Tesi

Kotimainen ruokateknologia-ala on kehittynyt viime vuosina suurempien rahoituskierrosten ja vahvan innovaatioekosysteemin avulla

Jaa

Tesin (Suomen Teollisuussijoitus Oy) julkaiseman selvityksen mukaan suomalainen ruokateknologia-alan rahoitus on kasvanut, ja rahoituskierroksilla on ollut mukana myös kansainvälisiä sijoittajia. Vahva innovaatioekosysteemi tukee alan kehitystä ja tutkimuksen kaupallistamista.

Kotimainen ruokateknologia-alan yritysjoukko on monipuolinen ja edustaa ruuantuotannon arvoketjua sen eri kohdissa.
Kotimainen ruokateknologia-alan yritysjoukko on monipuolinen ja edustaa ruuantuotannon arvoketjua sen eri kohdissa.

Ensimmäistä kertaa tehtävä selvitys suomalaisista ruokateknologia-alan startup- ja kasvuyrityksistä osoittaa, että alan yritysjoukko on monipuolinen ja edustaa ruuantuotannon arvoketjua sen eri kohdissa. Eniten yrityksiä löytyy ruuan arvoketjun alkupään maatalousteknologioista (AgTech) ja uusien ruokatuotteiden ja raaka-aineiden kehittämiseen keskittyvistä yrityksistä (Next-Gen Food). Näissä kategorioissa korostuvat esimerkiksi kasvipohjaisia tuotteita tarjoavat yritykset ja solumaatalousyritykset. Monella näistä yrityksistä on tutkimustaustaa. 

Alan rahoitus on kehittynyt voimakkaasti vuoden 2015 jälkeen. Jos mukaan ei lasketa ruuan arvoketjun loppupäässä toimivien Woltin ja Relexin yhteensä satojen miljoonien sijoituskierroksia, alan yritykset ovat keränneet vuosina 2015–2022 yhteensä noin 270 miljoonaa sijoituksia. Jos Woltin ja Relexin keräämät rahoituskierrokset lasketaan mukaan, pottia on kerätty kaikkiaan 1,6 miljardia euroa. Vuosien 2015–2022 sijoituksia on tehty 80 kappaletta 47 eri yritykseen. Sijoitusten mediaanikoko on hieman alle kaksi miljoonaa. 

Vaikka Wolt ja Relex selittävät valtaosan isosta potista, myös muita suurempia kierroksia on kerätty aiempaa enemmän. Kymmenen miljoona ja sitä suurempien kierrosten lukumäärä on kolminkertaistunut parin edellisen vuoden aikana. 

”Liiketoiminnan ja tuotannon skaalaamiseen vaadittavia suurempia sijoituskierroksia kerätty viime vuosina aiempaa enemmän. Se kertoo hyvää siitä, että globaalisti valtavia ruuantuotannon haasteita ovat ratkaisemassa myös suomalaiset yritykset, kuten Enifer ja OnegoBio”, Tesin sijoituspäällikkö Jan-Patrick Haikkola kertoo. 

”Suomessa on vahva perinne ruokateknologiasta: esimerkiksi Eniferin käyttämä mykoproteiini Pekilo on alun perin kehitetty Suomessa jo 1970-luvulla”, jatkaa Haikkola. 

Vuoden 2023 ensimmäisen puoliskon aikana sijoituskierrosten määrä on vähentynyt ja kerätyn rahoituksen määrä on pienentynyt. Sijoitusmäärän lasku on linjassa muun startup- ja kasvuyrityksen rahoituksen kanssa, joka on painunut alas haastavat makroekonomisen tilanteen vuoksi. 

”Kestävä ruuantuotanto ja ruokateknologia kiinnostaa sijoittajia. Monella kotimaisella rahastolla on sijoituksia ruokateknologian yrityksiin, ja Suomeen on vuonna 2020 perustettu Pohjoismaiden ensimmäinen pelkästään ruokateknologiaan sijoittava venture capital -pääomasijotusrahasto Nordic FoodTech VC”, sanoo Keith Bonnici, Tesin sijoitusjohtaja. 

Myös kansainvälisiä sijoittajia on markkinassa jonkin verran. Lisäksi tutut kotimaiset ruokateollisuusyritykset, kuten Valio ja Fazer, ovat olleet mukana aktiivisesti uusien ruokateknologiatuotteiden ympärillä esimerkiksi innovaatiotoiminnan ja sijoitusten kautta. 

Suomalaista kestävän ruuan tuotantoa tukee myös vahva innovaatioekosysteemi, joka sisältää useita yliopistoja, tutkimuskeskuksia ja yrityskiihdyttämöitä, kuten VTT ja Helsingin yliopiston Viikki Food Design Factory. 

”Uusien innovaatioiden rakentamiselle on vahva, toisiaan täydentävä tuki: VTT on mukana rakentamassa uraauurtavia solumaatalouden yrityksiä kuten Solar Foodsia ja OnegoBioa, joilla on vahvaa patentoitavaa teknologiaa. Viikki Food Design Factory puolestaan vauhdittaa yliopistosta ponnistavaa yritystoimintaa. Ekosysteemi synnyttää vuositasolla kymmeniä uusia tiimejä, joista parhaat kehittyvät jopa kansainvälisesti merkittäviksi yrityksiksi”, päättää Bonnici. 

Selvitys kattaa yhteensä 84 suomalaista ruokateknologia-alan startup- ja kasvuyritystä, jotka Tesin asiantuntijat ovat tunnistaneet eri tietokannoista. Suuryritykset ja kansainvälisten yritysten tytäryhtiöt on jätetty selvityksen ulkopuolelle. 

Lue koko selvitys täältä (englanniksi).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tesi (Suomen Teollisuussijoitus Oy) on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, jolla on talouden kasvuun ja uudistumiseen sekä investointien edistämiseen keskittyvä teollisuuspoliittinen tehtävä. Sijoitamme markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin.  

tesi.fi | X (Twitter) | LinkedIn | Instagram | Uutiskirje  

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tesi

Suomessa kasvava joukko puhtaan siirtymän yrityksiä29.6.2024 00:04:21 EEST | Tiedote

Tesin (Suomen Teollisuussijoitus) tuoreen selvityksen mukaan Suomessa kasvaa puhtaan siirtymän kasvuyrityksiä hyvällä tahdilla ja lupaavilla kasvuluvuilla. Rahoitusta yritysten alkuvaiheeseen on saatavilla melko hyvin, mutta myöhemmän kasvun vaihe huolestuttaa: vain alle 15 prosenttia myöhemmistä rahoituskierroksista toteutetaan kokonaan kotimaisin voimin, joten riippuvuus kansainvälisistä sijoituksista on suurta.

Finland is home to a growing number of clean tech companies29.6.2024 00:04:21 EEST | Press release

A recent study by Tesi (Finnish Industry Investment) reveals that Finland is steadily increasing its number of cleantech growth companies and that these companies show promising growth rates. Financing availability for the early stages of these companies is fairly good, but there is cause for concern about financing for their later-stage growth. Less than 15% of their later-stage funding rounds are raised entirely domestically, so dependence on international investments is high.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye