HUS

Normaalipainoisillakin voi olla raskausdiabeteksen riski

Jaa

Terveelliset elintavat ovat tärkeitä: myös normaalipainoisilla äideillä voi olla riski raskausdiabetekseen ja myöhemmin tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

HUSissa tehty tutkimus osoittaa, että myös normaalipainoisilla raskausdiabetekseen sairastuneilla äideillä voi olla samankaltaisia aineenvaihdunnan muutoksia kuin ylipainoisilla raskausdiabetesta sairastavilla.

Normaalipainoisillekin raskausdiabetesta sairastaville äideille terveelliset elintavat ovat tärkeitä raskauden aikana ja vielä raskauden jälkeenkin.

”Liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla voi vähentää myöhempää sairastumisen riskiä. Ja mikäli raskauden alkaessa on ylipainoa, kannattaa pitää huolta maltillisesta painonnoususta raskauden aikana”, kertoo naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri, vs. osastonylilääkäri Heidi Sormunen-Harju HUSin Akuutista.

Raskausdiabetes lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin raskauden jälkeen, ja aiemmista tutkimuksista on tiedetty, että normaalipainoisillakin on suurentunut riski sairastua niihin. HUSissa tehty tutkimus vahvisti asian aineenvaihdunnan tasolla.

Raskausdiabetes on yleistynyt viime vuosikymmenen aikana nopeasti ja sen tiedetään vaikuttavan myös syntyvän lapsen terveyteen.

Aineenvaihdunnan muutoksia jo ennen raskausdiabetesta

Vastikään julkaistusta tutkimuksesta lisäksi ilmenee, että samoin kuin ylipainoisilla, myös normaalipainoisilla äideillä on aineenvaihdunnan muutoksia jopa ennen raskausdiabetekseen sairastumistaan.

Tavoitteena on tunnistaa riskissä olevat äidit ja aloittaa ennaltaehkäisy jopa ennen raskautta, mutta tähän tarvitaan vielä lisää tietoa aineenvaihdunnan muutoksista raskausdiabetesta ennustavina merkkiaineina.

Tutkimuksessa löydettiin lisäksi muutoksia, joissa normaalipainoiset ja ylipainoiset raskausdiabetesta sairastavat äidit poikkesivat toisistaan, mutta painoerot eivät niitä selittäneet. Erot liittyivät raskausdiabeteksen eri alatyyppien mekanismeihin.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että ylipainoisilla raskausdiabetesta sairastavilla on enemmän insuliiniresistenssiä, kun taas normaalipainoisilla raskausdiabetesta sairastavilla on tilaansa nähden vajaa haiman insuliinintuotanto.

Metabolinen profiili määritettiin 755 äidiltä

HUSissa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana 755 raskaana olevan äidin verinäytteet, jotka oli otettu raskauden aikana kolmeen otteeseen. Verrokkiryhmään kuului 490 raskaana olevaa naista, joilla ei ollut ylipainoa eikä raskausdiabetesta.

Äidit jaettiin kolmeen ryhmään: normaalipainoisiin raskausdiabetesta sairastaviin, ylipainoisiin raskausdiabetesta sairastaviin sekä ylipainoisiin, joilla ei ole raskausdiabetesta. Ylipainoisten naisten painoindeksi on yli 30.

Verinäytteistä tutkittiin metabolinen profiili, joka antaa laaja-alaisen kuvan elimistön aineenvaihdunnan tilasta. Metabolinen profiili määritettiin suomalaisen Nightingalen paneelin avulla, jossa on yli 200 aineenvaihdunnan muuttujaa, kuten rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan, rasvahappoihin ja aminohappoihin liittyviä tekijöitä.

Normaalipainoiset ja ylipainoiset raskausdiabetesta sairastavat sekä ylipainoiset raskausdiabetesta sairastamattomat erosivat samanlaisesti verrokkiryhmästä ja erot olivat näkyvissä jo alkuraskaudessa. Esimerkiksi monet kolesteroliin ja apolipoproteiini B:hen liittyvät arvot poikkesivat jo ennen raskausdiabetekseen sairastumista ei-ylipainoisilla. Juuri näihin aineenvaihdunnan muutoksiin liittyy suurentunut riski sairastua myöhemmin tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.

Tutkimuksen aineisto oli peräisin vuosina 2005–2014 äideiltä raskauden aikana RADIEL- ja PREDO-tutkimuksiin kerätyistä verinäytteistä.

Tutkimusartikkeli: Metabolomic Profiles of Nonobese and Obese Women With Gestational Diabetes

Yhteyshenkilöt

Tietoa HUSista

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS – Vaikuttavinta hoitoa

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

HUS nya hjärtstation förbättrar tillgången till vård för hjärtpatienter i Mellersta Nyland10.1.2025 13:59:49 EET | Pressmeddelande

HUS Hjärt- och lungcentrum har öppnat en ny hjärtstation vid Hyvinge sjukhus. Hjärtstationen förbättrar tillgången till vård för hjärtpatienter och tar universitetssjukhusets tjänster ännu närmare invånarna i Mellersta Nyland. Kardiologiska undersökningar och åtgärder kan nu göras i betydligt större utsträckning och mångsidigare än tidigare. De första patienterna har redan vårdats på den nya hjärtstationen denna vecka.

HUSin uusi sydänasema parantaa sydänpotilaiden hoitoon pääsyä Keski-Uudenmaan alueella10.1.2025 13:59:49 EET | Tiedote

HUSin Sydän- ja keuhkokeskus on avannut Hyvinkään sairaalaan uuden sydänaseman. Sydänasema parantaa sydänpotilaiden hoitoon pääsyä ja tuo yliopistosairaalan palvelut entistä lähemmäs Keski-Uudenmaan alueella asuvia. Kardiologisia tutkimuksia ja toimenpiteitä voidaan nyt tehdä merkittävästi aiempaa enemmän ja monipuolisemmin. Ensimmäiset potilaat on jo hoidettu uudella sydänasemalla tällä viikolla.

HUS's new cardiac unit will improve cardiac patients’ access to treatment in Central Uusimaa10.1.2025 13:59:49 EET | Press release

HUS Heart and Lung Center has opened a new cardiac unit in Hyvinkää Hospital. The cardiac unit improves access to treatment for cardiac patients and brings university hospital services closer to residents of Central Uusimaa. With the new unit, we can perform significantly more cardiological examinations and procedures with a wider selection. The new cardiac unit has already treated its first patients this week.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye