Syömishäiriö voi aiheuttaa hampaille pysyvää haittaa
Syömishäiriöpotilaat tarvitsevat erityistä huolenpitoa suun ja hampaiston terveyden ylläpitämisessä. Yleinen ongelma syömishäiriöpotilaiden hampaistossa on happamuuden aiheuttamat eroosiovauriot.
Syömishäiriö voi aiheuttaa hampaille peruuttamatonta haittaa. Happamien juomien ja ruoka-aineiden käyttö, vähentynyt syljen eritys ja bulimiaan liittyvä oksentaminen voi johtaa eroosioon eli hampaan pinnan kemialliseen liukenemiseen. Kiilteen kuluessa ja hammasluun paljastuessa hammas voi oireilla vihlomalla. Menetetty kiille ja hammasluu eivät enää palaudu.
“Suun kuivuminen ja syljen erityksen väheneminen syömishäiriön yhteydessä voi lisätä hampaiden eroosioriskiä ja aiheuttaa lisäksi suun limakalvovaurioita, hiivainfektioita ja suupielten tulehduksia. Vaikeiden kulumisvaurioiden ja karieksen aiheuttamien infektioiden vuoksi hampaita voidaan joutua myös juurihoitamaan ja poistamaan”, kertoo erikoishammaslääkäri Marjut Sakko HUSin Suusairauksien yksiköstä.
Syömishäiriöpotilailla usein hyvä suuhygienia
Hampaiston suojelemiseksi ensisijaista on syömishäiriön hoito. Terveelliset ja säännölliset ruokailutottumukset happamia juomia ja ruokia välttäen, riittävä syljen eritys sekä säännöllinen suun tutkimus ehkäisevät suun ja hampaiston sairauksia.
“Syömishäiriöpotilailla on usein hyvä suuhygienia, mutta harjausvoima voi olla liiallista, minkä vuoksi voi esiintyä tavanomaista enemmän ienvetäymiä ja harjausvaurioita. Hampaiden harjaaminen heti oksentamisen jälkeen voi lisäksi altistaa hampaiston hankauskulumille. Oksentamisen jälkeen suu tulisi huuhdella vedellä ja hampaat harjata vasta aikaisintaan puolen tunnin kuluttua. Hampaiden valkaisua ja vaalentavien hammastahnojen käyttöä tulisi välttää”, Sakko kertoo.
Suun terveystarkastukset keskeisiä syömishäiriön ennaltaehkäisyssä
Lasten ja nuorten säännölliset suun terveystarkastukset voivat olla tärkeässä asemassa syömishäiriön ennaltaehkäisyssä ja varhaisessa toteamisessa. HUSin ja Uudenmaan hyvinvointialueiden julkaistun hoitoketjun tavoitteena on varmistaa syömishäiriöpotilaan hammashoidon oikea-aikaisuutta ja yhtenäistää syömishäiriöpotilaiden hammashoidon hoitokäytäntöjä.
Lisätietoja medialle:
HUSin mediapalvelun yhteystiedot
Yhteyshenkilöt
Marjut Sakko
erikoishammaslääkäri
HUS, Pää- ja kaulakeskus
p. 040 651 2558
marjut.sakko@hus.fi
Tietoa HUSista
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
HUS lanseeraa uuden verkkomedian Husarin9.1.2025 09:22:27 EET | Tiedote
HUSin uusi verkkomedia Husari on julkaistu osoitteessa hus.fi/husari. Husari kertoo sairaanhoidon koskettavimmat tarinat ja kurkistaa myös kulissien taakse.
Incidensen av akut kranskärlssyndrom bland unga kvinnor minskar långsammare31.12.2024 10:33:02 EET | Pressmeddelande
I Finland har man inte lyckats minska incidensen av akut krankärlssyndrom bland unga och medelålders kvinnor. Bland äldre kvinnor och män minskade antalet fall årligen fram till 2010-talet, men nu har minskningen saktat av. Man har dock lyckats minska dödligheten i sjukdomen. Vikt bör dock fortfarande fästas vid att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.
Nuorten naisten sepelvaltimotautikohtausten ilmaantuvuuden lasku hidastunut31.12.2024 10:33:02 EET | Tiedote
Suomessa ei ole onnistuttu vähentämään sepelvaltimotautikohtausten ilmaantuvuutta nuorilla ja keski-ikäisillä naisilla. Ikääntyvillä naisilla ja miehillä kohtausten määrä väheni vuosittain 2010-luvulle saakka, mutta nyt lasku on hidastunut. Sairauteen kuolleisuutta on kuitenkin onnistuttu laskemaan. Edelleen tulee kiinnittää huomiota sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyyn.
Decrease in the incidence of acute myocardial ischemic syndrome in young women has slowed31.12.2024 10:33:02 EET | Press release
Finland has not succeeded in reducing the incidence of acute myocardial ischemic syndrome in young and middle-aged women. The number of cases among older women and men decreased every year until the 2010s, but this decline has now stagnated. However, there has been a reduction in the mortality rate. Attention should still be paid to the prevention of cardiovascular diseases.
HUS utökar användningen av eKonsultationer30.12.2024 10:56:44 EET | Pressmeddelande
HUS-sammanslutningens styrelse sammanträdde den 30 december 2024 för att behandla bland annat verkställigheten av sammanslutningens stämmas beslut av den 19 december 2024 samt en utökad användning av eKonsultationer mellan Nylands välfärdsområden, Helsingfors stad och HUS.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme