Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Työttömyyden kasvusta huolimatta tekijöistä edelleen pulaa Pohjois-Pohjanmaalla

Jaa

Talouden näkymät ovat vaimeat ensi vuodelle. Talouskasvu hiipuu ja työttömien, lomautusten sekä konkurssien määrän ennakoidaan kasvavan alueella erityisesti teollisuudessa ja rakentamisessa. Vaikka työvoimaa vapautuu, ei määrä riitä paikkaamaan tekijäpulaa. Suurinta työvoimapulaa ennakoidaan olevan seuraavan vuoden aikana erityisesti sairaanhoitajan, konepaja- ja metallituotteiden kokoonpanijan, lastentarhanopettajan ja lääkäreiden ammateissa. Pohjois-Pohjanmaan lähiajan näkymiä, työvoiman kohtaantoa ja osaamistarpeita on kartoitettu tänä syksynä Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksessa ja Työvoimabarometrissa, joiden toteutuksia Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on koordinoinut alueellaan.

Työvoimabarometri ja alueelliset kehitysnäkymät
Työvoimabarometri ja alueelliset kehitysnäkymät

Talouskasvu on hiipunut ja työttömien määrä on kasvanut Pohjois-Pohjanmaalla syksystä 2022 alkaen. Valtaosa yrityksistä on kuitenkin pystynyt sopeutumaan tilanteeseen hallitusti ja vähentänyt henkilöstöään harkitusti. Työttömien lisäystä on useilla aloilla ja eri nimikkeissä. Isoimmat pudotukset on koettu teollisuudessa ja rakentamisessa, mutta alojen sisällä on myös yrityskohtaisia eroja. Suurimmat vaikeudet on koettu asuntorakentamisessa, jossa yrityksiä on selvitystilassa ja myös konkursseja on toteutunut. Maakunnan konkurssimäärässä on nousua.

Kansallisissa ennusteissa talouden odotetaan heikentyvän, mutta viimeistään vuonna 2025 kasvun odotetaan alkavan maltillisesti. Heikentyvän suhdanteen seurauksena lomautuksia ja työsuhteiden päättymisiä on odotettavissa seuraavan vuoden aikana. Vähennyksiä odotetaan useilla suurilla päätoimialoilla (rakentaminen, puutuoteala, metalliteollisuus). Vaikka työvoimaa vapautuu, ei määrä riitä paikkaamaan pikaisesti laajaa tekijäpulaa. Avoimia työpaikkoja on edelleen hyvin tarjolla, vaikka paikkamäärä vähenee.

Työvoimapulan haasteisiin vastaaminen edellyttää alan ydinammattitaidon lisäksi yleisiä ammatillisia valmiuksia

Työvoimapulaa koetaan Pohjois-Pohjanmaalla erityisesti rakentamisen, terveys- ja hoivapalvelujen, sosiaalipalvelujen, metalli- ja konepajateollisuuden, varhaiskasvatuksen, ICT:n, ravitsemisen, kuljetuksen, kone- ja laitekorjauksen ja taloushallinnon aloilla. Suurinta työvoimapulaa ennakoidaan olevan seuraavan vuoden aikana erityisesti sairaanhoitajan, konepaja- ja metallituotteiden kokoonpanijan, lastentarhanopettajan ja lääkäreiden ammateissa. Työvoiman ylitarjonta keskittyy Oulun seudulle (mm. sihteerit, eräät opetusalan ammatit). Myös useissa kulttuurin ja luovien alojen ammateissa esiintyy ylitarjontaa.

Työvoimabarometrin toimialakohtaisissa arviointiraadeissa alueen toimiala-asiantuntijat syventyivät metalli- ja konepajateollisuuden, rakennusalan ja sosiaali- ja terveysalan seuraavan vuoden työmarkkinanäkymiin. Metalli- ja konepajateollisuudessa työvoiman kysyntää ennakoidaan olevan jatkossa raskaan teollisuuden osaajista mm. hitsaajista ja koneistajista. Ylitarjontaa on mm. ohutlevysepistä ja sovellusohjelmoijista. Teknisissä tehtävissä korostetaan erityisosaamista, kuten piirustusten lukutaitoa ja numeerista hahmotuskykyä.

Sosiaali- ja terveysalan ammateissa alueella on pulaa erityisesti hoitohenkilökunnasta ja lääkäreistä sekä muutamista erityisasiantuntijoista esim. psykologeista, sosiaalityöntekijöistä ja puheterapeuteista. Työvoiman kysynnän ennakoidaan jatkuvan alalla voimakkaana. Perusterveydenhuollon osaamista tulee jatkossa vahvistaa mm. hoitohenkilökunnan kliinisen osaamisen, lääkäreiden yleislääketieteen erityisosaamisen ja psykiatrisen osaamisen osalta.

Rakennusalalla työvoiman kysyntä vähenee, joka näkyy työttömien ja lomautettujen lisääntymisenä seuravan vuoden aikana. Alalta poistuvien ikäluokkien korvaaminen ja valmistautuminen rakennusalan elpymiseen mahdollisesti jo vuonna 2025 edellyttää ennakoivaa osaamisen kehittämistä. Keskeisiä osaamisen kehityssuuntia ovat ympäristötehokas vihreä rakentaminen ja tuottava teollinen rakentaminen. Myös rakennusalan perusosaamisesta, keskeisten ammattityöntekijöiden ja asiantuntijoiden saatavuudesta on huolehdittava. Työvoimapulaa ennakoivan olevan jatkossa esim. maa- ja vesirakentamisen ja muurarin ammateissa sekä työnjohdollisissa tehtävissä.

Metalli- ja konepajateollisuuden ja rakennusalan yhteisinä osaamistarpeina korostuivat kädentaidot ja työssäoppimisen käytäntöihin sekä ohjaukseen liittyvä osaaminen. Metalli- ja konepajateollisuudessa ja sosiaali- ja terveysalalla painottuivat vahvemmin digitaaliset taidot. Sosiaali- ja terveysalalla keskeisiä olivat erilaiset vuorovaikutukseen ja muutostilanteisiin liittyvät taidot esim. muuttuvan toimintaympäristön hallinta, monialainen yhteistyö ja johtaminen erityisesti lähiesimiestyö ja itsensä johtaminen.

Ratkaisuja uraohjauksen, työelämäyhteistyön ja kansainvälisten osaajien kautta

Pohjois-Pohjanmaalla tarvitaan aktiivisia toimia ja kohdennettua aluemarkkinointia, jotta alueelle saadaan kansainvälistä työvoimaa ja alueella kouluttautuvat sitoutuvat työelämään pysyvästi. Alueelle juurtumista edistää, että maakunnasta löytyy puolisotyöpaikkoja, perheiden kielellistä ja kulttuurista sopeutumista tuetaan aktiivisesti ja ainakin englanninkielinen palvelu- ja koulutustarjonta on nykyistä laajempi.

Talouden hiipuminen vapauttaa tekijöitä työmarkkinoille. Heidän osaltaan olennaista on osuvien työelämäntarpeiden mukaisten koulutusten ja osaamispolkujen rakentaminen yhteistyössä työelämän kanssa. Matalasuhdanteessa vastavalmistuneiden nuorten, ikääntyneiden työttömien ja maahanmuuttajien työllistyminen yleensä vaikeutuu. Lisäksi työmarkkinoilta paikka hakee myös pidempään työttömänä olleita. Heidän kaikkien tuekseen tarvitaan tehokasta ohjausta ja työelämään valmennusta.

Työvoimabarometri on työ- ja elinkeinoministeriön uusi lyhyen aikavälin työvoima- ja osaamistarpeiden ennakointitietoa tuottava väline. Työvoimabarometri korvaa aikaisemman ammattibarometrin. Barometrin tiedot kerätään alueellisesti ELY-keskusalueittain. Tiedonkeruun keskiössä ovat alueittaiset keskustelutilaisuudet, joissa mukana ovat alueen ja toimialan kannalta keskeisimmät asiantuntijatahot (ml. merkittävät työnantajat).

Yhteyshenkilöt

Johtaja Petri Keränen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0400 197 187, petri.keranen@ely-keskus.fi

Yksikön päällikkö Eine Kela, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0400 461 191, eine.kela@ely-keskus.fi

Asiantuntija Jarkko Pietilä, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 040 673 9472; jarkko.pietila@ely-keskus.fi (Alueelliset kehitysnäkymät)

Asiantuntija Pia Kangas, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 050 380 6884, pia.e.kangas@ely-keskus.fi (Työvoimabarometri)

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

vaihde 0295 038 000

https://www.ely-keskus.fi/ely-pohjois-pohjanmaa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Valtatietä 22 parannetaan Utajärvellä rakentamalla uusi Prosessitien liittymä, yleisötilaisuus 27.11.21.11.2024 09:28:17 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino, liikenne- ja ympäristökeskus laatii tiesuunnitelmaa ”Valtatien 22 parantaminen Orikankaan kohdalla rakentamalla Prosessitien liittymä, Utajärvi”. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä Utajärven kunnan kanssa. Hankkeessa suunnitellaan valtatielle 22 uusi asemakaavan mukainen Prosessitien liittymä. Suunnitelmassa valtatielle tulee väistötila ja Utajärven suunnasta tultaessa eroteltu oikealle kääntymiskaista. Liittymäalueelle suunnitellaan myös valaistus. Suunniteltu liittymä sijaitsee noin 0,5 kilometriä maantien 18616 (Utasentie) liittymästä Kajaanin suuntaan. Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa Mustikkakankaan teollisuusalueen logistiikka. Hankkeen rakentamisen kustannusarvio on n. 0,8 miljoonaa euroa. Hanke pyritään toteuttamaan lähivuosien aikana. Hankkeesta pidetään vuorovaikutustilaisuus keskiviikkona 27.11.2024 klo 17.00 - 18.00 Utajärven koulun auditoriossa, osoitteessa Laitilantie 6, Utajärvi.

Haapaveden Haaponevan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointi käynnistyy20.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Nordic Generation Oy suunnittelee enintään seitsemän tuulivoimalan rakentamista Haapaveden Haaponevan alueelle. Hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelma on nähtävillä 20.11.2024-29.12.2024 välisen ajan ympäristöhallinnon verkkosivuilla osoitteessawww.ymparisto.fi/haaponeva-tuulivoima-YVA, Haapaveden, Oulaisten ja Raahen kaupungintaloissa ja kirjastoissa sekä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa. Yleisötilaisuus järjestetään tiistaina 26.11.2024 klo 18.00 Haapaveden opiston ReijoWaara-salissa (Vanhatie 45, 86600 Haapavesi) ja etäyhteydellä (linkki saatavilla edellä mainitulla verkkosivulla). Tilaisuudessa esitellään myös hankkeen kaavoitusta. Kahvitarjoilu klo 17.30 alkaen. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita. Hankealue sijaitsee noin viisi kilometriä Haapaveden keskustaajamasta luoteeseen, noin 21 kilometriä Oulaisen kuntakeskuksesta kaakkoon, noin 28 kilometriä Siikalatvan kuntakeskuksesta lounaaseen, noin 30 kilometriä Kärsämäen kuntakeskuksesta luoteeseen ja noin 32

Riitamaa-Nurmesnevan tuuli- ja aurinkovoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus ja Natura-arvioinnit nähtävillä, yleisötilaisuus 4.12.6.11.2024 10:06:53 EET | Tiedote

YVA-menettelyä koskeva yleisötilaisuus järjestetään keskiviikkona 4.12.2024 klo 17.00-19.00 Pyhäjärven kaupungintalon valtuustosalissa (Ollintie 26, 86800 Pyhäsalmi) ja etäyhteydellä (Teams), jonka linkki on saatavilla hankkeen verkkosivulla www.ymparisto.fi/riitamaantuulivoimaYVA Asiasta ovat kertomassa YVA-yhteysviranomaisen (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus), hankevastaavan (Myrsky Energia Oy) ja YVA-konsultin (Sitowise Oy) edustajat. Paikan päällä on kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuuntelemaan ja keskustelemaan. Arviointiselostus on nähtävillä 6.11.2024–10.1.2025 seuraavissa paikoissa: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen aulapalvelut, Veteraanikatu 1, 90130 Oulu Kärsämäen kunnantalo, Haapajärventie 1, 86710 Kärsämäki Kärsämäen kirjasto, Haapajärventie 1, 86710 Kärsämäki Pyhäjärven kaupungintalo, Ollintie 26, 86800 Pyhäsalmi Pyhäjärven kirjasto, Laitisentie 6, 86800 Pyhäsalmi Haapajärven kaupungintalo, Kirkkokatu 2, 85800 Haapajärvi Haapajä

Syötekyläntien liikenneturvallisuutta parannetaan kiertoliittymän rakentamisella6.11.2024 07:25:33 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on aloittanut liikennejärjestelmästä ja maanteistä säädetyn lain mukaisen tiesuunnitelman laatimisen kiertoliittymän rakentamisesta maantielle 862 Pudasjärvelle. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Pudasjärven kaupungin kanssa. Tiesuunnitelmassa maantien 862 (Syötekyläntie) nykyiset Syötetien ja Välihuikosen kolmihaaraliittymät korvataan suunnittelemalla liittymäalueelle kiertoliittymä sekä poikittainen jalankulku- ja pyörätie Syötetieltä Välihuikoselle. Lisäksi liittymäalueen pysäkkijärjestelyt ja valaistus uusitaan. Hankkeen tavoitteena on liittymäalueen liikenneturvallisuuden ja liikenteen sujuvuuden parantaminen. Suunnittelutyö aloitetaan marraskuussa 2024 ja tiesuunnitelma valmistuu toukokuussa 2025. Kevättalvella 2025 järjestetään Pudasjärvellä avoin vuorovaikutustilaisuus, jossa esitellään suunnitelmaluonnoksia. Vuorovaikutustilaisuudesta tiedotetaan erikseen. Tiesuunnitelman jälkeen hankkeelle laaditaan erillinen raken

Talouden alavireestä vähitellen valoisampiin näkymiin Pohjois-Pohjanmaalla29.10.2024 15:34:53 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan lähiajan näkymiä, työvoiman kohtaantoa ja osaamistarpeita on kartoitettu tänä syksynä Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksessa ja Työvoimabarometrissa. Talouden näkymät vuodelle 2025 ovat odottavat. Pohjois-Pohjanmaan talous virkoaa vähitellen, mutta suhdannenoususta tai sen ajankohdasta ei ole vielä selkeää näkymää. Työvoimabarometrissa arvioitiin tänä vuonna kolmea toimialaa. Pohjois-Pohjanmaan teknologiateollisuus ja -palvelut -toimialan tulevaisuudennäkymät ovat haastavat, mutta positiivisia mahdollisuuksia on vihreän siirtymän ja digitalisaation ansiosta. Työvoimantarpeita kuitenkin edelleen on mm. huippuasiantuntijoiden osalta. Rakennettu ympäristö -toimialalla eletään edelleen vaikeaa laskusuhdannetta. mutta suuret hankkeet ovat osin tuoneet helpotusta. Vuodelle 2025 ennakoidaan hidasta toipumista. Sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialalla hoitohenkilöstön työvoimatilanne on hieman parantunut erityisesti Oulussa. Oulun ulkopuolella on enemmän haasteita hoivatyö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye