Dálvemánnu kokoaa yhteen saamelaiskulttuuria
Saamelaiskulttuuri tulee olemaan vahvasti esillä Oulu2026-ohjelmassa. Dálvemánnu-nimellä kulkeva tapahtumakokonaisuus toteutetaan ensimmäistä kertaa nyt tammi–helmikuussa. Ohjelmaa laajennetaan kohti Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta 2026.

Ensimmäinen Dálvemánnu tarjoaa musiikkia, teatteria, seminaarin sekä elokuvia. Kokonaisuuden aloittaa Saamelaisten kansallisteatteri Beaivvášin vierailu Oulun teatterissa 18. tammikuuta. Váimmus váibmui (Sydämestä sydämeen) -konsertissa kuullaan musiikkia Beaivvášin tuotannoista yli 40 vuoden ajalta. Saamelaisten yhteisöllinen ilta kutsuu Oulun taidemuseoon 24. tammikuuta, ohjelmassa on muun muassa Skábmagovat-festivaalin lyhytelokuvanäytös. Tämän vuoden Euroopan kulttuuripääkaupungin Norjan Bodøn avajaisissa vietetään saamelaiskulttuuriin keskittyvää Oulu2026-päivää 4. helmikuuta.
Dálvemánnu huipentuu saamelaisten kansallispäivän seminaariin ja konserttiin 6. helmikuuta. Kaikille avoin seminaari järjestetään Oulussa Pohjankartanon koululla, ja sitä kokoonnutaan seuraamaan myös Kajaanin satelliittitapahtumaan Kaukametsän opistolle. Seminaarissa kuullaan puheenvuoroja saamelaiskulttuurin sekä museoalan asiantuntijoilta ja paneudutaan saamelaisten ja museoiden keskinäisiin suhteisiin historiassa, nykyhetkessä ja tulevaisuudessa. Kansallispäivän vietto jatkuu kulttuuritalo Valveella klo 18. Konsertissa Ulla Pirttijärvi & Ulda -yhtye esittää ensin modernia saamelaista musiikkia, ja sitten Valvesalissa nähdään levynjulkistuskeikalla pohjoissaamenkielistä folkrockia soittava Ravggon. Konserttiin on vapaa pääsy.
Merkitykselliset perinteet nykyaikaan ja esille
Oulu2026:n saamelaiskulttuurin tuottajan Aino Valovirran mukaan kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmalla halutaan tarjota elämyksiä ja verkostoja niin saamelaisille kuin valtaväestöllekin sekä lisätä Euroopan unionin ainoan alkuperäiskansan kulttuurin tuntemusta. Saamenmaa ulottuu valtionrajojen yli, ja niin myös Oulu2026-ohjelman kumppanuudet.
Huomionarvoista on myös se, että Oulu on jo muutaman vuoden ajan ollut Suomen suurin saamelaiskylä, ja että Oulun yliopisto on Suomessa ainoa, jossa saamen kieltä ja kulttuuria voi opiskella pääaineina.
”Matkalla kohti kulttuuripääkaupunkivuotta kokoamme kumppaniverkostoa niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Ohjelmistoa laajennetaan: mukaan tuodaan myös muun muassa kirjallisuutta, gastronomiaa, kuvataidetta sekä duodjia, saamelaista käsityötä. Haluamme myös vakiinnuttaa saamelaisten kansallispäivän viettoa Oulun seudulla”, kertoo Valovirta.
Suomeksi käännettynä tapahtumakokonaisuuden nimi, eli pohjoissaamen sana dálvemánnu, on talvikuu. Se äännetään tälvemannu.
”Perinteisesti saamelaisessa vuodessa oli 12 täyttä kuukautta ja niiden lisäksi puolikas, yhteensä 13 kuukautta. Yhtä niistä kutsuttiin dálvemánnuksi tai garanasmánnuks. Nyt dálvemánnu saa uuden merkityksen monipuolisten tapahtumien kokoajana", kuvailee Valovirta nimen taustaa.
Dálvemánnu 2024:n toteuttavat yhteistyössä Oulun kulttuurisäätiö & Yhdenvertainen Oulu2026 -hanke, Saamelaismusiikkikeskus, Oulu-opisto, Kaukametsän opisto, Oulun yliopiston Giellagas-instituutti, Oulun teatteri, Oulun taidemuseo, Pohjois-Pohjanmaan museo sekä alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aino ValovirtaSaamelaiskulttuurin tuottaja, Oulu2026
Puh:040 509 1867aino.valovirta@oulu2026.euKuvat

Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun kulttuurisäätiö, Oulu2026
Oulu2026 avaa huhtikuun ajaksi vapaaehtoishaun2.4.2025 16:53:01 EEST | Tiedote
Oulu2026:n toinen vapaaehtoishaku on auki huhtikuun ajan ja mukaan voivat ilmoittautua kaikki yli 15-vuotiaat, jotka haluavat olla mukana toteuttamassa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta. Vapaaehtoistoiminta on ainutlaatuinen tapa päästä osaksi kulttuuripääkaupunkivuotta ja sen toteutusta. Nyt mukana on jo 165 vapaaehtoista.
Yhteistyö yritysten kanssa vahvistaa Euroopan kulttuuripääkaupungin vaikuttavuutta27.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Useat paikalliset ja kansalliset yritykset ovat lähteneet tukemaan Euroopan kulttuuripääkaupungin toteutusta. Yritykset haluavat korostaa alueen yhteisöllisyyttä ja sitoutumista kulttuuripääkaupunkivuoden onnistumiseen. Yrityskumppanit osallistuvat hankkeeseen monin eri tavoin, kuten markkinoinnin, teknologian ja tapahtumayhteistyön kautta. Yhteistyön avulla varmistetaan, että Oulu2026 jättää pysyvän jäljen niin paikalliseen elinkeinoelämään kuin kulttuurikenttään.
Me olemme kulttuuria -ohjelmahaun ensimmäiseltä hakukierrokselta 92 uutta ohjelmaa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoteen26.3.2025 15:47:22 EET | Tiedote
Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki ensi vuonna. Kulttuuriohjelmaa Oulun ja 39 kumppanikunnan alueella tekevät sadat toimijat Oulusta, Suomesta ja Euroopasta. Monipuolista kulttuuriohjelmaa täydentämään on nyt valittu uusia projekteja ohjelmahaun kautta.
Yhdenvertainen Euroopan kulttuuripääkaupunki – check-list kulttuurialan toimijoille17.3.2025 12:36:59 EET | Tiedote
Sadat pohjoisen Suomen kulttuurialan toimijat ovat saaneet koulutusta yhdenvertaisten kulttuuripalveluiden merkityksestä ja toteuttamisesta. Tavoitteena on tarjota Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 mahdollisimman yhdenvertaista ja saavutettavaa ohjelmaa koko Oulu2026-alueella eli laajalla 40 kunnan alueella.
Kahdeksan kansainvälisesti arvostettua taiteilijaa Oulu2026 Climate Clock -taidereitin tekijöiksi13.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Kesäkuussa 2026 Oulussa julkaistava Climate Clock on pysyvä julkinen taidereitti, joka yhdistää taiteen, tieteen ja luonnon vahvistamaan ympäristötietoisuutta ja syventämään yhteyttä luonnon aikaan. Taidereitti on yksi merkittävimmistä Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026-ohjelmista. 6 pysyvää taideteosta sijoittuu Haukiputaalle, Kiiminkiin, Oulun kaupungin keskustaan, Oulunsaloon, Yli-Iihin, ja Ylikiiminkiin. Taidereittiä tukee Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen Maailman arvokkain kello -teos, joka luodaan yhteistyössä paikallisten asukkaiden kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme