Länsi-Uudenmaan Vihreät tyytyväisiä hyvinvointialueen neuvottelutulokseen: Talouden sopeutusta ei kohdisteta heikoimmassa asemassa oleviin
Länsi-Uudenmaan Vihreät ovat tyytyväisiä hyvinvointialueen talousarvioneuvotteluissa muodostettuun lopputulokseen. Sen takana on Vihreiden, SDP:n, RKP:n, keskustan ja vasemmiston muodostama enemmistö.
Talouden tasapainottamiseksi neuvotteluissa löydettiin sopeutustoimia noin viidenkymmenen miljoonan euron arvosta. Se on tarpeellista, jotta hyvinvointialue toimii lain määrittämällä tavalla ollen taloudellisesti tasapainossa vuoden 2026 loppuun mennessä. Samalla vihreä aluevaltuustoryhmä on tyytyväinen siihen, että kaikista heikoimmassa asemassa oleviin kohdistuneita leikkaustoimia onnistuttiin perumaan ja lieventämään.
“Taloudellista kestävyyttä on varmistaa, etteivät sopeutustoimet aiheuta suurempia vaurioita tulevaisuudessa”, Vihreän aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Henna Partanen sanoo.
“Ryhmällemme oli ehdottoman tärkeää, että lastensuojelun asiakkaat saavat tarvitsemaansa tukea jatkossakin. Palvelujen tuotantotapaa voidaan keventää, mutta palvelujen laatu ja määrä ei saa kärsiä”, Partanen lisää.
Vihreät jätti Saara Hyrkön johdolla syyskuussa valtuustoaloitteen lastensuojelun jälkihuollon ikärajan säilyttämisestä 25 vuodessa. Myös eduskunnassa Vihreät ovat vastustaneet Orpon hallituksen päätöstä laskea lakisääteinen ikäraja 23 vuoteen. Vihreiden neuvottelutavoitteiden mukaisesti Länsi-Uudellamaalla jälkihuollon tukea tarjotaan myös jatkossa kaikille alle 25-vuotiaille lastensuojelun asiakkaille, jotka tukea tarvitsevat.
“Lastensuojelun jälkihuollossa tehdään pienillä resursseilla vaikuttavaa ja merkityksellistä työtä. Jälkihuolto työskentelee nimenomaan niiden nuorten kanssa, jotka todella tarvitsevat apua. On kokoomusjohtoiselta hallitukselta käsittämätön arvovalinta leikata juuri näiltä nuorilta. Onneksi Länsi-Uudellamaalla ja muillakin hyvinvointialueilla voidaan toimia vastavoimana näin lyhytnäköisille päätöksille”, sanoo aluevaltuuston 1. varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö, joka toimii myös Vihreiden kansanedustajana.
Viime vuonna aluevaltuusto, Vihreiden vastustuksesta huolimatta, leikkasi omaishoidontukia ja nosti vammaisten ateria- ja ylläpitomaksuja. Nyt toimittiin toisin ja vammaiset ja omaishoitajat jätettiin leikkaustoimien ulkopuolelle.
“Näiden palveluiden piirissä olevilla vammaisilla henkilöillä on usein erittäin rajallisesti mahdollisuuksia kasvattaa tulojaan, joilla maksaa kasvavia kustannuksia. Käteen jäävä osuus on minimaalisen pieni jo nyt”, Partanen muistuttaa.
“Mitä paremmin omaishoitajat jaksavat, sitä vähemmän hoitovastuuta kasaantuu hyvinvointialueelle. Omaishoitajista huolehtiminen on sekä inhimillisesti oikein että taloudellisesti järkevää”, Hyrkkö komppaa.
Etukäteen huolta on herättänyt hyvinvointialueen aikeet muuttaa vanhusten päivätoiminta etäpalveluksi. Vihreät on tyytyväisiä siihen, että neuvotteluissa löydettiin ratkaisu, jolla fyysisissä toimipisteissä toteutettavaa päivätoimintaa ei lakkauteta.
“Monelle ikäihmiselle ja heidän omaishoitajilleen päivätoiminta tuo viikkoon rytmiä ja iloa. Etätoiminta voi osalle olla toimiva ratkaisu, mutta ei kaikille. Etäpalveluja voidaan ja kannattaakin yhä kehittää, mutta kaiken fyysisen päivätoiminnan lakkautus ei ole perusteltua”, Saara Hyrkkö toteaa.
Merkittävä tapa säästää hyvinvointialueen rahoja on vähentää HUS:lle maksettavia siirtoviivemaksuja eli varmistaa, että potilaat pääsevät siirtymään mahdollisimman nopeasti hoitotoimenpiteiden jälkeen joko asumisyksiköihin, perusterveydenhuollon osastoille tai kotihoidon piiriin. Neuvotteluissa puolueet linjasivat, että osastopaikkojen lakkautusta ei toteuteta nopeiden säästöjen toivossa.
“Hyvinvointialueen omat osastopaikat ovat tärkeä osa etenkin ikääntyneiden potilaiden kotiutumispolkua. Kotiin annettavia hoitopalveluja tulee kehittää aluksi, jotta voidaan varmistaa, ettei kukaan jää vaille tarpeellista tukea toipumiseen. Pahimmassa tapauksessa jatkohoidon puuttuminen aiheuttaisi vain uusia päivystyskäyntejä ja lisäisi siirtoviivemaksuja”, Partanen perustelee.
“Kaikkien toimipisteiden toiminta tullaan kuitenkin vielä tarkastelemaan ensi vuoden aikana osana palvelujen verkostoa koskevaa päätöksentekoa. Sen tueksi edellytämme kattavia vaikutusten arviointeja”, Partanen jatkaa.
Järjestöt luovat merkittävästi hyvinvointia alueen asukkaille ja tukevat eri elämäntilanteissa. Vihreä ryhmä on tyytyväinen, että niihin kohdistuvia säästöjä päätettiin maltillistaa.
“Länsi-Uudellamaalla järjestöavustukset ovat yhä korkealla tasolla ja siitä tulee pitää kiinni jatkossakin. Kaikille järjestöille tulee varmistaa toimivat tilat hyvinvointialueen ja kuntien yhteistyöllä,” Partanen päättää.
Neuvotteluissa päätettiin seuraavista lisäyksistä ja yhdestä lisäsopeutuksesta:
• Ikääntyneiden päivätoimintaan +1,6 milj. euroa
• Omaishoidontukeen +1,85 milj. euroa
• Lastensuojelun taloudelliseen tukeen +0,27 milj. euroa
• Hangon vuodeosastotoimintaan +1,0 milj. euroa
• Karkkilan vuodeosastotoimintaan +1,5 milj. euroa
• Ei-lakisääteisiin veteraaniavustuksiin +0,1 milj. euroa
• Vammaisten ateria- ja ylläpitomaksujen korotuksen peruminen +0,5 milj. euroa
• Järjestöavustuksiin +0,18 milj. euroa
• Suun terveydenhuollon palvelusetelitoimintaan +0,1 milj. euroa
• Päätöksenteon kustannusten sopeuttaminen -0,1 milj. euroa
Yhteensä +7,0 milj. euroa
Lisäksi Inkoon suun terveydenhuollon yksikön toimintaa jatketaan omalla henkilöstöllä ja lastensuojelun jälkihuollon ikäraja säilytetään 25 vuodessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henna PartanenEspoon kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja, Tila- ja asuntojaoston pj.
Puh:0407619024henna.partanen@vihreat.fiSaara HyrkköLänsi-Uudenmaan aluevaltuuston 1. varapuheenjohtaja
Puh:0407197604saara.hyrkko@eduskunta.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Uudenmaan Vihreät ry (perustettu 1984) on Vihreä liitto rp:n jäsenyhdistys ja toimii Vihreän liiton piirijärjestönä toimialueellaan.
Uudenmaan Vihreiden tarkoituksena on edistää toiminnallaan vihreitä arvoja. Tarkoituksen toteuttamiseksi Uudenmaan Vihreät tekee ennen kaikkea vaalityötä mm. asettamalla eduskuntavaaliehdokkaat ja aluevaaliehdokkaat sekä tukemalla jäsenyhdistyksiään kuntavaaleissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan Vihreät ry, Nylands Gröna rf
Vihreät estivät rajut terveyskeskusmaksujen korotukset26.11.2024 11:26:08 EET | Tiedote
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vuoden 2025 budjettineuvotteluissa vihreät onnistuivat edistämään tärkeitä tavoitteita, jotka parantavat palveluja siellä, missä tarve on suurin. Päätökset tekevät palveluista inhimillisempiä, vaikuttavampia ja paremmin asukkaiden tarpeita vastaavia. "Vaikka taloudellinen tilanne on tiukka, olemme sitoutuneet tekemään kestäviä ja rohkeita valintoja, jotka tukevat ihmisten arkea ja hyvinvointia. Vaikka hyvinvointialue ei saanut hakemaansa lisärahoitusta, saavutettu budjettisopu tarjoaa olosuhteisiin nähden vahvan perustan, jolta voimme jatkaa eteenpäin. Vaikka emme saavuttaneet kaikkea tavoittelemaamme, resurssitarpeet ja ennaltaehkäisevien toimien merkitystä nostetaan esiin jatkossakin”, toteaa aluevaltuustoryhmän pj. Laura Tulikorpi Vihreät torjuivat terveyskeskusmaksujen rajut korotukset Tavoitteenamme oli turvata sosiaali‑ ja terveyspalveluiden yhdenvertainen saavutettavuus ja varmistaa, että jokaisella hyvinvointialueemme asukkaalla on mahdollis
Espoon Vihreät: Kaupungin talousarvion on varmistettava opetuksen ja varhaiskasvatuksen laatu ja vastattava kasvavan kaupungin tarpeisiin päiväkoti- ja koulurakentamisen osalta10.11.2024 23:03:57 EET | Tiedote
Vihreät lähtevät neuvotteluihin puolustamaan laadukasta varhaiskasvatusta ja opetusta, tukemaan kulttuuria ja varmistamaan tarvittavat päiväkoti- ja kouluinvestoinnit sekä vaikuttavan luontotyön jatkumisen.
Tiedote: Uusia aluevaaliehdokkaita Uudellemaalle7.11.2024 12:59:34 EET | Tiedote
Uusia aluevaaliehdokkaita Uudellemaalle Uudenmaan Vihreiden yleiskokous on sunnuntaina 3.11. nimennyt 45 uutta ehdokasta kevään 2025 aluevaaleihin. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on nyt yhteensä 41, Itä-Uudenmaan alueella 17, Vantaa-Keravan alueella 29 ja Keski-Uudenmaan alueella 21 ehdokasta. Kaikkiaan Uudenmaan Vihreät on asettanut 108 aluevaaliehdokasta tähän mennessä. Uudenmaan Vihreiden puheenjohtaja, Santeri Leinonen kommentoi ehdokasasettelua: “Kunta- ja aluevaalit ovat suomalaisen demokratian selkärangan. Iloitsen valtavasti jokaisesta, joka on päättänyt haastaa itseään ja laittaa itsenä likoon yhteisten asioiden puolesta. Aivan varmasti joku näissäkin vaaleissa aloittava ensikertalainen on tulevaisuudessa suomalaisen valtakunnanpolitiikan huipulla. Erityisesti mahdollisuus nostaa sekä uusia että kokeneita toimijoitamme ylöspäin on minusta valtavan inspiroivaa. Kaikki vähänkään kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan tutustumaan vihreään porukkaan!” Alla nyt nimetyt ja jul
Länsi-Uudenmaan Vihreät: Hyvinvointialueen talouden tasapainotus ei saa ajaa ihmisiä ahtaalle4.11.2024 10:14:51 EET | Tiedote
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuejohtaja Sanna Svahnin talousarvioesitys näyttää, miten kipeisiin leikkauksiin Orpon hallituksen aikatauluvaatimus hyvinvointialueiden alijäämien kattamisesta johtaa. Vihreä aluevaltuustoryhmä vaatii sopeutustoimilta inhimillistä tarkastelua.
Vihreä voitto Vantaalle ja Keravalle: Hyvinvointialueiden kunnianhimoisin ilmasto-ohjelma30.10.2024 11:08:58 EET | Tiedote
Vihreä voitto Vantaalle ja Keravalle! Vantaan ja Keravan hyvinvointialue teki historiaa hyväksymällä oman ilmasto-ohjelmansa 28.10. pidetyssä aluevaltuuston kokouksessa. Tämä ilmasto-ohjelma on lähtenyt vihreiden aloitteesta ja se on merkittävä harppaus eteenpäin kohti terveempää sekä ekologisempaa tulevaisuutta. Vihreät haastavat nyt myös muuta alueet ottamaan mallia Vantaan ja Keravan hyvinvointialueesta! “Ihmisen ja luonnon terveys ja hyvinvointi ovat täysin sidoksissa toisiinsa. Siksi olenkin iloinen siitä, että tiukassakin taloustilanteessa Vantaan ja Keravan hyvinvointialue pyrkii toimimaan kokonaisuudessaan kestävästi. Kestävästä taloudesta huolehditaan pitämällä huolta sekä ihmisten että luonnon terveydestä ja hyvinvoinnista. Onkin hienoa, että ilmasto-ohjelmassamme tunnistetaan tämä planetaarisen terveyden malli. ” Olga Gilbert, aluehallituksen varapuheenjohtaja. “Suomen tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Suomen valtio ei selviydy tehtävästä yksin, vaan myös
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme