Direktiivikoulutus rakennettiin yrityksen tarpeeseen – Ajoneuvon tekniikkaan keskittyvä koulutus antaa eväitä arjen työhön
Ammattikuljettajien ammattipätevyyskoulutukset eli direktiivikoulutukset on uusittava viiden vuoden välein. Ennakoivan ajon koulutus on pakollinen, muut ovat valittavissa. ED-Logistiikalla lähdettiin etsimään direktiivikoulutuksiin uusia vaihtoehtoja – vastaus löytyi TAKKista. Ajoneuvojen tekniikkaan painottuvan direktiivipäivän sisällöt on täsmätty juuri ED-Logistiikan tarpeisiin.
- Direktiivipäivät mennään usein samalla mallilla, vaikka järjestelmä antaisi mahdollisuuden yrityksen tarpeeseen rakennettuihin koulutuksiin. Yritykset eivät osaa hyödyntää mahdollisuuksia, joita on tarjolla, arvelee TAKKin koulutuspäällikkö Tomi Hakkarainen.
- Direktiivikoulutukset on pakko hoitaa määräajoin. Me halusimme, että koulutuksesta on aidosti hyötyä sekä työnantajalle että työntekijälle, kertoo Lassi Lahti ED-Logistiikalta.
- Tavoite tekniikkakoulutukselle on, että kuljettajat oppivat pitämään silmät ja korvat auki – havaitsemaan ja tunnistamaan, kun joku ajoneuvossa ei toimi oikein. Tärkeintä on saada ymmärrys siitä, milloin on tarve korjaukselle.
Kuorma-autojen korjaus on kallista. Jos pikkuvikoja ei havaita, ja niihin tartuta ajoissa, kustannukset voivat nousta monikertaisiksi – puhumattakaan riskeistä liikenneturvallisuudelle.
Ajoneuvon tekniikka tutuksi
- Kalusto kehittyy koko ajan. Kun uusi auto valmistuu ja otetaan käyttöön, on kentän tarve sille usein jo kova. Kiireessä mahdolliset uudet päivittyneet ominaisuudet jäävät käymättä läpi kuljettajien kanssa, ja näin voi syntyä tahatonta väärinkäyttöä.
Yhtenä esimerkkinä Lahti mainitsee EURO 6 -dieselit: Osa kuljettajista ei vieläkään tunne näiden päästöjä puhdistavaa tekniikkaa riittävän hyvin, jotta ne osattaisiin pitää toimintakuntoisina. Järjestelmään liittyy puhdistustoimenpide, joka kuljettajan on osattava huomioida. Vääränlainen toiminta voi johtaa puhdistuksen epäonnistumiseen ja lopulta tarpeettomiin korjaamokäynteihin.
Direktiivikoulutus on Lahden mukaan hyvä ajankohta ajoneuvon tekniikan opiskeluun. Silloin on jo käytännön kokemusta, ja aihe iskee ihan eri tavalla, kun asiat konkretisoituvat päivittäisessä työssä. Lahti oli itsekin innokas opiskelija ensimmäisessä päivässä.
- Koulutusta vetävä ajoneuvotekniikan kouluttaja Kimmo Niemi osaa vastata opiskelijoiden kysymyksiin. Tämä on osa koko homman hohtoa. Kimmosta huomaa, että hän on aidosti innostunut ja tuntee ajoneuvotekniikkaa. Tämä välittyy myös kurssilaisille. He eivät pelkästään uskalla kysyä, vaan voivat myös luottaa vastauksiin, Lahti kiittelee.
Kuljettajia ED-Logistiikalla on noin 100 ja autoja 57. Autot sijaitsevat ympäri Pirkanmaata ja suurinta osaa ajaa useampi kuski. Vika- ja poikkeustilanteiden tunnistaminen on pitkälti kuljettajien vastuulla. Kuljettajista puolet on nyt käynyt tekniikkakoulutuksen, ja toinen puoli suorittaa sen talven aikana.
- Jatkossa koulutus kuuluu kaikkien uusien kuljettajien perehdytykseen, Lahti toteaa.
Käytännön harjoitukset tukevat oppimista
Direktiivipäivät ovat yleensä pelkkää teoriaa. Tekniikkakoulutuksesta haluttiin käytännönläheinen: aamupäivällä käydään teoriassa läpi kuorma-auton tekniikkaa ja iltapäivällä treenataan samoja asioita käytännössä. Koulutuksessa käytetään ED-Logistiikan omaa kalustoa.
- Halusimme, että koulutuksen sisältö kiinnittyy asiakkaan arkeen ja palvelee sitä. Parasta koko hommassa on ollut se, että koulutuksen pääsi rakentamaan asiakasta kuunnellen, kertoo kouluttaja Kimmo Niemi.
Molemmista toteutuneista direktiivipäivistä on otettu palautteet, ja koulutusta kehitetty edelleen niiden pohjalta. Toisen päivän palautteet olivat Lasse Lahden mukaan huippuhyvät: keskiarvo oli 4,4 (maksimi 5). Palautteista tekee vieläkin arvokkaamman se, että direktiivipäivät ovat olleet lauantaisin täyden työviikon päälle.
- Palautteet kertovat paitsi sisällön onnistumisesta myös kouluttajan loistavasta työstä. Direktiivipäivät voivat olla turhauttavia, kun viiden vuoden välein käydään tekemässä samat koulutukset. Nyt voi sanoa, että meille on tehty direktiivikoulutus, josta on oikeasti hyötyä, Lassi Lahti summaa.
Säänneltyä koulutusta
Direktiivikoulutukset ovat lailla säänneltyjä: yhden koulutuspäivän tulee olla 7 x 45 minuuttia ja koulutussuunnitelma täytyy hyväksyttää Traficomissa. Oppilaitoksen tapauksessa koulutuksesta täytyy tehdä ilmoitus myös Opetushallitukselle, joka toimii valvovana viranomaisena.
Kouluttajat voivat olla TAKKin asiantuntijoita, yrityksen omaa väkeä tai opetuksessa voidaan hyödyntää ulkopuolisia asiantuntijoita. ED-Logistiikan koulutuksessa vakuutusyhtiöllä on oma osionsa direktiivipäivässä. Ifin osuuden painopiste on onnettomuuksien ja tapaturmien ennalta ehkäisyssä, ja kaluston kunnossapito on osa tätä.
- Täytyy kiittää myös Ifiä yhteistyöstä ja joustosta. He osallistuivat koulutuksen kehitystyöhön asiakasta kuunnellen ja lauantaitoteutus järjestyi, Lahti huomauttaa.
- ED-Logistiikka on suhteellisen iso yritys, mutta vastaavanlainen räätälöinti on mahdollista myös pienemmille yrityksille. Viidenkin kuskin kouluttaminen yritykselle räätälöidyillä sisällöillä voi tulla nopeasti kannattavaksi, kun säästetään esimerkiksi korjauskustannuksissa, kannustaa Tomi Hakkarainen.
- Kokemukset koulutuksesta ovat niin hyviä, että ajoneuvotekniikan direktiivikoulutus tulee todennäköisesti TAKKin ammattipätevyyden jatkokoulutusten perustarjontaan kaikille avoimeksi koulutukseksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tomi Hakkarainen, TAKK, puh. 044 7906 256, tomi.hakkarainen@takk.fi
Lassi Lahti, ED-Logistiikka Oy, puh. 040 711 3302, lassi.lahti@ed-logistiikka.fi
Kimmo Niemi, TAKK, puh. 044 7906 632, kimmo.niemi@takk.fi
Kuvat
Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK on monialainen ammatillinen kouluttaja ja työelämän kehittäjä. Vuosittain TAKKissa opiskelee noin 11 000 aikuista ja henkilöstöä on n. 270. TAKKia ylläpitää Tampereen Aikuiskoulutussäätiö sr. Tarjolla on ammatillisia perustutkintoja, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja sekä ammatillista lisä- ja täydennyskoulutusta yli 20 ammattialalta. Koulutuksia, toimintaa ja oppimisympäristöjä kehitetään tiiviissä yhteistyössä työelämän ja yritysten kanssa. Yrityksille ja organisaatioille on tarjolla joustavat ja yksilölliset henkilöstön osaamisen ja liiketoiminnan kehittämisen palvelut.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK
Leena Laitila on vuoden oppisopimusopiskelija 202422.11.2024 15:29:46 EET | Tiedote
Suomen Oppisopimusosaajat ry palkitsee vuosittain ansioituneita oppisopimusopiskelijoita, työnantajia, työpaikkaohjaajan ja mentorin sekä yrittäjä-oppisopimusopiskelijan. Vuoden oppisopimusopiskelijaksi 2024 valittiin TAKKissa lähihoitajaksi opiskellut Leena Laitila.
TAKKin sisustusalan artesaaniopiskelijoiden osaamista esillä Valkeakosken Talonäyttelyssä16.7.2024 10:13:49 EEST | Tiedote
Keskiviikkona 24.7. alkava Valkeakosken Talonäyttely esittelee kymmenen kotia uudella Juusonniityn asuinalueella. Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKKin sisustusalan artesaaniopiskelijat ovat olleet mukana sisustamassa Rakennustyö H. Männistön näyttelykohteita Leinikkiä ja Neilikkaa. Paritalon sisustus on toteutettu oppilastyönä kotimaisilla tuotteilla.
Konepajakoulun uudeksi toimitusjohtajaksi nousee Juha Jokinen26.6.2024 09:03:00 EEST | Tiedote
Konepajakoulun nykyinen toimitusjohtaja Peer Haataja siirtyy Konepajakoulua ylläpitävän Tampereen Teollisuusoppilaitos Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi. Uutena toimitusjohtajana 1.7.2024 aloittaa Juha Jokinen. Jokinen on toiminut Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen (TAKK) tekniikan toimialajohtajana vuodesta 2022 alkaen ja jatkaa myös siinä tehtävässä.
Tampereella käynnistyy sähköpyörien huoltoyrittäjäkoulutus – Sähköpyöräbuumi kasvattaa huoltopalveluiden kysyntää18.4.2024 08:15:07 EEST | Tiedote
Sähköpyörien määrä lisääntyy Suomessa sadantuhannen pyörän vuosivauhtia. Huoltopalveluiden kysyntä on kova, ja alalle tarvitaan lisää tekijöitä. Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK käynnistää toukokuussa sähköpyörien huoltoyrittäjäkoulutuksen.
Palvelualojen Loistoduuniin!-rekrytointitapahtumasta löytyy työpaikkoja4.4.2024 08:46:21 EEST | Tiedote
Loistoduuniin!-rekrytointitapahtuma järjestetään 11.4. Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa. Suositussa tapahtumassa etsitään puhtauspalvelu- ja ravintola-alan sekä turvallisuusalan työntekijöitä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme