HUS

Risk för graviditetsdiabetes även för personer med normalvikt

Dela

Sunda levnadsvanor är viktiga: även normalviktiga kvinnor löper risk för graviditetsdiabetes och senare för typ 2-diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar.

En studie som gjorts vid HUS visar att även normalviktiga kvinnor som drabbats av graviditetsdiabetes kan ha liknande förändringar i ämnesomsättningen som överviktiga kvinnor med graviditetsdiabetes.

Även för normalviktiga kvinnor med graviditetsdiabetes är sunda levnadsvanor under graviditeten viktiga och det gäller även efter graviditeten.

”Motion och hälsosam kost kan minska risken att drabbas senare. Om man har övervikt i början av graviditeten är det bra att se till att viktökningen är måttfull under graviditeten”, säger Heidi Sormunen-Harju, specialistläkare i kvinnosjukdomar och förlossningar och tf avdelningsöverläkare på HUS Akuten.

Graviditetsdiabetes ökar risken att drabbas av typ 2-diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar efter graviditeten och tidigare studier har visat att även normalviktiga löper ökad risk att drabbas. Den studie som genomfördes vid HUS bekräftade saken på ämnesomsättningsnivå.

Graviditetsdiabetes har snabbt blivit vanligare under det senaste årtiondet och det är känt att det även påverkar hälsan för det barn som ska födas.

Förändringar i ämnesomsättningen redan innan konstaterad graviditetsdiabetes

I den nyligen publicerade studien framgår det också att precis som överviktiga kvinnor har normalviktiga kvinnor förändrad ämnesomsättning till och med innan de drabbas av graviditetsdiabetes.

Målet är att identifiera de kvinnor som löper risk att drabbas och vidta förebyggande åtgärder redan innan graviditeten. För det behövs dock mer information om förändringar i ämnesomsättningen i form av markörer som förutser graviditetsdiabetes.

I studien hittades också förändringar där normalviktiga och överviktiga kvinnor med graviditetsdiabetes skiljde sig från varandra, men viktskillnaderna förklarade inte avvikelserna. Skillnaderna var förknippade med mekanismerna hos de olika undertyperna av graviditetsdiabetes.

Från tidigare studier vet man att överviktiga personer med graviditetsdiabetes har högre insulinresistens, medan normalviktiga med graviditetsdiabetes har en förhållandevis knapp insulinproduktion med tanke på deras tillstånd.

Den metaboliska profilen fastställdes för 755 mödrar

Den studie som genomfördes vid HUS omfattade blodprov från 755 gravida. Blodproven hade tagits vid tre tillfällen under graviditeten. Referensgruppen bestod av 490 gravida kvinnor som inte var överviktiga eller hade graviditetsdiabetes.

Kvinnorna delades in i tre grupper; normalviktiga med graviditetsdiabetes, överviktiga med graviditetsdiabetes och överviktiga som inte har graviditetsdiabetes. Viktindexet för de överviktiga kvinnorna var över 30.

I blodproven studerades den metaboliska profilen som ger en bred bild av ämnesomsättningen i kroppen. Den metaboliska profilen fastställdes med hjälp av den finländska företaget Nightingale Healths panel där det ingår över 200 variabler för ämnesomsättningen, såsom faktorer i anknytning till fett- och sockeromsättning, fettsyror och aminosyror.

Normalviktiga och överviktiga med graviditetsdiabetes samt överviktiga som inte har graviditetsdiabetes skiljde sig på samma sätt från referensgruppen och skillnaderna syntes redan i början av graviditeten. Till exempel många värden som hänför sig till kolesterol och apolipoprotein B avvek redan innan personer som inte var överviktiga drabbades av graviditetsdiabetes. Dessa förändringar i ämnesomsättningen är förknippade med förhöjd risk att senare drabbas av typ 2-diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Forskningsmaterialet kom från blodprov som samlats in från kvinnor under graviditeten under åren 2005–2014 till studierna RADIEL och PREDO.

Länk till forskningsartikeln:
Metabolomic Profiles of Nonobese and Obese Women With Gestational Diabetes

Kontakter

Om HUS

HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar närmare 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss.

HUS – Den främsta vården

HUS medietjänst betjänar media mån.–tor. kl. 10–16, fre. kl. 10–15 på tfn 050 427 2875 eller per e-post viestinta@hus.fi

hus.fi/sv

Andra språk

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

HUS nya hjärtstation förbättrar tillgången till vård för hjärtpatienter i Mellersta Nyland10.1.2025 13:59:49 EET | Pressmeddelande

HUS Hjärt- och lungcentrum har öppnat en ny hjärtstation vid Hyvinge sjukhus. Hjärtstationen förbättrar tillgången till vård för hjärtpatienter och tar universitetssjukhusets tjänster ännu närmare invånarna i Mellersta Nyland. Kardiologiska undersökningar och åtgärder kan nu göras i betydligt större utsträckning och mångsidigare än tidigare. De första patienterna har redan vårdats på den nya hjärtstationen denna vecka.

HUSin uusi sydänasema parantaa sydänpotilaiden hoitoon pääsyä Keski-Uudenmaan alueella10.1.2025 13:59:49 EET | Tiedote

HUSin Sydän- ja keuhkokeskus on avannut Hyvinkään sairaalaan uuden sydänaseman. Sydänasema parantaa sydänpotilaiden hoitoon pääsyä ja tuo yliopistosairaalan palvelut entistä lähemmäs Keski-Uudenmaan alueella asuvia. Kardiologisia tutkimuksia ja toimenpiteitä voidaan nyt tehdä merkittävästi aiempaa enemmän ja monipuolisemmin. Ensimmäiset potilaat on jo hoidettu uudella sydänasemalla tällä viikolla.

HUS's new cardiac unit will improve cardiac patients’ access to treatment in Central Uusimaa10.1.2025 13:59:49 EET | Press release

HUS Heart and Lung Center has opened a new cardiac unit in Hyvinkää Hospital. The cardiac unit improves access to treatment for cardiac patients and brings university hospital services closer to residents of Central Uusimaa. With the new unit, we can perform significantly more cardiological examinations and procedures with a wider selection. The new cardiac unit has already treated its first patients this week.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye