Man Yau: Passage, HAM galleria 13.1.–3.3.2024
Man Yaun näyttelyssä esitettävä installaatio on vertauskuvauksellinen sommitelma klassisesta eurooppalaisesta puutarhasta, joka tunnetaan sen symmetriasta ja tarkkaan säännellystä, keinotekoisesta “luonnosta.”

Tarkkailen kuivattuja terälehtiä työhuoneellani. Haluaisin unelmoida jostakin muusta, mutta se mitä olen aikeissa tehdä, lähtee muistoista ja tuntemuksistani, joissa sormeni ovat nurin vääntyneet ja kämmenteni iho rikki.
Terälehdet ovat niin ohuita, että niistä voi leikata vain vähän kerrallaan. Liian suuren palan irrottaminen hajottaisi kerran elossa olleen kasvinosan juovineen, soluineen ja ilmarakkoineen. Ja kun jokainen on asetettu paikoilleen, niistä muodostuu kuvia, jotka sulautuvat osaksi tarkkaan säädeltyä puutarhaa.
Ne täytyy pakottaa pysymään koossa.
Näyttelyn keskeisenä lähtökohtana on ilmentää eksotisoinnin kohteena olemista: samanaikaista esillä ja puristuksissa olemisen tunnetta.
Puutarha symboloi tapaa luoda esteettisesti miellyttäviä kehyksiä ja näennäisen kauniita maisemia, joissa luonto ja ihmiskeho käsitellään tavaran tai somisteen kaltaisina objekteina. Installaation tilanjakajat sisältävät erilaisia lasien väliin prässättyjä kuvituksia kuivatuista kukista, kuten esimerkiksi korsetin, chopine-kengät sekä viktoriaaniselle aikakaudelle tyypillisiä aitaelementtejä. Tengujo-paperissa on toistuva chinoiserie-tyylinen kuvio, jonka päälle on piirretty kuvia pakotetuista ja vääntyneistä kehon osista.
Onnenpyörää muistuttava kineettinen veistos koostuu kahdeksasta sektorista, sisältäen erilaisia mahdollisia kohtaloita rakkaudesta epäonneen. Teos on kuitenkin motorisoitu siten, ettei se pysähdy koskaan.
---
Helsingissä asuva Man Yau (s. 1991) käsittelee taiteessaan identiteettiä ja eksotisoiduksi tulemisen kokemusta kuvanveiston keinoin. Hän lainaa veistoksiinsa tunnistettavia muotoja ja tilanteita, yhdistäen niitä politisoituneisiin materiaaleihin, kuten posliiniin tai silkkiin. Hänen työskentelyssään on keskeistä arkisiin esineisiin liitetyt arvot ja historia, joita uudelleen muovaamalla Yau tutkii arvokäsityksiä rodullisissa, sukupuolittuneissa ja yleisesti hyväksytyissä narratiiveissa.
Näyttelyä ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö sekä Greta ja Alfred Runebergin Säätiö.
Kiitos: Lasimasi Oy, LIITOS, Kalasataman Seripaja ry, Karhinen Oy ja Syväsen Kukka. Lisäksi taiteilija haluaa lämpimästi kiittää tuotantoon osallistuneita Eetu Huhtalaa, Emilia Tanneria ja Jaakko Pietiläistä.
HAM gallerian näyttelyt vuonna 2024 ovat saaneet tukea Museovirastolta.
Man Yau: Passage, HAM galleria 13.1.–3.3.2024
Lisätietoja:
Kuraattori Satu Metsola, HAM, 040 635 6891, satu.metsola@hamhelsinki.fi
Näyttelystä ei järjestetä mediatilaisuutta.
Näyttelyn avajaisia vietetään perjantaina 12.1.2024 klo 17–19.
Avainsanat
Kuvat
Linkit
HAM galleria
HAM galleria on HAMin näyttelytila, joka on profiloitunut ajankohtaisen ja uuden nykytaiteen esittelyyn.
Tennispalatsi / Eteläinen Rautatiekatu 8, 00100 Helsinki
Avoinna ti 10–17.30, ke–su 11.30–19, ma suljettu
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HAM Helsingin taidemuseo
Fria Konstskolans 90-årsutställning på HAM är en målerikonstens fest10.4.2025 14:00:50 EEST | Pressmeddelande
HAM:s nya utställning presenterar Fria Konstskolans historia och dess betydelse för utvecklingen av den finländska målarkonsten och modernismen. Utställningen som framskrider från skolans tidigaste år mot nutiden lyfter fram kopplingarna mellan konstnärer och den särskilda anda som bär igenom Fria Konstkolans nio decennier. Utställningen visas på HAM Helsingfors konstmuseum 25.4.2025–4.1.2026.
Vapaan Taidekoulun 90-vuotisnäyttely HAMissa on maalaustaiteen juhlaa10.4.2025 14:00:50 EEST | Tiedote
HAMin uusi näyttely esittelee Vapaan Taidekoulun historiaa ja sen merkitystä suomalaisen maalaustaiteen ja modernismin kehityksessä. Koulun alkuajoista kohti nykypäivää etenevä näyttely tuo esiin taiteilijoiden välisiä yhteyksiä ja sitä erityistä henkeä, joka kantaa läpi Vapaan Taidekoulun yhdeksän vuosikymmenen. Näyttely on esillä HAM Helsingin taidemuseossa 25.4.2025–4.1.2026.
Free Art School’s 90th anniversary exhibition at HAM is a celebration of painting10.4.2025 14:00:50 EEST | Press release
HAM’s new exhibition presents the history of the Free Art School and its significance in the development of Finnish painting and modernism. From the school’s early days to the present, the exhibition highlights the connections between the artists and the special spirit that has run through the Free Art School throughout its nine decades. The exhibition will be on display at HAM Helsinki Art Museum from 25 April 2025 to 4 January 2026.
Bildkonstens storevenemang Helsingforsbiennalen 2025 bjuder in kring Skydd och empati26.3.2025 10:00:00 EET | Pressmeddelande
Helsingforsbiennalen 2025 samlar 37 konstnärer och konstnärsgrupper på Skanslandet, Esplanadparken och HAM Helsingfors konstmuseum. Temat för bildkonstens stora evenemang som arrangeras för tredje gången är Skydd: Under ytan och bortom, att bli till och inkluderas. Helsingforsbiennalen äger rum 8.6–21.9.2025.
Kuvataiteen suurtapahtuma Helsinki Biennaali 2025 kutsuu Suojan ja empatian äärelle26.3.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Helsinki Biennaali 2025 kokoaa 37 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää Vallisaareen, Esplanadin puistoon ja HAM Helsingin taidemuseoon. Kolmatta kertaa järjestettävän kuvataiteen suurtapahtuman teema on Suoja: Pinnan alla ja yläilmoissa, joksikin tullen ja jonnekin kuuluen. Helsinki Biennaali järjestetään 8.6.–21.9.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme