Kotimainen ruokateknologia-ala on kehittynyt viime vuosina suurempien rahoituskierrosten ja vahvan innovaatioekosysteemin avulla
Tesin (Suomen Teollisuussijoitus Oy) julkaiseman selvityksen mukaan suomalainen ruokateknologia-alan rahoitus on kasvanut, ja rahoituskierroksilla on ollut mukana myös kansainvälisiä sijoittajia. Vahva innovaatioekosysteemi tukee alan kehitystä ja tutkimuksen kaupallistamista.

Ensimmäistä kertaa tehtävä selvitys suomalaisista ruokateknologia-alan startup- ja kasvuyrityksistä osoittaa, että alan yritysjoukko on monipuolinen ja edustaa ruuantuotannon arvoketjua sen eri kohdissa. Eniten yrityksiä löytyy ruuan arvoketjun alkupään maatalousteknologioista (AgTech) ja uusien ruokatuotteiden ja raaka-aineiden kehittämiseen keskittyvistä yrityksistä (Next-Gen Food). Näissä kategorioissa korostuvat esimerkiksi kasvipohjaisia tuotteita tarjoavat yritykset ja solumaatalousyritykset. Monella näistä yrityksistä on tutkimustaustaa.
Alan rahoitus on kehittynyt voimakkaasti vuoden 2015 jälkeen. Jos mukaan ei lasketa ruuan arvoketjun loppupäässä toimivien Woltin ja Relexin yhteensä satojen miljoonien sijoituskierroksia, alan yritykset ovat keränneet vuosina 2015–2022 yhteensä noin 270 miljoonaa sijoituksia. Jos Woltin ja Relexin keräämät rahoituskierrokset lasketaan mukaan, pottia on kerätty kaikkiaan 1,6 miljardia euroa. Vuosien 2015–2022 sijoituksia on tehty 80 kappaletta 47 eri yritykseen. Sijoitusten mediaanikoko on hieman alle kaksi miljoonaa.
Vaikka Wolt ja Relex selittävät valtaosan isosta potista, myös muita suurempia kierroksia on kerätty aiempaa enemmän. Kymmenen miljoona ja sitä suurempien kierrosten lukumäärä on kolminkertaistunut parin edellisen vuoden aikana.
”Liiketoiminnan ja tuotannon skaalaamiseen vaadittavia suurempia sijoituskierroksia kerätty viime vuosina aiempaa enemmän. Se kertoo hyvää siitä, että globaalisti valtavia ruuantuotannon haasteita ovat ratkaisemassa myös suomalaiset yritykset, kuten Enifer ja OnegoBio”, Tesin sijoituspäällikkö Jan-Patrick Haikkola kertoo.
”Suomessa on vahva perinne ruokateknologiasta: esimerkiksi Eniferin käyttämä mykoproteiini Pekilo on alun perin kehitetty Suomessa jo 1970-luvulla”, jatkaa Haikkola.
Vuoden 2023 ensimmäisen puoliskon aikana sijoituskierrosten määrä on vähentynyt ja kerätyn rahoituksen määrä on pienentynyt. Sijoitusmäärän lasku on linjassa muun startup- ja kasvuyrityksen rahoituksen kanssa, joka on painunut alas haastavat makroekonomisen tilanteen vuoksi.
”Kestävä ruuantuotanto ja ruokateknologia kiinnostaa sijoittajia. Monella kotimaisella rahastolla on sijoituksia ruokateknologian yrityksiin, ja Suomeen on vuonna 2020 perustettu Pohjoismaiden ensimmäinen pelkästään ruokateknologiaan sijoittava venture capital -pääomasijotusrahasto Nordic FoodTech VC”, sanoo Keith Bonnici, Tesin sijoitusjohtaja.
Myös kansainvälisiä sijoittajia on markkinassa jonkin verran. Lisäksi tutut kotimaiset ruokateollisuusyritykset, kuten Valio ja Fazer, ovat olleet mukana aktiivisesti uusien ruokateknologiatuotteiden ympärillä esimerkiksi innovaatiotoiminnan ja sijoitusten kautta.
Suomalaista kestävän ruuan tuotantoa tukee myös vahva innovaatioekosysteemi, joka sisältää useita yliopistoja, tutkimuskeskuksia ja yrityskiihdyttämöitä, kuten VTT ja Helsingin yliopiston Viikki Food Design Factory.
”Uusien innovaatioiden rakentamiselle on vahva, toisiaan täydentävä tuki: VTT on mukana rakentamassa uraauurtavia solumaatalouden yrityksiä kuten Solar Foodsia ja OnegoBioa, joilla on vahvaa patentoitavaa teknologiaa. Viikki Food Design Factory puolestaan vauhdittaa yliopistosta ponnistavaa yritystoimintaa. Ekosysteemi synnyttää vuositasolla kymmeniä uusia tiimejä, joista parhaat kehittyvät jopa kansainvälisesti merkittäviksi yrityksiksi”, päättää Bonnici.
Selvitys kattaa yhteensä 84 suomalaista ruokateknologia-alan startup- ja kasvuyritystä, jotka Tesin asiantuntijat ovat tunnistaneet eri tietokannoista. Suuryritykset ja kansainvälisten yritysten tytäryhtiöt on jätetty selvityksen ulkopuolelle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jan-Patrick HaikkolaSijoituspäällikkö
Puh:+358 40 964 4527jan-patrick.haikkola@tesi.fiKeith BonniciSijoitusjohtaja
Puh:+358 40 1799 584keith.bonnici@tesi.fiSaara VettenrantaViestintäpäällikköTesi
Puh:+358 40 723 3516saara.vettenranta@tesi.fiKuvat
Tesi (Suomen Teollisuussijoitus Oy) on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, jolla on talouden kasvuun ja uudistumiseen sekä investointien edistämiseen keskittyvä teollisuuspoliittinen tehtävä. Sijoitamme markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin.
tesi.fi | X (Twitter) | LinkedIn | Instagram | Uutiskirje
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tesi
Tuottotutkimus 2025: suomalaisten pääomasijoitusrahastojen tuotot kilpailukykyisiä listattuun markkinaan ja eurooppalaisiin rahastoihin verrattuna23.4.2025 00:04:37 EEST | Tiedote
Tesin (Suomen Teollisuussijoitus) uuden selvityksen mukaan suomalaisten pääomasijoitusrahastojen tuotot ovat pysyneet hyvällä tasolla sekä eurooppalaisiin verrokkeihin että listattuun markkinaan verrattuna, erityisesti venture capital -rahastojen osalta. Buyout- ja growth-rahastojen kasvaneet tuotot antavat viitteitä vakiintuneempia kasvuyrityksiä koskevan yrityskauppamarkkinan piristymisestä.
Tesi’s survey of investment returns 2025: returns from Finnish VC & PE funds competitive compared to the listed market and European peer funds23.4.2025 00:04:37 EEST | Press release
The latest survey published by Tesi (Finnish Industry Investment) shows that investment returns of Finnish venture capital and private equity (VC & PE) funds compared well to both European peers and the listed market – especially in the case of venture capital funds. Higher returns from buyout & growth funds indicate that the M&A market for more established growth companies is picking up.
Tesin vuosi 2024: yhtiön historian suurin exit, vahva tulos ja valmistautumista uuteen tehtävään20.3.2025 10:15:44 EET | Tiedote
Suomen pääomamarkkinoiden jo useamman vuoden kestänyt heikko tilanne näytti piristymisen merkkejä loppuvuonna, kun Suomessa nähtiin kotimaisten startup-yritysten merkittävän suuria yksittäisiä rahoituskierroksia. Haastavassa markkinassa Tesin tulos oli vahva, 165 miljoonaa euroa, ja yhtiö teki historiansa suurimman irtautumisen (exit) euromääräisesti. Vuosi 2024 oli Tesille myös valmistautumista uuteen, aiempaa vahvempaan teollisuuspoliittiseen tehtävään.
Tesi's year 2024: The largest exit in its history, strong performance, and preparation for a new role20.3.2025 10:15:44 EET | Press release
The prolonged weak state of Finland's venture capital and private equity (VC & PE) market showed signs of improvement towards the end of the year, marked by significant individual funding rounds in domestic startups. In this challenging market, Tesi achieved a strong result of EUR 165 million and executed the largest exit in its history in terms of euros. The year 2024 also involved preparing for a new, more robust industrial policy role.
Vuosi alkaa viime vuotta positiivisemmissa merkeissä: yrityskyselyn mukaan liikevaihdot ja investoinnit kasvussa18.1.2025 00:01:16 EET | Tiedote
Tesin (Suomen Teollisuussijoitus) tuoreen, suomalaisille pk-yrityksille tehdyn kasvuyrityspulssi-kyselyn mukaan yrityssektorilla on hyvää kerrottavaa: isompien yritysten investointihanat ovat aukeamassa ja ennusteet liikevaihdon ja tilauskantojen kasvusta ovat positiivisia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme