Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 13.12.2023

Jaa

Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti, että nuorisopalveluiden v. 2024 avustusmäärärahoista jaetaan aluejärjestöavustuksiin 302 000 €. Kasvun ja oppimisen lautakunta esitti kaupunginhallitukselle, että varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen varhaiskasvatusaikaan liittyviä aikarajoja ja prosenttiosuuksia muutetaan 1.8.2024 alkaen TakE-tavoitteen toteuttamiseksi. Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti, että englanninkielisen opetuksen määräaikaisia oppilaspaikkoja on koulun kullakin luokka-asteella enintään neljä kutakin opetusryhmää kohden. Lisäksi kasvun ja oppimisen lautakunta toivoi, että uusien kriteerien toimivuutta seurataan ja kasvun ja oppimisen lautakunnalle tuodaan selostus kriteerien toimivuudesta viimeistään joulukuussa 2024. Kasvun ja oppimisen lautakunta myös päätti, että Sunan koulun opetus järjestetään 1.8.2024 alkaen Kivimiehen koulussa ja Laajalahden koulussa niin, että 3–4 vuosiluokkaa siirtyisi Kivimiehen kouluun ja 2–3 vuosiluokkaa siirtyisi Laajalahden kouluun. Kasvun ja oppimisen lautakunta edellytti, että Sunan koulun oppilaiden siirtyminen Kivimiehen koululle ja Laajalahden koululle järjestyy tilausbussikuljetuksella.

Nuorisopalvelut/Aluenuorisojärjestöavustus 31.10.2023

Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti, että nuorisopalveluiden v. 2024 avustusmäärärahoista jaetaan aluejärjestöavustuksiin 302 000 €. Kasvun ja oppimisen lautakunta myönsi aluejärjestöavustusta kuudelle espoolaiselle aluenuorisojärjestölle. Avustusta myönnettiin yhteensä 302 000 euroa erityiskohdeavustus mukaan lukien. Kasvun ja oppimisen lautakunta myös päätti, että erityskohdeavustusta myönnettäessä aluenuorisojärjestön on pystyttävä antamaan selvitys toteutuneesta tapahtumasta toimintakertomuksessaan ja tilinpäätöksessään osoittamaan tämän kohteen kustannukset. Kasvun ja oppimisen lautakunta edellytti, että aluenuorisojärjestöt toimivat voimassa olevan avustusohjeen mukaisesti.

Lapsen tuen arviointi varhaiskasvatuksessa

Kasvun ja oppimisen lautakunta merkitsi tiedoksi raportit lapsen tuen arvioinnista kunnallisessa varhaiskasvatuksessa 2023 sekä lasten tuen arviointi yksityisessä varhaiskasvatuksessa. Keskeisenä johtopäätöksenä voidaan todeta, että opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan vuonna 2017 hyväksymät periaatteet ovat edelleen ajantasaisia sekä vaikuttavia. Periaatteita noudattamalla lasten tuen järjestelyt voidaan toteuttaa varhaiskasvatuslain ja -suunnitelman mukaisina.

Toimintavuosien 2023–2024 aikana arvioidaan, miten ja millä keinoilla pystytään entistä paremmin tukemaan vieraskielisiä lapsia.

Varhaiskasvatuslain uudistus (2021) ja Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet (2022) ovat lähentäneet yhteistyötä kunnallisen ja yksityisen varhaiskasvatuksen välillä. Aikaisemmin tukea tarvitsevat lapset siirtyivät usein kunnalliseen varhaiskasvatukseen. Lakiuudistuksen myötä lapsen tarvitsema tuki pyritään järjestämään lapsen omassa varhaiskasvatusyksikössä. Yksityisen hoidon tuen yksiköiden ja palveluseteliyksiköiden osalta lapsen tarvitseman tuen toteutumista on mahdollistamassa kaksi varhaiserityiskasvatuksen koordinaattoria sekä kunnan maksama taloudellinen tuki.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen tarkistaminen

Kasvun ja oppimisen lautakunta esitti kaupunginhallitukselle, että varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen varhaiskasvatusaikaan liittyviä aikarajoja ja prosenttiosuuksia muutetaan seuraavilla ehdotuksilla 1.8.2024 alkaen TakE-tavoitteen toteuttamiseksi.

Vähintään 35 tuntia viikossa osallistuvien lasten maksu on 100 %, yli 20 tuntia, mutta alle 35 tuntia viikossa osallistuvien lasten maksu on 80 % ja enintään 20 tuntia viikossa osallistuvien lasten maksu on 60 %.

Valtuustokysymys lapsen oikeuksien toteutumisesta ja lapsibudjetoinnista

Kasvun ja oppimisen lautakunta antoi lausunnon valtuutettu Ira Hietanen-Tanskasen ja 41 muun valtuutetun 20.11.2023 jättämään valtuustokysymykseen lapsen oikeuksien toteutumisesta ja lapsibudjetoinnista Espoossa.

Valtuustokysymyksessä esitetään seuraavat kysymykset:

1. Miten Espoossa eri toimialoilla edistetään ja seurataan lapsen oikeuksien ja kansallisen lapsistrategian toteutumista?

2.Kuka tai ketkä tätä työtä johtavat kaupungin tasolla?

3. Miten lapsibudjetoinnin kehittäminen Espoossa on alkanut?

Vastaukset valtuustokysymyksiin:

1. Kasvun ja oppimisen toimiala on sitoutunut edistämään kansallista lapsistrategiaa. Kasvun ja oppimisen toimialan henkilöstöä on kannustettu osallistumaan lapsistrategian toimeenpanosuunnitelman suurimpaan toimenpiteeseen, 16.2.2023 julkaistuun maksuttomaan lapsen oikeuksien verkkokoulutukseen ammattilaisille.

2. Elinvoiman tulosalueen tulosyksiköt edistävät kaikki omilla toimillaan lapsen oikeuksien ja kansallisen lapsistrategian toteutumista. Valtuusto päätti 20.11.2023 § 132, että kaupunkitasoinen vastuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä ja siihen kytkeytyvistä kokonaisuuksista, siirtyy konsernihallinnosta elinvoiman tulosalueen vastuulle perustettavaan esikuntaan 1.1.2024 alkaen.

3. Espoon kaupungin talousarvion ja taloussuunnitelman 2024–2026 laadintaohjeissa ei erikseen oteta kantaa lapsibudjetointiin. Kunnan eri toimialojen tavoitteena on edistää lasten ja nuorten osaamista sekä hyvinvointia. Kasvun ja oppimisen toimialan tehtävät kohdistuvat laajasti varhaiskasvatukseen, koulutukseen ja nuorisopalveluihin. Elinvoiman tulosalueella edistetään lasten ja nuorten hyvinvointia liikunnan ja kulttuurin keinoin. Talousarvion teksti ja taulukot erittelevät tarkemmin talouden ja toiminnan kohdistumisen eri tulosyksiköiden ja palvelujen osalta

Lisäksi kasvun ja oppimisen lautakunta totesi, että erityisesti kasvun ja oppimisen toimialalla tehdään hyvää työtä lapsen oikeuksien edistämiseksi. Kasvun ja oppimisen lautakunta oli erityisen tyytyväinen, että toimialalla on ohjeistettu lapsivaikutusten arvioinnista. Kasvun ja oppimisen lautakunta katsoi, että olisi tärkeää, että lapsen oikeuksien edistämistä, lapsistrategian toteuttamista kuten lapsivaikutusten arviointia johdettaisiin ja seurattaisiin koko kaupungintasolla. Lisäksi kasvun ja oppimisen lautakunta toivoi, että Espoo ottaa käyttöön lapsibudjetoinnin mahdollisimman pian ja liittyy Unicefin lapsiystävälliseen kuntaohjelmaan.

Englanninkielisen opetuksen oppilasvalintaperusteiden muuttaminen

Kasvun ja oppimisen lautakunta hyväksyi englanninkielisen opetuksen oppilasvalintaperusteet. Oppilasvalintaperusteet tulevat voimaan 1.1.2024. Oppilasvalintaperusteiden yksi yleisperiaatteista on esimerkiksi, että englanninkielinen opetus on tarkoitettu Espoossa asuville oppilaille. Toisessa kunnassa asuvia hakijoita ei valita englanninkieliseen opetukseen. Poikkeuksena tästä ovat hakijat, joiden valinta englanninkieliseen opetukseen tapahtuu kuntien välisen yhteistyösopimuksen mukaisesti tasavertaisesti espoolaisten kanssa. Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti, että englanninkielisen opetuksen määräaikaisia oppilaspaikkoja on koulun kullakin luokka-asteella enintään neljä kutakin opetusryhmää kohden. Lisäksi kasvun ja oppimisen lautakunta toivoi, että uusien kriteerien toimivuutta seurataan ja kasvun ja oppimisen lautakunnalle tuodaan selostus kriteerien toimivuudesta viimeistään joulukuussa 2024.

Sunan koulun opetuksen järjestäminen 1.8.2024 alkaen

Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti, että Sunan koulun opetus järjestetään 1.8.2024 alkaen Kivimiehen koulussa ja Laajalahden koulussa niin, että 3–4 vuosiluokkaa siirtyisi Kivimiehen kouluun ja 2–3 vuosiluokkaa siirtyisi Laajalahden kouluun. Sunan koulun nykyisille erityisluokkien oppilaille löydetään oppilaita tukevat opiskelupaikat alueen muista kouluista. Sunan koulun opetus järjestetään muissa kohteissa syksystä 2024 kesään 2026 asti sillä välin, kun Sunan koulurakennus peruskorjataan ja laajennetaan. Sunan koulun rehtori päättää tarkemmin siirtyvät vuosiluokat ja ryhmät osallistaen Sunan koulun henkilökuntaa. Kasvun ja oppimisen lautakunta edellytti, että Sunan koulun oppilaiden siirtyminen Kivimiehen koululle ja Laajalahden koululle järjestyy tilausbussikuljetuksella.

Peruskoulujen johtokuntien toimikauden jatkaminen valtuustokauden 2021–2025 loppuun

Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti, että opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan 9.6.2021 § 124 toimikaudelle 2021–2023 päättämien suomenkielisten peruskoulujen johtokuntien toimikausi jatkuu valtuustokauden 2021–2025 loppuun. Kasvun ja oppimisen lautakunta myös päätti, että kasvun ja oppimisen lautakunnan 29.9.2021 § 15 - § 95 johtokuntiin toimikaudeksi 2021–2023 valitsemien johtokuntien varsinaisten jäsenten ja heidän henkilökohtaisten varajäsentensä toimikausi jatkuu valtuustokauden 2021–2025 loppuun saakka. Johtokunnan puheenjohtajaksi ja varapuheenjohtajaksi nimettyjen toimikausi jatkuu vastaavasti. Siltä osin kuin 29.9.2021 tehtyjen päätöksen jälkeen on tullut muutoksia johtokunnan kokoonpanoon, tilalle valittujen jäsenten ja varajäsenten toimikausi jatkuu valtuustokauden 2021–2025 loppuun.

Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti lisäksi, että mikäli johtokunnan jäsen tai varajäsen pyytää eroa johtokunnasta, hänelle myönnetään ero ja eronneen tilalle valitaan uusi jäsen tai varajäsen kasvun ja oppimisen lautakunnan erillisellä päätöksellä. Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti lopuksi, että aiemman yhteisen johtokunnan sijaan seuraavilla kouluilla on oma johtokunta: Sunan koulu, Kaitaan koulu, Pohjois-Tapiolan koulu, Laajalahden koulun ja Kivimiehen koulu. Mahdollisista lisäjäsenistä ja -varajäsenistä ko. johtokuntiin päätetään erikseen.

Suomenkielisen toisen asteen koulutuksen ja nuorisopalvelujen tulosyksikön viranhaltijoiden opetuslainsäädäntöön perustuva ratkaisuvalta 1.1.2024 lukien

Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti lukioiden johtokunnille kuuluneen ratkaisuvallan siirrosta toimielimille ja viranhaltijoille. Delegointipäätökseen tehdyt muutokset tulevat voimaan 1.1.2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marika Räf, lautakunnan puheenjohtaja, p. 040 822 8822, marika@marikaraf.fi
Harri Rinta-aho, kasvun ja oppimisen toimialajohtaja, p. 050 428 9440, harri.rinta-aho@espoo.fi
Tapio Erma, suomenkielisen toisen asteen koulutuksen ja nuorisopalvelujen johtaja, p. 046 877 3216, tapio.erma@espoo.fi
Juha Nurmi, suomenkielisen perusopetuksen johtaja, p. 050 372 5852, juha.nurmi@espoo.fi
Virpi Mattila, varhaiskasvatuksen johtaja, p. 050 347 5845, virpi.mattila@espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye