Nokia, Jyväskylän yliopisto ja Sitra tekevät yhteistyötä kehittääkseen luontojalanjäljen mittaamista
Yhteistyö auttaa yrityksiä ja muita organisaatioita kehittämään tehokkaita strategioita ja toimenpiteitä luontojalanjäljen mittaamiseksi ja pienentämiseksi. Erilaiset organisaatiot käyttävät jo nyt hiilijalanjälkeä ilmastovaikutusten arviointiin, mutta vastaavat työkalut luontojalanjäljen mittaamiseen ovat harvinaisia. Jyväskylän yliopisto tekee huippututkimusta luontojalanjäljen mittaamisessa ja yhteistyön tarkoituksena onkin nyt tehostaa tätä tutkimusta. Nokian tuki yhdessä Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran rahoittaman hankkeen kanssa antaa Jyväskylän yliopistolle mahdollisuuden perustaa luontojalanjäljen maailmanlaajuista mittaamista varten tenure track -professuurin.

Nokia ilmoitti tänään tukevansa Jyväskylän yliopistoa yritysten ja muiden organisaatioiden luontojalanjäljen mittaamisen kehittämisessä. Yhteistyö on linjassa Nokian ESG-strategian kanssa ja tukee yhtiön laajempaa, pitkäaikaista sitoutumista ilmastonmuutoksen torjuntaan ja ympäristövaikutusten minimoimiseen. Kansainvälinen tiedeyhteisö on korostanut, että ilmastonmuutosta ja luontokatoa olisi tarkasteltava yhdessä kehitettäessä ratkaisuja niiden vaikutusten vähentämiseksi. Tänään julkistetun yhteistyön avulla Nokia pyrkii osaltaan vauhdittamaan tätä kehitystä.
Oikeanlainen tieto auttaa yrityksiä ja muita toimijoita ryhtymään toimenpiteisiin luontohaittojen vähentämiseksi. Päätöksenteon tueksi tarvitaan tietoa siitä, minkälainen toiminta aiheuttaa luontokatoa ja kuinka suuri kunkin organisaation oma luontojälki on kokonaisuudessaan. Erilaisille organisaatioille ja toimialoille soveltuvia standardeja ja kattavia työkaluja ei toistaiseksi ole kuitenkaan olemassa, vaikka yleiset laskentaperiaatteet ja työkalut ovatkin jo kehitteillä.
Nokian lahjoituksen lisäksi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on allekirjoittanut Jyväskylän yliopiston kanssa rahoitussopimuksen hankkeesta, jonka tavoitteena on pohjustaa tietä luontojalanjäljen laskennan kansainväliselle standardille. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on luoda yhteinen kieli parhaiden nykyisten mittausmenetelmien välille. Hanke selvittää, miten voitaisiin saavuttaa yhteismitallisuus ja vertailukelpoisuus niin tärkeimpien kehitteillä olevien mittarien kuin eri ekosysteemeihin eri puolilla maailmaa kohdistuvien luontovaikutusten kesken.
“YK:n luontokokous (COP-15) osoitti selvästi, että luontokato ja ilmastonmuutos ovat suuria uhkia planeetallemme. Yliopistoja koskevan yhteistyöohjelmamme tavoitteena on tukea tiedemaailman lahjakkaimpia tutkijoita, jotta he voivat tutkia niin Nokian kuin koko yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta keskeisiä aloja – mukaan lukien ympäristöä, luontoa sekä tulevaisuuden teknologioita, kuten 6G:ta, kvanttiteknologiaa ja tekoälyä”, sanoo Nokian vastuullisuusjohtaja Subho Mukherjee.
“Ilmastonmuutoksen lisäksi luontokato on yksi suurimmista kestävän kehityksen haasteista maailmanlaajuisesti. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun tutkijat yhdessä resurssiviisausyhteisön JYU.Wisdomin kanssa ovat tehneet kansainvälisesti uraauurtavaa työtä yritysten luontojalanjäljen laskemiseksi. Luontojalanjäljen vaikutusten arviointi on ensimmäinen askel, jonka avulla voimme aktiivisesti aloittaa vaikutusten vähentämisen ja kääntää luontokadon kehityksen toiseen suuntaan. Olemme erittäin kiitollisia Nokian merkittävästä tuesta yritysten luontojalanjäljen laskemisen kehittämisessä”, iloitsee Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala.
“Luontojalanjäljen mittaamisen kansainvälinen kenttä kehittyy nopeasti ja Jyväskylän yliopisto on yksi tämän alan edelläkävijöistä. Keskeinen haaste on mittausmenetelmien kirjo, joiden välillä ei ole vielä yhteistä kieltä. Yhteisen kansainvälisen standardin luominen olisi ratkaisevan tärkeää yrityksille ja muille organisaatioille, jotka pyrkivät mittaamaan luontovaikutuksensa. Sitralle on ilo rahoittaa hanketta, joka pyrkii ratkaisemaan juuri tätä ongelmaa”, toteaa Sitran Kestävyysratkaisut-teeman johtaja Lasse Miettinen.
Lisätietoja:
Nokia's approach to Biodiversity
Nokia's annual sustainability report People & Planet
Nokia at COP 28
Value-transforming financial, carbon and biodiversity footprint accounting (arxiv.org)
A planetary well-being accounting system for organizations (taylorfrancis.com)
Lisätietoja yliopistolta:
Jari Ojala, rehtori, Jyväskylän yliopisto, 0400 247 387, jari.ojala@jyu.fi
Janne Kotiaho, professori, Jyväskylän yliopisto, 050 594 6881, janne.kotiaho@jyu.fi
Nokian viestinnästä:
Press.Services@nokia.com
Sitrasta:
Lasse Miettinen, Kestävyysratkaisut-teeman johtaja, Sitra, +358 294 618 341, lasse.miettinen@sitra.fi
Nokia
Nokia luo teknologiaa, joka auttaa maailmaa toimimaan yhdessä.
B2B-teknologia- ja innovaatiojohtajana olemme tulevaisuuden aistivien, ajattelevien ja älykkäiden verkkoratkaisujen edelläkävijä. Johtoasemamme pohjautuu osaamiseemme matkapuhelin-, kiinteissä ja pilvipalveluverkoissa. Luomme arvoa immateriaalioikeuksilla ja pitkäaikaisella tutkimus- ja kehitystyöllä palkitun Nokia Bell Labsin johdolla.
Palveluntarjoajat, yritykset ja muut kumppanimme ympäri maailmaa luottavat Nokian verkkojen suorituskykyyn, vastuullisuuteen ja turvallisuusstandardeihin. Työskentelemme yhdessä kumppaneidemme kanssa kehittääksemme tulevaisuuden digitaalisia palveluita ja sovelluksia.
Sitra
Sitra on suomalaisten tulevaisuustalo, joka ennakoi tulevaisuuteemme vaikuttavia ilmiöitä. Teemme töitä asiantuntemuksella ja suurella sydämellä. Kehitämme ja selvitämme uusia ratkaisuja sekä teemme ennakkoluulottomia kokeiluja yhdessä erilaisten toimijoiden kanssa. Sitran tavoitteena on reilu, kestävä ja innostava tulevaisuus. Tulevaisuus, jossa ihmiset voivat hyvin maapallon kantokyvyn rajoissa.
Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto on yksi Suomen suurimmista ja suosituimmista monitieteisistä yliopistoista, samalla kun se on oppimisen, hyvinvoinnin ja luonnon perusilmiöiden tutkimuksessa globaali edelläkävijä, joka muokkaa osaamista kestävän yhteiskunnan rakentamiseksi. Teemme avointa, vaikuttavaa ja eettisesti korkeatasoista tutkimusta. JYU on maailman parhaiden yliopistojen kolmen prosentin joukossa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toni Laajalahtiviestinnän asiantuntijaJyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu
Puh:+358 50 336 4368toni.m.t.laajalahti@jyu.fiKuvat
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston tilinpäätös 2024: Tutkimuksessa ja koulutuksessa menestystä, taloudessa käänne parempaan31.3.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Vuosi 2024 oli tutkimuksen ja koulutuksen osalta menestyksekäs. Vertaisarvioitujen julkaisujen määrä jatkoi kasvua. Myös kilpaillussa tutkimusrahoituksessa vuosi oli tuloksekas. Euroopan tutkimusneuvosto myönsi yliopistoon tieteellisiä läpimurtoja tavoittelevalle kokeneelle tutkijalle tarkoitetun ERC Advanced Grant -hankerahoituksen.
Väitös: Biomolekyylit auttavat ymmärtämään järvien ekologiaa (Litmanen)31.3.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkimuksen mukaan tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja järvivesien kunnostustoimenpiteitä tarkasteltaessa tulisi keskittyä yksittäisten lajien sijaan koko ravintoverkon toimintaan.
Tutkimus paljastaa: Urashokit voivat johtaa työpaikan vaihtoon sote-alalla31.3.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen tutkimuksessa selvitettiin sote-alan työntekijöiden kokemia urashokkeja ja niiden vaikutuksia työuraan. Tutkimus paljastaa, että urashokit voivat muuttaa työntekijöiden suhtautumista työhön ja jopa johtaa työpaikan tai alan vaihtoon.
Väitös: Johtajien eettisten haasteiden tarkastelu huolenpidonetiikan kautta haastaa vallitsevia käsityksiä johtajuudesta ja tutkijan roolista28.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
KTM Ida Okkonen tarkasteli väitöstutkimuksessaan vastaanottokeskusten johtajien työssään kohtaamia eettisiä haasteita sekä haavoittuvuuden kokemuksia ja huolenpitoa niin johtamistyössä kuin tutkijan ja tutkittavan välillä organisaatiotutkimuksessa. Haavoittuvuuden kokemuksilla todettiin olevan merkitystä johtamistyön merkityksellisyyden ja johtamisroolin kestävyyden kuin myös organisaatiotutkijan moraalisen vastuun suhteen.
Kalatutkimuspäivillä tietoa kalakantojen tilasta ja kestävästä käytöstä muuttuvassa ympäristössä28.3.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Miten muikun kutukannan kokoa arvioidaan? Onko kuhan kasvunopeus muuttunut? Miten Itämeren nahkiainen voi? Voiko kiertovesilaitoksessa kasvatetun kirjolohen hyvinvointiin vaikuttaa? Kuinka kalatauteja voidaan torjua? Esimerkiksi näihin kysymyksiin kalatutkijat antavat vastauksensa kansallisilla kalatutkimuspäivillä Jyväskylässä 1.-2.4.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme