Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Uusi järjestelmä sujuvoittaa potilaan pääsyä jatkohoitoon Varhassa

Jaa

Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) ottaa käyttöön potilassiirtojärjestelmän tiistaina 12.12.2023, aluksi neljässä Tyks Akuutin toimipisteessä. Potilaita ohjataan päivystyksestä joko kotisairaalaan, yleislääketieteen ja kuntoutuksen osastoille tai geriatrian osastoille.

Kaksi violettia graafista elementtiä, jotka näyttävät sydämiltä tai V-kirjaimilta tummaa taustaa vasten.

Uuden ohjelman avulla potilasohjaus selkiytyy huomattavasti ja potilas saa tilanteeseensa nähden parhaan hoidon mahdollisimman lähellä kotiaan.

Lähtökohtana on potilas, jonka hoidontarpeen lääkäri määrittelee.

– Varhan aloituksen myötä Turun kaupunginsairaala ja kaikki alueen yli 20 terveyskeskusosastoa sekä kotisairaalat tulivat osaksi Turun yliopistollista keskussairaalaa (Tyksiä). Aiemmin jokaisen kunnan yksiköt hoitivat pääsääntöisesti oman kuntansa potilaita. Nyt Varhassa osastojen toimintaa on muokattu siten, että yksittäinen osasto keskittyy rajatumman potilasryhmän hoitoon ja panostaa siihen aiempaa enemmän, Tyks-sairaalapalveluiden hallintoylilääkäri Riikka Aaltonen kertoo.

Osastojen painopistealueita voivat olla esimerkiksi akuuttihoito, kuntoutus tai palliatiivinen hoito.

– Muutoksesta seuraa myös se, että välttämättä lähin vuodeosasto ei enää ole kyseiseen vaivaan paras. Tarkoituksena kuitenkin on, että kattavat palvelut löytyvät lähialueelta, ei toiselta puolelta maakuntaa, Aaltonen sanoo.

Alueen hoitopalvelut kootusti yhden kanavan kautta

Varhan eri osastojen mahdollisuudet hoitaa erityyppisiä potilaita kootaan Uoma-järjestelmään.

– Uoma-järjestelmä näyttää hoitopaikat, joissa potilaan tarvitsemaa hoitoa on tarjolla ja onko paikkoja vapaana. Enää pelkästään kotipaikkakunta ei ole ainoa vaihtoehto, vaan saamme täyden hyödyn koko alueen palveluista, Uoma-hankkeen projektikoordinaattorina työskentelevä sairaanhoitaja Anna Knifsund sanoo.

Tavoitteena on vähentää potilaiden siirtoihin liittyviä puheluita.

– Nykyisin, kun potilaalle halutaan jatkohoitopaikka, soitetaan useaan paikkaan ja tiedustellaan, onko tilaa. Uuden toimintatavan avulla saamme puhelinajan hyödynnettyä potilastyöhön, Knifsund kuvaa.

Potilaskoordinaattorit ohjaavat liikennettä

Kun lääkäri profiloi, minkälaista hoitoa potilas tarvitsee ja hoitaja kirjaa tiedot järjestelmään, potilaskoordinaattori alkaa etsiä jatkohoitopaikkaa potilaalle Uoman avulla.

– Potilaskoordinaattorilla on näkymä kaikkiin osastopaikkoihin. Hänellä on tärkeä tehtävä valita paras mahdollinen hoitopaikka. Järjestelmä auttaa antamalla tietoa, Anna Knifsund kuvaa.

Vastaanottavan pään tehtävänä on päivittää järjestelmään vapaat paikat.

Ensi vuonna Uoma-järjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön myös Tyks Kantasairaalan osastoilla, minkä jälkeen kaikkien sairaalan osastojen välistä potilasliikennettä ohjataan järjestelmän kautta.

–Tavoitteena on sujuvoittaa toimintaa osastoilla ja pyrkiä siihen, että kukin potilas olisi oikeassa hoitopaikassa ja potilassiirtoja olisi mahdollisimman vähän, Riikka Aaltonen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Varha testar artificiell intelligens som stöd för dokumentation inom socialservicen23.4.2025 14:33:49 EEST | Pressmeddelande

Varha utvecklar en lösning med artificiell intelligens (AI) som ska underlätta dokumenteringen av klientuppgifter för personalen inom socialservicen. Varha är en av de första i Finland med att testa tjänsten, som utvecklas i samarbete med Gosta Labs Oy. Syftet är att minska den tid som går åt till rutinmässig dokumentation, så att personalen kan ägna mer tid åt klienterna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye