Väitöstyö tuotti uutta tietoa luonnontilaisten ja käsiteltyjen turvemaiden hiilenkierrosta
Väitöstyössä tutkittiin luonnontilaisten ja käsiteltyjen turvemaiden maanpäällisiä ja maanalaisia hiilidioksidivirtoja erilaisilla menetelmillä. Tutkimuksessa havaittiin digitaalikameroiden olevan hyvä menetelmä kasvillisuuden kehityksen tarkasteluun. Havaitut tulokset myös tuottivat lisätietoa turpeen priming-efektistä ja tukevat aiempia tutkimustuloksia metsäojitettujen soiden turpeen hajoamisesta.
Luonnontilaisten soiden kasvillisuuden määrää ja kasvukauden aikaista kehitystä havainnoitiin digitaalisilla kameroilla otettujen kuvien avulla. Kuvista laskettiin kohteelle vihreysindeksi, joka kuvaa vihreän osuutta kuvan pikseleissä. Tuloksia yhdisteltiin muun muassa tietoon kasvillisuuden hiilidioksidin vaihdosta sekä verrattiin satelliittidatasta johdettuihin vihreysindekseihin.
Kasvukauden aikaisessa vihreyden kehityksessä havaittiin eroja eri ekosysteemien ja eri kasvillisuusryhmien välillä, sekä myös eri kasvukausien välillä. Tulokset osoittivat, että kasvillisuus pystyi kompensoimaan myöhäistä kasvukauden alkua, jos olosuhteet olivat myöhemmin kasvukauden aikana otolliset. Kuivuuden vaikutus kasvillisuuden vihreyden kehitykseen oli riippuvaista ekosysteemin yleisestä kuivuuden sietokyvystä.
Vanhan turpeen hajotus jopa pieneni, kun joukkoon lisättiin tuoretta ainesta
Metsäojitettujen soiden turpeen hiilidioksidivirtoja tutkittiin myös laboratoriokokeissa. Tulosten mukaan runsasravinteisen turpeen hajoaminen oli nopeampaa kuin vähäravinteisemman turpeen, mikä vastasi jo aiemmin havaittuja eroja kyseisten metsäojitettujen soiden hiilitaseissa.
Samalla tutkittiin myös turpeen priming-efektiä, mikä tarkoittaa maaperän vanhan orgaanisen aineksen hajoamisessa tapahtuvaa muutosta, kun siihen lisätään tuoretta orgaanista ainetta. Kokeissa ei havaittu lisääntynyttä vanhan turpeen hajotusta, kun turpeisiin lisättiin tuoretta ainesta männyntaimen tai glukoosin muodossa, vaan päinvastoin vanhan turpeen hajotus jopa pieneni. Tämä ilmiö oli vahvempi vähäravinteisessa turpeessa.
Tutkimuksen tuloksia voidaan esimerkiksi hyödyntää, kun mallinnetaan ekosysteemien toimintaa tai arvioidaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia turvemaihin. Kasvillisuuskameroilla olisi myös mahdollista tarkastella ekosysteemien kasvillisuuden vihreyden muutosta pitkällä aikavälillä esimerkiksi ilmaston- tai maankäyttömuutosten myötä.
Väitöstyö tarkastetaan Helsingin yliopistossa 1.12.
Maiju Linkosalmen väitöskirja "Insights into the above- and belowground CO2 fluxes on pristine and managed peatlands: tools for examining ecosystem carbon cycle" tarkastetaan perjantaina 1.12.2023 kello 12 Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa.
Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Exactum, auditorio B123, Pietari Kalmin katu 5, Helsinki.
Vastaväittäjänä on professori Lisa Belyea, School of Geography, Queen Mary University of London, ja kustoksena toimii professori Annamari Laurén Helsingin yliopistosta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkija Maiju Linkosalmi
Ilmatieteen laitos
p. 040 759 5855
maiju.linkosalmi@fmi.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Jouluaattoa vietetään pilvisessä säässä – joulupäivänä ajokeli muuttuu pohjoisessa huonoksi23.12.2024 15:15:32 EET | Tiedote
Jouluaattona sää on koko maassa pilvinen. Ajoittain tulee vähäistä lumi- tai tihkusadetta, joka voi paikoin olla jäätävää.
Joulua vietetään suuressa osassa maata lauhassa ja pilvisessä säässä19.12.2024 14:15:20 EET | Tiedote
Joulunpyhinä lämpötila on todennäköisesti laajalti plussan puolella. Sää on enimmäkseen pilvinen ja ajoittain myös tuulinen. Joulunpyhien sateet painottuvat todennäköisimmin pohjoiseen.
Meteorologin puheenvuoro: Miksi Lapissa on nyt niin vähän lunta?18.12.2024 11:37:43 EET | Blogi
Matkailijatkin ovat huomanneet, että Etelä- ja Keski-Lapissa on ajankohtaan nähden vähänlaisesti lunta. Pohjoisen lumitilannetta selittävät marras-joulukuun vähäiset sateet ja sään luonnollinen vaihtelu sekä ilmastonmuutos, kirjoittaa Ilmatieteen laitoksen meteorologi Petteri Pyykkö.
Matalapaine tuo loppuviikoksi runsaita sateita maan etelä- ja länsiosaan, Lapissa paukkuu pakkanen12.12.2024 15:37:08 EET | Tiedote
Sateen olomuoto on sisämaassa pääosin lunta, etelä- ja lounaisrannikolla suuri osa sateesta voi tulla vetenä tai räntänä.
Kutsu medialle: Tule kuulemaan joulun sääennuste!12.12.2024 12:05:20 EET | Kutsu
Ilmatieteen laitos järjestää tiedotustilaisuuden joulun säästä torstaina 19.12. kello 12.30–13.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme