Perämeri on kauttaaltaan jäässä ‒ lähes kuukautta tavallista aikaisemmin
Kaikkialla Suomen rannikkoalueilla on tällä hetkellä jäätä, ja jäällinen alue Itämerellä on noin nelinkertainen tavanomaiseen verrattuna.
Ilmatieteen laitoksen jääpalvelun mukaan Perämeri on nyt kauttaaltaan jäässä. Näin aikaisin Perämeri on saanut kattavan jääpeitteen talvina 2011 ja 2003, ja sitä ennen 1980-luvulla talvina 1987 ja 1986. Keskimäärin Perämeri on kauttaaltaan jäässä tammikuun viimeisellä viikolla.
Varhaisimmillaan Perämeri on jäätynyt kokonaan joulukuun puolivälissä talvella 2002‒03 ja myöhäisimmillään vasta maaliskuun puolenvälin jälkeen talvella 2007‒08. Jäätalvina 2020, 2015 ja 1930 Perämeri ei jäätynyt kauttaaltaan koko talvena.
Myös koko Itämerellä jäällisen alueen pinta-ala on ajankohtaan nähden suuri: viimeisen viidentoista vuoden aikana jäätä on ollut tähän aikaan enemmän vain talvina 2011 ja 2010. Keskimääräiseen tilanteeseen verrattuna jäätä on nyt noin nelinkertaisella alueella.
"Vaikka kaikkialla Suomen rannikoilla on jo jäätä, Selkämeren ja Suomenlahden rannikkoalueilla merijää on vielä petollisen ohutta", korostaa Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.
Ensimmäiset jäät piirrettiin Ilmatieteen laitoksen jääkartoille Perämeren pohjukkaan Tornion edustalle lokakuun loppupuolella, hieman tavanomaista aikaisemmin. Tavallisesti ensimmäiset jäät havaitaan Perämerellä marraskuun toisella tai kolmannella viikolla.
Ilmatieteen laitos julkaisee koko Itämeren kattavan jääkartan päivittäin aina jäidenlähtöön saakka. Jääkartta tehdään vuoroviikoin Ruotsin ilmatieteen laitoksen SMHI:n kanssa.
Yhteyshenkilöt
Jääasiantuntija Jouni Vainio, Ilmatieteen laitos, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Voimakas tuuli voi aiheuttaa vahinkoja lähipäivinä – lisää myös maastopalojen nopean leviämisen mahdollisuutta2.4.2025 15:44:26 EEST | Tiedote
Voimakas tuuli aiheuttaa paikoin vahinkoja maan keski- ja pohjoisosissa torstaina ja perjantaina. Lisäksi maasto on kuivaa maan etelä- ja länsiosassa, joten mahdolliset maastopalot leviävät nopeasti tuulisessa säässä.
*** KORJATTU TIEDOTE *** Maaliskuu oli poikkeuksellisen lauha maan eteläosassa1.4.2025 11:45:39 EEST | Tiedote
Myös muualla Suomessa oli tavanomaista lauhempaa. Kuukauden loppuun mennessä maan etelä- ja länsiosassa oli yleisesti lumetonta.
Katupölykausi on käynnissä – ilmanlaatu monin paikoin huono27.3.2025 13:29:31 EET | Tiedote
Katupölyä on noussut ilmoille poutaisen ja kuivan sään myötä.
Puheenvuoro: Kevät tuo mukanaan pölyävät kadut ja maastopalovaaran20.3.2025 14:15:26 EET | Blogi
Ilmaan nouseva pöly heikentää ilmanlaatua erityisesti kaupungeissa. Maastopalovaroitus annetaan tänä vuonna ennätyksellisen varhain.
Uusilla laskentamenetelmillä ekosysteemien hiilitaseita voidaan määrittää tarkemmin19.3.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Väitöskirjatyössä kehitettiin menetelmiä, joiden avulla hiilidioksidivuomittauksista saadaan laskettua entistä tarkempia arvioita ekosysteemien hiilitaseista ja niiden epävarmuuksista. Työn tuloksilla voidaan parantaa esimerkiksi metsien ja peltojen hiilitasearvioita kansallisissa kasvihuonekaasujen inventaarioissa ja yritysten hiililaskelmissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme