Kruunusillat-hankkeesta tehdään digitaalinen kaksonen
Kruunusillat-projektin toteuttamista rakennustöistä koko hankealueella tehdään ns. digitaalinen kaksonen, joka luovutetaan tilaajalle eli Helsingin kaupungille varsinaisen valmiin rakennushankkeen lisäksi. Tämä sekä tietomallin että suuren määrän erilaista lisäaineistoa sisältävä tietopaketti on monin tavoin ensimmäinen laatuaan: aiemmin näin kattavia digitaalisia dokumentointeja ei ole rakennushankkeista tehty, eikä varsinkaan näin isoista ja laajalle alueelle levittäytyvistä kokonaisuuksista. Tietomalleja on toki rakennusalalla tehty jo pitkään, mutta lähinnä yksittäisistä rakennuksista ja silloista.

Digitaalinen kaksonen pähkinänkuoressa
Lyhyesti kuvailtuna digitaalinen kaksonen on kehittynyt tietomalli, joka sisältää muutakin tietoa kuin pelkät mallinnetut rakenteet.
Se on koko toteutunut rakennushanke sähköiseen muotoon tallennettuna, ja vielä sitäkin laajempi tietokokonaisuus sisältäen erilaisia lähdeaineistoja ja myös alueella olevia vanhoja rakenteita mallinnettuina. Sitä voidaan osin kutsua myös nimellä toteumamalli, jonka sisältö perustuu kaikilta osin paikan päällä maastossa mitattuun ja varmistettuun tietoon.
"Sen lisäksi digitaalinen kaksonen on osa vielä laajempaa, uudenlaista tiedonhallinnan kokonaisuutta. Lyhyesti kuvailtuna kaikki, mitä tällä rakennushankkeella teemme, niin toimistossa kuin työmaalla, tallentuu nyt digitaaliseen muotoon aiempaa monimuotoisemmin ja rikkaammin", kuvailee Kruunusillat-raitiotien hankejohtaja Ville Alajoki Helsingin kaupungilta.
Mitä hyötyä digitaalisesta kaksosesta on?
Digitaalisen kaksosen olemassaolo helpottaa ja nopeuttaa lukemattomien ihmisten työtä koko rakennetun kohteen elinkaaren ajan, nyt ja tulevaisuudessa.
Toteutusvaiheessa, eli kun rakennetaan, voidaan mallien avulla tehdä työmaaseurantaa ja laadunvarmistusta.
Käytön aikana ja omaisuudenhallinnassa: kun rakenne (esimerkiksi viemäri tai sähkökaapeli) on valmis ja käytössä, mallin avulla sen käyttö ja kunnossapito on helpompaa. Kun tarvitaan tietoa, kenen tai mikä kaapeli on kyseessä tai missä se tarkalleen ottaen kulkee, tieto löytyy mallista.
Purkuvaiheessa: kun kohde vanhenee ja se puretaan, tai muuten suunnitellaan alueen jatkokehitystä, voidaan digitaalista kaksosta käyttää lähtötietoina uusille suunnitelmille.
"Kerätyn datan ja analytiikan hyödyntäminen mahdollistaa tiedolla johtamisen: kaupunki voi tehdä tulevaisuudessa päätöksiä paremmilla lähtötiedoilla, ennustaa eri toimenpiteiden vaikuttavuutta ja automatisoida päätöksentekoa. Lisäksi mitattuun dataan perustuva tieto tarjoaa työkaluja tuleviin investointeihin sekä kaupungin kunnossapitoon ja omaisuudenhallintaan", kommentoi projektipäällikkö Miikka Gröndahl Helsingin kaupungilta.
"Digitaalisena kaksosena olisikin syytä nähdä kaikki omaisuudenhallinnan eri vaiheiden (suunnittelu, rakentaminen, ylläpito) tietomallinnus- ja muu tietosisältö. Nyt teemme Kruunusilloilla osaa tästä, eli mallinnamme toteutusvaihetta", Ville Alajoki täsmentää.
Nopeutta ja tehokkuutta – kaupunkilaisen hyväksi
Hyödyt voidaan ymmärtää myös pelkästään tarkastelemalla nykyhetkeä. Koska digitaalisen kaksosen kaltaista tarkkaa dokumentaatiota ei ole aiemmin tehty, esimerkiksi Kruunusillat-projektin suunnittelijat ja rakentajat joutuvat koko ajan elämään muuttuvien lähtötietojen ja yllätysten keskellä.
Maan alta saattaa löytyä käytännössä mitä tahansa. Kruunusillat-hankkeessa rakentamista ovat hidastaneet esimerkiksi maan alta löytyneet vanhat, dokumentoimattomat rakennusten perustukset. Lisäksi vanhojen putkien tai kaapelien sijainneista tai omistajuudesta ei aina ole olemassa tarkkaa tietoa. Putkia kaivetaan esiin varovasti, mutta silti tulee välillä putki- ja kaapelirikkoja, jotka paitsi hidastavat rakentamista, aiheuttavat myös harmia asukkaille.
"Päätimme, että tämän digitaalisen kaksosen fokus on maanalaisissa rakenteissa. Sitten, kun kaikki on valmista, ne eivät tietenkään ole enää näkyvissä. Me olemme eläneet epävarmuuksien ja jatkuvasti muuttuvien lähtötietojen keskellä, mutta kun seuraavat suunnittelijat ja rakentajat joskus tulevat töihin tälle alueelle, he voivat avata digitaalisen kaksosen ja heillä on käsissään kaikki tarvittava tieto tarkassa ja luotettavassa muodossa. Työ on monin verroin nopeampaa, selkeämpää ja tietysti kustannustehokkaampaa", toteaa Kruunusillat-allianssin mittauspäällikkö Jari Pelkonen.
Lue lisää digitaalisesta kaksosesta täältä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ville AlajokiKruunusillat-raitiotien hankejohtaja
Puh:040 334 7301ville.alajoki@hel.fiJari PelkonenKruunusillat-allianssin mittauspäällikkö
Puh:050 539 3390jari.pelkonen@yit.fiKuvat



Linkit
Kruunusillat-raitiotie Kruunusillat-raitiotie yhdistää Laajasalon, Korkeasaaren ja Kalasataman Helsingin keskustaan. Samalla se luo uuden merellisen reitin myös pyöräilijöille ja jalankulkijoille. Tavoitteena on aloittaa raitiotien matkustajaliikenne Laajasalon ja Hakaniemen välillä vuonna 2027.
Kruunusillat-raitiotie toteutetaan kahden urakkamuodon yhdistelmänä: Kalasataman ja Kruunuvuorenrannan väliset kaksi siltaa, eli Finkensilta ja Kruunuvuorensilta, sekä Korkeasaaren maarakennus toteutetaan kokonaisurakkana. Kruunuvuorensillasta, noin 1200 metriä, tulee Suomen pisin silta. Yhteyden muu rakentaminen tehdään puolestaan allianssimallilla. Allianssiin sisällytetään myös yhteyden varrella olevia muita maarakennus-, kadunrakennus- ja kunnallisteknisiä töitä. Yksi tällainen työ on uuden Hakaniemensillan rakentaminen ja vanhan purkaminen.
Kruunusillat-allianssin osapuolet ovat Helsingin kaupunki, Kaupunkiliikenne Oy, YIT Suomi Oy, NRC Group Finland Oy, Ramboll Finland Oy, Sweco Finland Oy ja Sitowise Oy.
Kruunusillat-kokonaisurakan urakoitsijat ovat YIT Suomi Oy ja Kreate Oy. www.kruunusillat.fi -
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Vuorantaan suunnitellaan asuntoja ja virkistysalueita – tontin omistussuhteet tarkistettu4.4.2025 10:15:21 EEST | Tiedote
Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Vuosaaressa sijaitsevan Vuorannan alueen kaavamuutosta kokouksessaan 8. huhtikuuta.
Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 3.4.20253.4.2025 17:48:35 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 3.4.2025. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 15.5.2025.
Landbon ja Karhusaaren alueella kaadetaan puita turvallisuussyistä3.4.2025 12:53:28 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunki kaataa huonokuntoisia ja muilla tavoin vaaraa aiheuttavia puita Landbon ja Karhusaaren alueilla.
De största gaturenoveringarna 2025 sker i stadskärnan3.4.2025 11:04:22 EEST | Pressmeddelande
Totalrenoveringen av Backasgatan inleds i höst Stadens stora infrastrukturprojekt framskrider i god takt. I år färdigställs totalrenoveringen av Mannerheimvägen och en stor del av gatuarbetet på spårvägen på Kronbroarna.
Vuoden 2025 suurimmat katuremontit ovat kantakaupungissa3.4.2025 11:04:22 EEST | Tiedote
Mäkelänkadun peruskorjaus alkaa syksyllä. Kaupungin käynnissä olevat suuret infrahankkeet edistyvät hyvää tahtia. Tänä vuonna valmistuvat Mannerheimintien peruskorjaus ja suuri osa Kruunusillat-raitiotien katutöistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme