Laajemmat saatavuushäiriöt keskittyivät vuonna 2023 muutamiin valmisteisiin
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea vastaanotti lääkeyrityksiltä vuonna 2023 yhteensä 2 849 lääkkeiden saatavuushäiriöilmoitusta. Vuonna 2022 ilmoituksia vastaanotettiin 2 335 ja vuonna 2021 vastaanotettu määrä oli 1 710 ilmoitusta.
– Valtaosa häiriöistä on tilapäisiä ja valmiste pystytään tarvittaessa apteekissa vaihtamaan toiseen vastaavaan lääkevalmisteeseen, toteaa yksikön päällikkö Timo Mauriala Fimeasta.
Joissakin tapauksissa saatavuushäiriö on vaikuttanut laajemmin tiettyyn lääkeryhmään ja vaikeuttanut potilaan lääkkeen saantia. Myös apteekeille ja lääkkeen määrääjille on voinut aiheutua lisätyötä häiriöiden takia.
Laajemmat saatavuushäiriöt koskivat kolmea lääkeryhmää
Laajempia saatavuushäiriöitä oli vuonna 2023 kolmessa lääkeryhmässä: diabeteksen hoidossa käytettävissä semaglutidi- ja muissa GLP1-agonisti-valmisteissa, ADHD:n hoidossa käytettävissä metyylifenidaatti- ja lisdeksamfetamiini-valmisteissa sekä eturauhasen liikakasvun hoidossa käytettävissä dutasteridi-tamsulosiinivalmisteissa.
Julkisuudessa suurimman huomion saivat Ozempic-valmisteeseen (semaglutidi) liittyvät jo pitkään jatkuneet saatavuushäiriöt. Lääkeyritys Novo Nordisk Farma Oy tiedotti loppuvuodesta 2023, että saatavuushäiriöt jatkuvat edelleen vuonna 2024. Valmisteista odotetaan säännöllisiä toimituksia Suomeen, mutta on epävarmaa, milloin toimitukset riittävät täysin vastaamaan kysyntään.
Alkuvuodesta 2023 talvikauden infektioista johtunut lisääntynyt kysyntä sekä lääketuotannon kapasiteettipula aiheuttivat saatavuushäiriöitä amoksisilliinia sekä amoksisilliini-klavulaanihappoa sisältävissä antibiooteissa useissa Euroopan maissa.
– Suomessa saatavuusongelmat eivät kuitenkaan aiheuttaneet samanlaisia haasteita kuin muualla, sillä kyseiset lääkevalmisteet ovat Suomessa velvoitevarastoitavia, Mauriala toteaa.
Lääkkeiden saatavuuden varmistaminen keskiössä EU:ssa
EU:ssa käynnistettiin vuonna 2023 useita toimia lääkkeiden saatavuuden parantamiseksi.
– Saatavuushäiriöiden ennaltaehkäisy on otettu EU:ssa erittäin vakavasti. Osa toimista vaatii pidempää valmistelua, mutta esimerkiksi jo nyt konkreettisten käytännön toimien pohjana toimiva kriittisten lääkkeiden lista valmistui ja julkaistiin joulukuussa, Mauriala kertoo.
Kriittisten lääkevalmisteiden listalla on tällä hetkellä 200 lääkeainetta, jotka ovat laajasti käytössä EU:ssa ja Euroopan talousalueella (ETA). EU:n lääkevalvontaverkosto asettaa etusijalle näiden valmisteiden toimitusketjujen vahvistamista koskevat toimet.
Lue lisää
Laajemmin lääkkeiden saatavuudesta vuonna 2023 Sic!-lehdessä: Miltä lääkkeiden saatavuus näytti vuonna 2023?
Ozempic-lääkevalmisteen saatavuushäiriöt jatkuvat vuonna 2024 (Fimean uutinen 24.10.2023)
EU:n Joint Action -hanke CHESSMEN on käynnistynyt (Fimean uutinen 13.2.2023)
Komissio vauhdittaa kriittiseen lääkepulaan puuttumista ja toimitusvarmuuden parantamista EU:ssa(Fimean uutinen 25.10.2023)
Ensimmäinen versio EU:n kriittisten lääkkeiden luettelosta julkaistu (Fimean uutinen 12.12.2023)
Lisätietoja antaa
Timo Mauriala, yksikön päällikkö, p. 029 522 3214
Johanna Linnolahti, jaostopäällikkö, yliproviisori, p. 029 522 3231
Julia Lehtinen, ylitarkastaja, puh. p. 029 522 3288
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo lääkkeitä, lääkinnällisiä laitteita, veri- ja kudostuotteita, biopankkeja sekä kehittää lääkealaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Fimean vuoden 2024 vastuullisuusraportti on julkaistu29.4.2025 12:57:26 EEST | Tiedote
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean vastuullisuusraportti vuodelta 2024 on julkaistu. Fimea yhteiskunnallinen vastuu pohjautuu lakisääteisiin tehtäviimme ja pyrimme osana valtionhallintoa varmistamaan yhteiskunnan kestävän kehittymisen YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelman mukaisesti. Tähtäämme väestön hyvinvoinnin ja palvelujen turvaamiseen.
Cross-border ePrescription is perceived to improve access to medicines, tools are needed for patient counselling to improve medication safety29.4.2025 10:34:52 EEST | Tiedote
Estonian and Finnish pharmacists recognize the positive impact on access to medicines as the most important benefit of Cross-border ePrescription.
Gränsöverskridande recept upplevs förbättra tillgången till läkemedel, men för att förbättra läkemedelssäkerheten behövs verktyg för rådgivning29.4.2025 10:24:54 EEST | Pressmeddelande
Estniska och finländska yrkespersoner inom farmaci anser att den viktigaste nyttan med gränsöverskridande recept är att läkemedlens tillgänglighet förbättras vid resor utomlands.
Rajat ylittävän reseptin koetaan parantavan lääkkeiden saavutettavuutta, mutta lääkitysturvallisuuden parantamiseksi neuvontaan tarvitaan työkaluja29.4.2025 10:24:54 EEST | Tiedote
Virolaiset ja suomalaiset farmasian ammattihenkilöt näkevät rajat ylittävän reseptin tärkeimpänä hyötynä lääkkeiden saavutettavuuden paranemisen ulkomailla matkustettaessa.
Varo huijausmainoksia verkkosivustoilla ja sosiaalisessa mediassa14.3.2025 14:19:31 EET | Tiedote
Internetin kautta tuotteita ostettaessa on tärkeää olla erityisen tarkkana, sillä monilla verkkosivustoilla ja sosiaalisen median palveluissa voi kohdata harhaanjohtavaa markkinointia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme