Turvateknologiasta tukea ikääntyneiden hoivaan – pilotit käynnistyivät Uudessakaupungissa ja Helsingissä
Ikääntyneiden terveydenhuollon älykkäät ratkaisut voivat tarjota monia hyötyjä, kuten parantaa vanhusten unenlaatua ja turvallisuuden tunnetta, tuoda mielenrauhaa läheisille ja helpottaa hoivahenkilökunnan työstressiä. Suomalaisen Inlisol Oy:n kehittämää ratkaisua testataan parhaillaan Helsingin kaupungin palvelukeskuksessa ja hoivayhtiö Attendon Ilonakodissa Uudessakaupungissa.

Inlisol asennutti äskettäin älykkäitä sensoreita ikääntyneille palvelua tuottavan Ilonakodin asukashuoneisiin. Meren rannalla sijaitsevan 15 ikäihmisen kodin viisi asukasta saa huoneeseensa laitteiston, joka välittää henkilökunnalle tietoa asukkaan liikkeistä ja elintoiminnoista.
– Suuret toiveet on, että tästä olisi apua, varsinkin yöhoitajalle. Henkilökunta odottaa mielenkiinnolla, miten sensorit ja ohjelmistot toimivat käytännössä ja onko niistä konkreettista apua, Ilonakodin johtaja Anne Seikola sanoo.
Älyratkaisujen piloteilla pyritään lisäämään hoivan laatua ja löytämään osittaista helpotusta henkilöpulaan.
– Haluamme omalta osaltamme vastata väestön ikääntymisen aiheuttamaan yhteiskunnalliseen haasteeseen ottamalla käyttöön älyteknologiaa. Tavoitteenamme on lievittää hoitajapulaa ja parantaa hoidon laatua ymmärtämällä, mitä asukkaan huoneessa tapahtuu vuorokauden jokaisena sekuntina ja pitämällä samalla yksityisyyden suojaamisen korkealla tasolla, sanoo Inlisolin toimitusjohtaja Aki Nummela.
Järjestelmä mittaa liikkeitä, asentoja ja kehon perustoimintoja
Inlisolin kehittämä turvaratkaisu käyttää radioaaltoteknologiaa, jolla seurataan huoneessa liikkuvan asukkaan liikkeitä ja asentoja. Se mittaa myös kehon perustoimintoja, kuten sydämen sykettä ja hengitystä. Järjestelmä havaitsee, jos huoneessa oleva henkilö kaatuu, ja hälyttää henkilökunnan välittömästi.
– Teknologian avulla henkilökunta voi myös ennakoida ja ehkäistä kaatumisia yöllä, sanoo Inlisolin tuotekehitysjohtaja Amin Torabi.
Ilonakodin johtajan Anne Seikolan mukaan pilottihankkeen aikana yöhoitaja tekee hoitokodissa normaalit tehtävänsä, kuten kolme yö kierrosta ja tarvittavat asentohoidot ja tarvittavat muut avustavat käynnit.
Tulevaisuudessa sensoreita voitaisiin käyttää laajemmin.
– Tavoitteenamme on minimoida asukkaiden häiriöt käyttämällä ratkaisua, joka havaitsee, milloin he kääntyvät itse. Näin varmistetaan, että asukkaat voivat nukkua rauhassa ja henkilökunta voi keskittyä laadukkaan hoidon tarjoamiseen, Torabi sanoo.
Helpotusta työtaakkaan ilman ylimääräistä työtä
Aki Nummelan mukaan käyttäjäystävällisyys ja asiakaslähtöisyys on olennainen osa Inlisolin filosofiaa.
– Ratkaisumme on kehitetty niin, että se ei vaikuta ihmisten elämään millään tavalla, koska se ei vaadi mitään puettavia elementtejä. Ymmärrämme, että ihmiset, joilla on esimerkiksi muistiongelmia, saattavat kokea rannekkeen tai kellon ahdistavana, koska he eivät aina muista, mikä se on. Tavoitteenamme on myös vahvistaa tunnetta siitä, että hoitajat voivat tehdä työnsä tehokkaammin ilman, että heidän arkirutiineihinsa lisätään ylimääräistä työtä tai taakkaa, Nummela sanoo.
Myös Ilonakodin johtaja Anne Seikola toteaa, että huonokuntoisena ikääntynyt ei välttämättä enää osaa soittaa ranteessa olevaa hälytyskelloa. Sensoriteknologia tekee hälytystyön heidän puolestaan.
– Me Inlisolissa kehitämme palvelua vastaamaan asiakkaidemme tarpeita. Esimerkiksi hoivakodissa tutkimme parhaillaan, mikä olisi tehokkain tapa tuoda sensoreiden keräämät tiedot henkilökunnalle. Tämä voisi tapahtua tarjoamalla esikäsitelty tieto työntekijöiden älylaitteisiin, taukohuoneen näyttötaululle tai suoraan asukastietojärjestelmään, Nummela sanoo.
Tietoturvasta keskustellaan läheisten kanssa
Hoivakodeissa käsitellään ihmisten terveystietoja ja kunnioitetaan tiukasti yksityisyyttä. On varmistettava, että teknologioiden keräämät tiedot ovat turvallisia ja että niitä käytetään asianmukaisesti.
Johtaja Anne Seikolan mukaan osa Ilonakodin asukkaiden läheisistä on esittänyt huolen teknologian turvallisuudesta. Heidän läheistensä kanssa on keskusteltu siitä, että Ilonakodissa käytetyissä laitteissa ei käytetä kameraa, eikä niihin tallenneta muita yksilön tunnistetietoja. Asukkaat ovat järjestelmässä vain numerokoodeja.
– Järjestelmän keräämiä tietoja ei jaeta ulkopuolisille tahoille, eikä numerokoodeja voida yhdistää tiettyihin henkilöihin. Suhtaudumme tietosuojaan vakavasti ja olemme sitoutuneet siihen, että keräämämme tiedot ovat turvallisia ja niitä käytetään asianmukaisesti, Seikola sanoo.
Turvateknologia voi vapauttaa aikaa hoitajien ja asukkaiden kohtaamisiin
Tähän saakka ikäteknologialla on tuettu pääosin kotona asumista ja kotihoitoa. Helsingin palvelukeskus pilotoi viiden kotihoidon asiakkaan kotona Inlisol Oyn kehittämää radioaaltosensoreita hyväksikäyttämää turvajärjestelmää, joka tekee kaatumisen havaitessaan automaattisen hälytyksen Palvelukeskus Helsingin turvapuhelinpalveluun. Siellä terveydenhuollon ammattilainen arvioi asiakkaan hoidontarpeen.
– Aina esimerkiksi turvapuhelinasiakkaan ei ole mahdollista painaa hälytysnappia itse, esimerkiksi jos turvaranneke on unohtunut pukea käteen tai henkilö on menettänyt kaatuessaan tajuntansa. Tällaisiin tilanteisiin etsimme ratkaisua radioaaltoteknologiasta. Kun hälytys saapuu turvapuhelinpalveluun, kaatunut saa tarvittaessa apua nopeasti, kertoo projektipäällikkö, järjestelmäsuunnittelija Jenni Hautojärvi.
Teknologiasta on tullut olennainen osa monia aloja, ja sillä on mahdollisuus parantaa työmäärää ja lisätä palvelujen, myös ikääntyneiden hoidon, saatavuutta. Tarjoamalla sujuvampia, käyttäjäystävällisempiä ja turvallisempia palveluja teknologia voi auttaa vähentämään kustannuksia ja varmistamaan tasapuolisen palvelutarjonnan eri alueilla.
– Alan isona toimijana Attendo etsii jatkuvasti keinoja, joilla voidaan tukea henkilöstön ja asukkaiden hyvinvointia teknologian avulla. Yhdessä Inlisolin kanssa Attendo tutkii tapoja tämän tavoitteen saavuttamiseksi, ja kehittää samalla ratkaisuja tulevaisuuden tarpeisiin. Pilotointi on luonteva tapa luoda pohjaa pitkäjänteiselle yhteistyölle, sanoo kehityspäällikkö Anna Valtonen Attendon kehitystiimistä.
Jo nyt Attendo-kodeissa on käytössä erilaisia teknologisia ratkaisuja ja uusia pilotoidaan jatkuvasti. Esimerkkejä näistä ovat virtuaalinen yökierto hoivakameran avulla, koneellinen lääkkeiden annosjakelu sekä puheentunnistus kirjaamisen ja tiedonsiirron välineenä.
Attendon kokemusten perusteella teknologiset ratkaisut vaikuttavat myönteisesti asiakas- ja potilasturvallisuuteen, riittävään hoitoon ja huolenpitoon, asukkaiden hyvään elämänlaatuun, henkilökunnan huolelliseen työskentelyyn, työhyvinvointiin ja yhteiskunnallisesti kestäviin työaika- ja taloudellisiin resursseihin. Hoivan ammattilaisille tämä tarkoittaa työn mielekkyyden lisääntymistä, työtyytyväisyyden parantumista ja työn fyysisen ja eettisen kuormittavuuden vähentymistä.
Kuva: Inlisol
Kuvateksti: Attendo ja Inlisol etsivät yhdessä parasta tapaa, jolla voidaan tukea henkilöstön ja asukkaiden hyvinvointia sensoriteknologian avulla. Kuvassa Inlisolin toimitusjohtaja Aki Nummela, Attendon kehityspäällikkö Anna Valtonen, Attendo-kodin johtaja Anne Seikola, Inisolin tutkimuksesta ja innovaatioista vastaava Federica Previtali ja Inlisolin tuotekehityjohtaja Amin Torabi.
Lisätiedot:
Inlisol: Aki Nummela, p. 050 568 0202, sp. aki@inlisol.fi
Attendo: Anna Valtonen, p. 050 411 5643, sp. anna.valtonen@attendo.fi
Avainsanat
Attendo – Pohjoismaiden johtava hoivapalveluiden tarjoaja
Attendo on Pohjoismaiden johtava julkisten hoivapalveluiden yksityinen palveluntuottaja. Yritys on perustettu vuonna 1985, ja olimme ensimmäinen julkisia hoivapalveluja ikäihmisille tarjonnut yksityinen yhtiö Ruotsissa. Ikäihmisille suunnattujen palvelujen lisäksi Attendo tarjoaa hoivapalveluja kehitysvammaisille ja vammautuneille ihmisille sekä mielenterveyskuntoutujille. Tuotamme myös lastensuojelu- ja terapiapalveluita. Attendolla on kaikkiaan noin 24 000 työntekijää yli 700 toimipisteessä Ruotsissa, Suomessa, Norjassa ja Tanskassa. Lue lisää: www.attendo.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Attendo
Markkinaoikeus langetti Attendolle huomattavasti KKV:n esitystä pienemmän seuraamusmaksun31.3.2025 14:27:36 EEST | Tiedote
Markkinaoikeus on antanut päätöksensä liittyen Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) esitykseen määrätä Attendolle noin 4,4 miljoonan euron seuraamusmaksu yritystarkastuksen vastustamisesta. Markkinaoikeus on päättänyt langettaa seuraamusmaksun 1,5 miljoonan euron suuruisena, mikä on huomattavasti KKV:n esitystä pienempi.
Attendo vahvistaa vammaispalveluitaan Kuopiossa: Humana Vehkakoti osaksi Attendo Muurutvirtaa31.3.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Attendon vammaispalvelut Kuopiossa vahvistuvat, kun Humana Vehkakodin toiminta Kaavilla päättyy, ja sen asukkaat ja työntekijät siirtyvät osaksi Attendo Muurutvirran palvelukotia. Muutos tulee voimaan 31.3.2025.
Uusi Attendo-koti avautuu Lappeenrantaan – tarjoaa asumispalveluita mielenterveyskuntoutujille27.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Attendo Kartanokoti tarjoaa mielenterveyskuntoutujille yhteensä 27 asiakaspaikkaa, joista 18 on ympärivuorokautisen asumisen ja yhdeksän yhteisöllisen asumisen paikkaa. Kartanokoti sijaitsee Lappeenrannassa Etelä-Karjalan hyvinvointialueella ja täydentää alueen asumispalvelujen tarjontaa. Ensimmäiset asukkaat muuttavat maaliskuun lopussa.
Attendo mukana työperäisen maahanmuuton asennemuutoskampanjassa17.3.2025 13:15:55 EET | Tiedote
Attendo on mukana valtakunnallisessa työperäisen maahanmuuton asennemuutoskampanjassa. Kampanjan tavoitteena on tuoda esiin Suomen kasvava tarve kansainväliselle työvoimalle. Osallistumalla kampanjaan Attendo haluaa tuoda esiin hoiva-alan merkitystä yhteiskunnassa ja vahvistaa avointa ja arvostavaa asenneilmapiiriä työelämässä.
Villa Tapiolan ja Huhtihovin kodit osaksi Attendo-koteja3.3.2025 10:30:00 EET | Tiedote
Attendo on solminut kaksi yrityskauppaa, jotka tukevat sen tavoitetta kasvaa ja kehittyä hoivapalvelujen edelläkävijänä Suomessa. Yrityskaupat koskevat Villa Tapiolaa ja sen yhteydessä toimivaa Seniorihotelli Ainolaa Espoossa, sekä Varsinais-Suomen alueella toimivaa Huhtihovi Oy:tä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme