
I undersökningen användes lodjurets bandmask (Taenia laticollis) som modellparasit, eftersom dess ägg är ofarliga för människor, samtidigt som de har liknande egenskaper som äggen från rävens dvärgbandmask, som kan orsaka allvarlig sjukdom hos människan.
Blåbärens yta verkar vara mer mottaglig
Malkamäkis undersökning visade att experimentäggen fastnade på bär i skogsförhållanden. DNA från lodjurets bandmask fanns på blåbär som växte på flera meters avstånd från den kontaminerade avföringen och fanns kvar ännu en månad efter att experimentavföringen lämnats i skogen. Det gick däremot inte att konstatera att parasitäggen skulle ha spridits till lingon.
– Resultaten visar att bandmaskägg kan fastna på bärens yta och därigenom överföras till människan. På basis av vår undersökning om spridning är blåbär en mer sannolik smittokälla än lingon, sammanfattar Malkamäki studien.
My metod för att kontrollera bär
Malkamäki har också utvecklat och testat en PCR-metod för att upptäcka DNA av hundens dvärgbandmask (Echinococcus granulosus) och rävens dvärgbandmask (Echinococcus multilocularis). Med denna metod undersökte Malkamäki bär som köpts på torg i Finland och Estland. I proverna hittades inget DNA varken av hundens eller rävens dvärgbandmask. Metoden kan enligt Malkamäki användas till exempel för att kontrollera bärpartier för parasiter.
**
Både rävens och hundens dvärgbandmask kan orsaka sjukdom hos människan. Rävens dvärgbandmask, som orsakar allvarligare sjukdom av de två, finns i stora delar av Eurasien och Nordamerika. I Europa är den vanligast i Östeuropa, Baltikum och södra Centraleuropa. I Sverige påvisades det första fallet av rävens dvärgbandmask år 2011. Finland och Norge klassas som fria från parasiten. Hundens dvärgbandmask finns både i Finland, Norge och Sverige.
För mera information:
Veterinär, universitetslärare Sanna Malkamäki:
sanna.malkamaki@helsinki.fi , +358 50 416 0530
https://researchportal.helsinki.fi/sv/persons/sanna-malkam%C3%A4ki
VML Sanna Malkamäki disputerade 3.11.2023 vid Helsingfors universitets veterinärmedicinska fakultet på ämnet "Vaccinium forest berries as potential vehicles for taeniid eggs - detection and dispersal". Disputationen kan läsas här: https://helda.helsinki.fi/items/6475a07c-10b4-48eb-b738-c508eecd5f2b .
Kontakter
Helsingfors universitets medietjänst
Tel:+358 2941 22622mediaservice@helsinki.fiLänkar
Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet grundat 1640. Vår akademiska gemenskap består av 40 000 studerande, forskare och medarbetare. "Med vetenskapens kraft för världens bästa" sammanfattar vårt gemensamma arbete vid campusen i Helsingfors, universitetscentrumen i Lahtis, S:t Michel och Seinäjoki samt vid våra sex forskningsstationer runtom i Finland samt i Kenya.
Följ Helsingfors universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet
Lärarnas välbefinnande på arbetsplatsen har förbättrats17.4.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors universitets uppföljningsundersökning visar att lärarnas arbetshälsa har förbättrats för första gången på flera år. Enkätundersökningen som två gånger årligen riktas till medlemmarna i Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ inleddes för fem år sedan, under coronavåren 2020. En tydlig vändning till det bättre inträffade i fjol.
Helsingfors universitets resultat för 2024 var positivt16.4.2025 12:00:27 EEST | Pressmeddelande
Det operativa resultatet var 1,1 miljoner euro. Tack vare placeringsverksamhetens överskott var totalresultatet 99 miljoner euro.
Helsingfors universitet var återigen de sökandes förstahandsval i den gemensamma ansökan26.3.2025 11:22:29 EET | Pressmeddelande
Fler än 35 000 personer sökte till kandidat- och magisterprogrammen. Helsingfors universitet var Finlands populäraste universitet både sett till antalet förstahandssökande och det totala antalet sökande. Juridik, medicin och psykologi var återigen de populäraste ansökningsmålen vid Helsingfors universitet.
Fyra externa medlemmar i Helsingfors universitetets styrelse perioden 2026–202919.3.2025 16:39:16 EET | Pressmeddelande
Till styrelsen valdes Sanni Lehtinen, Mari Pantsar, Juha Tuominen och Antti Vasara. Helsingfors universitets styrelse för perioden 2026–2029 har tio medlemmar, av vilka sex kommer från universitetet och fyra är externa.
Tuff pubertet? En enda gen kan styra laxens väg till könsmognad21.2.2025 12:20:56 EET | Pressmeddelande
En ny studie av laxfiskar visar hur en enskild gen kan ha en avgörande effekt på pubertetsstarten hos Atlantlaxen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum