Dálvemánnu kokoaa yhteen saamelaiskulttuuria
Saamelaiskulttuuri tulee olemaan vahvasti esillä Oulu2026-ohjelmassa. Dálvemánnu-nimellä kulkeva tapahtumakokonaisuus toteutetaan ensimmäistä kertaa nyt tammi–helmikuussa. Ohjelmaa laajennetaan kohti Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta 2026.
Ensimmäinen Dálvemánnu tarjoaa musiikkia, teatteria, seminaarin sekä elokuvia. Kokonaisuuden aloittaa Saamelaisten kansallisteatteri Beaivvášin vierailu Oulun teatterissa 18. tammikuuta. Váimmus váibmui (Sydämestä sydämeen) -konsertissa kuullaan musiikkia Beaivvášin tuotannoista yli 40 vuoden ajalta. Saamelaisten yhteisöllinen ilta kutsuu Oulun taidemuseoon 24. tammikuuta, ohjelmassa on muun muassa Skábmagovat-festivaalin lyhytelokuvanäytös. Tämän vuoden Euroopan kulttuuripääkaupungin Norjan Bodøn avajaisissa vietetään saamelaiskulttuuriin keskittyvää Oulu2026-päivää 4. helmikuuta.
Dálvemánnu huipentuu saamelaisten kansallispäivän seminaariin ja konserttiin 6. helmikuuta. Kaikille avoin seminaari järjestetään Oulussa Pohjankartanon koululla, ja sitä kokoonnutaan seuraamaan myös Kajaanin satelliittitapahtumaan Kaukametsän opistolle. Seminaarissa kuullaan puheenvuoroja saamelaiskulttuurin sekä museoalan asiantuntijoilta ja paneudutaan saamelaisten ja museoiden keskinäisiin suhteisiin historiassa, nykyhetkessä ja tulevaisuudessa. Kansallispäivän vietto jatkuu kulttuuritalo Valveella klo 18. Konsertissa Ulla Pirttijärvi & Ulda -yhtye esittää ensin modernia saamelaista musiikkia, ja sitten Valvesalissa nähdään levynjulkistuskeikalla pohjoissaamenkielistä folkrockia soittava Ravggon. Konserttiin on vapaa pääsy.
Merkitykselliset perinteet nykyaikaan ja esille
Oulu2026:n saamelaiskulttuurin tuottajan Aino Valovirran mukaan kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmalla halutaan tarjota elämyksiä ja verkostoja niin saamelaisille kuin valtaväestöllekin sekä lisätä Euroopan unionin ainoan alkuperäiskansan kulttuurin tuntemusta. Saamenmaa ulottuu valtionrajojen yli, ja niin myös Oulu2026-ohjelman kumppanuudet.
Huomionarvoista on myös se, että Oulu on jo muutaman vuoden ajan ollut Suomen suurin saamelaiskylä, ja että Oulun yliopisto on Suomessa ainoa, jossa saamen kieltä ja kulttuuria voi opiskella pääaineina.
”Matkalla kohti kulttuuripääkaupunkivuotta kokoamme kumppaniverkostoa niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Ohjelmistoa laajennetaan: mukaan tuodaan myös muun muassa kirjallisuutta, gastronomiaa, kuvataidetta sekä duodjia, saamelaista käsityötä. Haluamme myös vakiinnuttaa saamelaisten kansallispäivän viettoa Oulun seudulla”, kertoo Valovirta.
Suomeksi käännettynä tapahtumakokonaisuuden nimi, eli pohjoissaamen sana dálvemánnu, on talvikuu. Se äännetään tälvemannu.
”Perinteisesti saamelaisessa vuodessa oli 12 täyttä kuukautta ja niiden lisäksi puolikas, yhteensä 13 kuukautta. Yhtä niistä kutsuttiin dálvemánnuksi tai garanasmánnuks. Nyt dálvemánnu saa uuden merkityksen monipuolisten tapahtumien kokoajana", kuvailee Valovirta nimen taustaa.
Dálvemánnu 2024:n toteuttavat yhteistyössä Oulun kulttuurisäätiö & Yhdenvertainen Oulu2026 -hanke, Saamelaismusiikkikeskus, Oulu-opisto, Kaukametsän opisto, Oulun yliopiston Giellagas-instituutti, Oulun teatteri, Oulun taidemuseo, Pohjois-Pohjanmaan museo sekä alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aino ValovirtaSaamelaiskulttuurin tuottaja, Oulu2026
Puh:040 509 1867aino.valovirta@oulu2026.euKuvat
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun kulttuurisäätiö, Oulu2026
Kestävä suomalainen design valokeilaan Euroopan kulttuuripääkaupungin Oulu2026:n ja Vaatelainaamo Mallaamon yhteistyöllä26.11.2024 12:49:27 EET | Tiedote
Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026 ja Mallaamo ovat solmineet kahden vuoden yhteistyösopimuksen. Sopimuksen myötä Mallaamo vaatettaa Oulu2026-tilaisuuksien juontajia, esiintyjiä ja toimihenkilöitä.
Open Call for the Oulu2026 European Capital of Culture programme begins2.9.2024 13:30:55 EEST | Tiedote
Oulu, together with 39 municipalities, will be the European Capital of Culture in 2026. Oulu2026 is now launching an open call, inviting local communities and individuals to contribute to the programme. The call, which runs until the end of August 2025, will see decisions on programme proposals made every four months.
Avoin haku Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026:n ohjelmaan käynnistyy2.9.2024 12:39:29 EEST | Tiedote
Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026, yhdessä 39 kunnan kanssa. Oulu2026 käynnistää nyt avoimen haun, jolla kutsutaan alueen yhteisöjä ja yksityishenkilöitä mukaan ohjelman toteuttamiseen. Elokuun 2025 loppuun kestävässä haussa ohjelmaehdotuksista tehdään päätöksiä neljän kuukauden välein.
Laajentunut Makuseikkailu-tapahtuma kutsuu syyskuun alussa21.8.2024 11:06:45 EEST | Tiedote
Oulu2026-alueen ruokakulttuuria esille nostava Makuseikkailu järjestetään 2.–7. syyskuuta. Kisaa herkullisemmasta maisteluannoksesta tulee käymään ennätysmäärä toimijoita: neljätoista kahvilaa ja ravintolaa Oulussa ja yksi Kuusamossa.
Maailman arvokkain kello valmistuu Oulussa15.8.2024 13:43:24 EEST | Tiedote
Taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen ovat aloittaneet osallistavan teoksen Maailman arvokkaimman kellon Oulussa. Ainutlaatuisen kellon arvo perustuu oululaisten lahjoittamiin arvokkaisiin hetkiin, ja se toteutetaan yhteistyössä vapaaehtoisten, luontoasiantuntijoiden ja kolmen STEAM-koulun kanssa. Teos kuuluu Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026-ohjelmaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme