Yhdysvalloista on tullut Suomelle entistä läheisempi kauppakumppani
Tullin tuoreen maakatsauksen mukaan Yhdysvallat oli tammi-syyskuussa 2023 jälleen Suomen kolmanneksi suurin vientimaa. Tuonnissa Yhdysvallat nosti asemiaan kahdella viime vuodesta ja oli kuluvan vuoden tammi-syyskuussa viidenneksi suurin tuontimaa. Suomelle tavarakauppa Yhdysvaltojen kanssa on reilusti ylijäämäistä ja Yhdysvalloista on tullut Suomelle entistä tärkeämpi kauppakumppanimaa.
Suomen tavaravienti Yhdysvaltoihin laski Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan 1,6 prosenttia tammi-syyskuussa viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna ja oli arvoltaan 4,8 miljardia euroa. Viime vuonna vienti Yhdysvaltoihin oli kasvanut 67,1 prosenttia edellisestä vuodesta, joten myös tänä vuonna vienti on merkittävällä tasolla pienestä laskustakin huolimatta.
Tuonti Yhdysvalloista oli kuluvan vuoden tammi-syyskuussa arvoltaan 3,1 miljardia euroa, eli 15,6 prosenttia edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa suurempi. Vuonna 2022 tuonti Yhdysvalloista kasvoi arvoltaan 78,4 prosenttia ja kuluvan vuoden ulkomaankauppatilastot näyttävät tuonnin kasvavan entisestään tänä vuonna.
- Yhdysvalloista on tullut Suomelle entistä läheisempi kauppakumppani. Suomelle tavarakauppa Yhdysvaltojen kanssa on reilusti ylijäämäistä, jonka perusteella Yhdysvallat on Suomen tärkein kauppakumppanimaa, kertoo tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä.
Eniten viedään teollisuuden koneita ja öljytuotteita, tuonnissa raakaöljyn merkitys kasvanut
Öljyjalosteiden, metallien sekä paperin ja pahvin Yhdysvaltoihin viennin arvo laski jyrkästi viime vuodesta tammi-syyskuussa. Kemianteollisuuden tuotteiden, erityisesti lääkkeiden, kuljetusvälineiden ja koneiden ja laitteiden vienti kasvoi tammi-syyskuussa. Tuonnin arvon kasvua tilastoitiin raakaöljyn, kaasujen, kuljetusvälineiden ja sähköteknisten koneiden ja laitteiden osalta.
- Yhdysvaltoihin viemme eniten teollisuuden koneita ja laitteita sekä öljytuotteita. Yhdysvalloista tuonnin merkitys on kasvanut, kun raakaöljyn ja kaasujen tuonti on korvannut loppuvaa kauppaa Venäjän kanssa, sanoo Penttilä.
Yhdysvaltojen polttoainetuonti Suomesta vuonna 2022 oli 1,1 miljardia dollaria kasvun ollessa 251 prosenttia vuoteen 2017 verraten. Mielenkiintoisena huomiona on, että Yhdysvaltojen tuontitilastoissa ei löydy Suomesta tuotuja isoja uusia risteilyaluksia viime vuosilta. Suomesta isot risteilyalukset ovat lähteneet vientinä Yhdysvaltoihin joulukuussa 2020, marraskuussa 2022 ja marraskuussa 2023, mutta myöskään YK:n Comtrade-tilastotietokannasta ei löydy näille aluksille tuontimaata.
Yhdysvallat asetti teräs- ja alumiinitullit vuonna 2018 vetoamalla kansalliseen turvallisuuteen. Tullit tulivat voimaan 23.3.2018 alkaen muille maille paitsi Meksikolle ja Kanadalle, jonka lisäksi EU sai kuukauden lisäajan. Vuoden 2021 lopulla EU ja Yhdysvallat sopivat kiistansa vuonna 2018 käyttöönotetuista teräs- ja alumiinitulleista ja tullien sovittiin poistuvan määräajaksi. Alun perin määräaika oli sovittu vuoden 2023 loppuun, mutta nyt määräaikaa jatkettiin 31.3.2025 asti.
- Yhdysvaltojen terästullit laskivat Suomen vientiä, tosin vientiin vaikutti myös koronapandemian aiheuttama ulkomaankaupan globaali lasku. Terästullien poistuessa ja koronapandemian helpottaessa Suomen vienti Yhdysvaltoihin palautui hyvin nopeasti. Terästullit, kuten muutkin kaupan esteet, vaikuttavat ulkomaankauppaan vähentävästi, analysoi Penttilä.
Tullin maakatsaus: Suomen ja Yhdysvaltojen välinen kauppa vuonna 2023 (1-9) – Tuonti Yhdysvalloista kasvoi 15,6 prosenttia tammi-syyskuussa. Ylijäämä Yhdysvaltain-kaupassa pieneni viime vuodesta
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä, p. 040 332 1862, olli-pekka.penttila(at)tulli.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tulli
Tulli epäilee ydinvoimalaitoksen rakennushankkeen toimijaa säännöstelyrikoksesta17.4.2025 08:07:06 EEST | Tiedote
Tullin talousrikostutkinnassa on tehty esitutkintaa tapauksesta, jossa suomalaisen ydinvoimalaitoksen rakennushankkeen arkistomateriaalia on yritetty viedä Venäjälle. Esitutkinta aloitettiin Tullin tarkastushavaintojen ja ulkoministeriöstä saadun lausunnon perusteella.
Tullin nimissä lähetetty huijausviestejä – älä avaa linkkiä15.4.2025 09:19:41 EEST | Tiedote
Tullin nimissä lähetetään tällä hetkellä paljon huijausviestejä. Huijausviestiksi viestin tunnistaa esimerkiksi siitä, että Tullin lähettämissä tekstiviesteissä ei ole koskaan linkkejä.
Tulli vahva sisäisen turvallisuuden toimija harmaan talouden torjunnassa10.4.2025 15:22:49 EEST | Tiedote
Viranomaisten harmaan talouden torjuntatilastot vuodelta 2024 julkaistu. Tulli tutki viime vuonna yhteensä 404 veropetosta, joista merkittävin osa liittyi tupakkatuotteiden salakuljetukseen. Erityisesti savukkeiden salakuljetustapaukset ja takavarikkomäärät kasvoivat merkittävästi vuonna 2024.
Pohjoismaiden tullien pääjohtajat vierailivat Ukrainassa – tulliyhteistyötä vahvistetaan1.4.2025 09:36:03 EEST | Tiedote
Pohjoismaiden tullien pääjohtajat vierailivat viime viikolla Ukrainassa tukeakseen maan viranomaisten toimintaa sodan aikana. Maan EU-assosiaatioprosessin tukeminen sekä korruption ja salakuljetuksen ehkäisemiseen liittyvä yhteistyö ovat tärkeitä Ukrainan tullin toiminnan kehittämisessä. Tuki Ukrainalle näkyy myös tullien päivittäisessä työssä EU-pakotteiden valvontana.
Tulli keräsi yli 260 miljoonaa euroa veroja vuonna 202431.3.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Tulli keräsi veroja vuonna 2024 yhteensä noin 263 174 miljoonaa euroa, joista 137 944 miljoonaa euroa kannettiin EU:lle osana Euroopan unionin tulliliittoa. Suomen valtiolle Tulli keräsi veroja suoraan tuloutettavana 125 184 miljoonaa euroa. Tullimaksujen määrä laski noin 15 % edeltävään vuoteen 2023 verrattuna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme