Sweco Finland Oy

Undersökning: Var tredje finländare litar inte på den gröna omställningen – alla fördelar med omställningen erkänns inte

Dela

Finländarna har blandade attityder till den gröna omställningen, visar en färsk undersökning från Sweco. Upp till en tredjedel av finländarna uppger att de inte är säkra på att den gröna omställningen kommer att genomföras. Hälften av finländarna anser dock att det är nödvändigt att genomföra den gröna omställningen och fyra av fem tror att den gröna omställningen kommer att gynna det finländska samhället.

Brist på förståelse och misstro mot förverkligande 

Sweco, ett konsultföretag som specialiserat sig på grön omställning, undersökte 2 000 finländares förståelse och attityder till den gröna omställningen. Undersökningen visar att finländarnas uppfattning om den gröna omställningen varierar. 41 procent uppgav att de upplevde att de åtminstone ganska väl förstod vad den gröna omställningen innebar, medan var tredje upplevde att de förstod frågan dåligt eller inte alls. Resten var osäkra på sin kunskapsnivå. 

Även om hälften av finländarna anser att den gröna omställningen är nödvändig för det finländska samhället, är endast en fjärdedel säker på att den kommer att ske. Andelen som har förtroende för den gröna omställningen är lägre än andelen som inte är säkra. Genomförandet av den gröna omställningen är särskilt tveksamt bland äldre män.  

"Det finns en motsägelse i finländarnas attityd, vilket innebär att många anser att den gröna omställningen är viktig, men att den ännu inte har fått något erkännande. I enkäten uppgav också drygt hälften av finländarna att de skulle vilja att ämnet diskuterades på ett mer begripligt sätt. Om tydlig information av hög kvalitet fanns tillgänglig i större utsträckning skulle det kanske finnas mer tillit. Det är ett viktigt budskap till oss företag som möjliggör den gröna omställningen och till hela teknikbranschen i Finland”, säger Erik Skogström, chef för Swecos Industri och Energi division. 

Temat delar finländarnas åsikter 

Den gröna omställningen diskuteras regelbundet i offentligheten, och enligt undersökningen anser hälften av finländarna att diskussionen är nyttig. Finländarna är också intresserade av temat, eftersom varannan respondent säger sig vara intresserad av att lära sig nya saker om den gröna omställningen.  

Även om många är öppna och intresserade av den gröna omställningen, väcker den också motreaktioner: var tredje finländare upplever att hen inte litar på den gröna omställningen eller dess experter och anser att den gröna omställningen bara är politikernas prat.   

“Vid sidan av beslutsfattarna har företagen en avgörande roll i den gröna omställningen. Alla som arbetar med ämnet borde berätta mer om lösningarna och synliggöra de positiva effekterna”, fortsätter Erik Skogström.   

Finländarna anser att den gröna omställningen ökar levnadskostnaderna 

Trots tveksamheterna ser finländarna i huvudsak positiva effekter av den gröna omställningen: hela 82 procent av finländarna anser att den gröna omställningen på något sätt kommer att gynna det finländska samhället. Enligt finländarna kommer den gröna omställningen att ha de största positiva effekterna på energiproduktionen, klimatförändringen och trafiken. 

Var tredje finländare anser att den gröna omställningen kommer att ha en särskild inverkan på levnadskostnaderna. Hela 86 procent av finländarna upplever att effekterna kommer att synas i form av ökade levnadskostnader.

"I en tid av inflation och allmän global osäkerhet är detta inte ett överraskande resultat. Lösningar för den gröna omställningen hamnar dock inte automatiskt i konsumenternas fickor, utan bygger upp samhällets kristålighet. Utöver den energiomställning som redan pågår är hållbar stadsplanering och stöd för biologisk mångfald kärnan i den gröna omställningen”, säger Erik Skogström. 

Undersökningsmaterialet samlades in av Bilendi Oy:s konsumentpanel 10.11.2023-16.11.2023. Undersökningen riktades till finländare i åldern 18–74 år och det slutliga urvalet sammanställdes så att det var nationellt representativt för befolkningen enligt ålder, kön och region (n=2000).  

Viktiga slutsatser från studien: 

  • 41 procent upplever att de förstår vad den gröna omställningen innebär 
  • 30 procent upplever inte att de förstår vad den gröna omställningen innebär 
  • 50 procent anser att genomförandet av den gröna omställningen är nödvändigt för det finländska samhället  
  • 29 procent anser att genomförandet av den gröna omställningen inte är nödvändigt för det finländska samhället 
  • 28 % ser positivt på den gröna omställningen  
  • 34 % känner sig inte säkra på den gröna omställningen 
  • Män (38 %) är mer misstänksamma mot den gröna omställningen än kvinnor (29 %), särskilt män i åldern 55+ (41 %) 
  • Den gröna omställningen bör diskuteras på ett begripligt sätt: 62 % instämmer, 9 % håller inte med  
  • Jag är intresserad av att lära mig mer om den gröna omställningen: 50 % håller med, 21 % håller inte med  
  • Jag litar inte på den gröna omställningen: 31 % håller med, 34 % håller inte med  
  • Jag litar inte på experterna på den gröna omställningen: 30 % håller med, 35 % håller inte med  
  • Den gröna omställningen är bara prat från politiker: 31 % håller med, 35 % håller inte med 
  • 82 procent anser att den gröna omställningen på något sätt kommer att gynna det finländska samhället, medan 18 procent inte tror att den gröna omställningen kommer att gynna finländarna på något sätt 
  • Av finländarna som upplever att den gröna omställningen påverkar energiproduktionen (57 %) anser 66 % att den är positiv, 11 % negativ 
  • Av finländarna som upplever att den gröna omställningen påverkar klimatförändringen (44 %) anser 77 % att effekterna är positiva, 5 % negativa 
  • Av finländarna som upplever att den gröna omställningen påverkar trafiken (36 %) anser 44 % att effekterna är positiva, 29 % negativa 
  • Av finländarna som upplever att den gröna omställningen påverkar levnadskostnaderna (30 %) upplever 86 % att konsekvenserna är negativa, 7 % positiva 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Sweco planerar och utformar framtidens hållbara samhällen och städer. Tillsammans med våra kunder utvecklar våra 21 000 arkitekter, ingenjörer och andra experter lösningar för att hantera urbaniseringen, ta vara på digitaliseringens möjligheter och göra framtidens samhällen mer hållbara. Sweco är det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa med en omsättning på cirka 24 miljarder SEK under 2022. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm. För ytterligare information, www.swecogroup.com.

Andra språk

Följ Sweco Finland Oy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sweco Finland Oy

Euroopan kaupungit puutteellisesti varautuneita helleaaltoihin, haavoittuvat ihmisryhmät vaarassa kesäaikaan26.6.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Eurooppaa uhkaa kuumuuteen liittyvien kuolemien yleistyminen helleaaltojen lisääntymisen myötä. Sweco selvitti 24 eurooppalaisen kaupungin ilmastonkestävyyttä ja varautumista koskevia toimintaprosesseja ja linjauksia, Helsinki mukaan lukien. Selvityksessä korostuu datan puute erityisesti helteiden vaikutuksista haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisryhmiin.

Uudella hiilijohtamisen mallilla vähennetään merkittävästi uudisrakentamisen päästöjä20.6.2024 09:02:00 EEST | Tiedote

Ensimmäistä kertaa käytössä olevalla hiilijohtamisen mallilla varmistetaan hiilipäästöjen vähentäminen rakennushankkeissa esimerkiksi materiaaleista syntyvien päästöjen tietoisella vähentämisellä. Hiilijohtamisen mallin on kehittänyt Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy yhteistyössä Swecon kanssa. Malli on ensimmäistä kertaa käytössä Koskelan varikon mittavassa uudistushankkeessa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye