Yrittäjägallup: Yrittäjä varautuu sijoittamalla vanhuudenturvaan
Vanhuudenturvaan varautuminen on ylivoimaisesti tärkein motiivi yrittäjien henkilökohtaiselle sijoitustoiminnalle, kertoo tuore Yrittäjägallup. Eniten yrittäjät sijoittavat osakerahastoihin ja suomalaisiin osakkeisiin.

Yrittäjistä 58 prosenttia harjoittaa henkilökohtaisesti sijoitustoimintaa, ilmenee tuoreesta Yrittäjägallupista. Osuus on pysynyt suunnilleen ennallaan, sillä syyskuun 2022 Yrittäjägallupissa se oli 60 prosenttia.
Yrittäjät varautuvat henkilökohtaisella sijoitustoiminnalla erityisesti vanhuudenturvaan (80 prosenttia) ja yllättäviin menoihin (37 prosenttia). Noin joka viides sijoittaa lapsille (21 prosenttia), matkoihin (19 prosenttia) tai harrastuksena (18 prosenttia). Naisyrittäjillä korostuvat yllättävät menot ja matkat sijoitustoiminnan motiivina. Nuorilla korostuu varautuminen tuleviin investointeihin (30 prosenttia).
Sijoitustoimintaa harjoittavilla yrityksillä korostuu motiivina osakkaiden vanhuudenturva (47 prosenttia), yritystoiminnan kehittäminen (35 prosenttia) ja tulevat osingot (32 prosenttia).
Suomalaisiin osakkeisiin sijoitetaan vähemmän
Yrittäjät sijoittavat eniten osakerahastoihin ja suomalaisiin osakkeisiin, joihin sijoittaa 44 prosenttia yrittäjistä ja yrityksistä. Osakerahastojen osuus on pysynyt suunnilleen ennallaan viime vuodet, mutta suomalaisiin osakkeisiin sijoitetaan selvästi aiempaa vähemmän.
Syyskuussa 2022 suomalaiset osakkeet olivat suosituin sijoituskohde, silloin niihin sijoitti 50 prosenttia vastaajista. Myös asuntojen ja eläkevakuutusten suosio sijoituskohteina on vähentynyt.
– Yrittäjät sijoittavat nyt enemmän korkorahastoihin, ja korkojen nousun myönteinen puoli näkyy parempina tuottonäkyminä, sanoo Suomen Yrittäjien johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus.
– Suomalaisiin osakkeisiin sijoitetaan nyt vähemmän, mikä on hyvä asia hajauttamisen kannalta. Ei kannata laittaa kaikkia munia yhteen koriin tai yhteen maahan, Brotherus jatkaa.
Miesyrittäjät sijoittavat hieman naisia enemmän. Miehistä 61 prosenttia harjoittaa sijoitustoimintaa, naisyrittäjistä 52 prosenttia.
– Naiset ovat miehiä enemmän asuntosijoittajina, mikä on ehkä vastoin yleistä käsitystä. Konkreettinen ja helpommin ymmärrettävä sijoituskohde kiinnostaa, vaikka markkinatilanne haastava, pääekonomisti Brotherus sanoo.
Pk-yrityksistä 23 prosenttia harjoittaa sijoitustoimintaa. Syyskuussa 2022 osuus oli 21 prosenttia.
Pk-yritysten näkemyksiä selvittävään Yrittäjägallupiin vastasi joulukuussa 1 240 pk-yritysten edustajaa.
Yrittäjien sijoitukset kooltaan maltillisia
Valtaosalla yrittäjiä on varsin maltillinen määrä sijoituksia. Jos yrittäjällä on henkilökohtaisia sijoituksia, 54 prosentilla niiden määrä on alle 100 000 euroa. Yli miljoonan euron henkilökohtaiset sijoitukset on kuudella prosentilla vastaajista.
Jos yrityksellä on sijoituksia, 34 prosentilla sijoitusten määrä on alle 100 000 euroa ja 15 prosentilla yli miljoona euroa. Vielä syyskuussa 2022 19 prosentilla oli sijoituksia yli miljoonaa euroa. Sekä henkilökohtainen että yritysten sijoitusten määrä on hieman laskenut syyskuusta 2022.
Sijoittavien yrittäjien vuosittaiset sijoitukset ovat varsin maltillisia. 39 prosenttia sijoittaa alle 5 000 euroa vuodessa ja 29 prosenttia 5 000–25 000 euroa.
Myös yritysten sijoitukset ovat maltillisia. 44 prosenttia yrityksistä sijoittaa alle 25 000 euroa vuodessa. Yrittäjien sijoitettava varallisuus kertyy pääosin yritystoiminnan palkkatulosta (57 prosenttia), oman yritystoiminnan osingoista (41 prosenttia) ja sijoitustoiminnan tuotoista (33 prosenttia).
Valtaosa yrittäjistä (62 prosenttia) tekee sijoituspäätökset itsenäisesti. Yli puolet (54 prosenttia) luonnehtii sijoitusstrategiaansa maltilliseksi, 22 prosenttia kasvuhakuiseksi ja 17 prosenttia varovaiseksi. 39 prosenttia sijoittavista yrittäjistä hakee yli viiden prosentin vuosituottoa.
Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.
Näin kysyttiin
Suomen Yrittäjien Verianilla (entinen Kantar Public) teettämään tutkimukseen vastasi 1 240 pk-yritysten edustajaa. Kysely tehtiin 4.–12.12.2023. Tulosten luottamusväli on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juhana Brotherusjohtaja, pääekonomisti
Puh:050 384 9479juhana.brotherus@yrittajat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 374 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 63 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjät: Riihen YEL-linjaus voi johtaa eläkemaksupommiin25.4.2025 09:30:17 EEST | Tiedote
Orpon hallitus linjasi puoliväliriihessä korjaavansa yrittäjien eläkejärjestelmää siten, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy nykyistä selkeämmin yrittäjän todellisten tulojen mukaan. ”Linjaus uhkaa nostaa rajusti monien yrittäjien eläkemaksuja. Se voi olla eläkemaksupommi”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Toimittaja, tarvitsetko tietoa puoliväliriihen vaikutuksista yrityksiin? Suomen Yrittäjät vastaa24.4.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Kuinka Orpon hallituksen puoliväliriihen ratkaisut vaikuttavat konkreettisesti yrittäjiin, yrityksiin ja työllisyyteen? Mitä tapahtuu verotukselle ja taloudelle? Sisältävätkö päätökset vaikuttavia uudistuksia? Suomen Yrittäjät on median käytettävissä ja tavoitettavissa.
Yrittäjät: Varsin tasapainoinen kasvupaketti23.4.2025 22:47:10 EEST | Tiedote
“Hallituksen kasvutoimet ovat merkittäviä. Kasvupaketti on varsin tasapainoinen. Yhteisöveron ja ansiotuloverotuksen kevennykset tukevat kasvua”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä arvioi. Hallitus linjasi YEL-uudistuksesta, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy jatkossa selkeämmin “todellisten tulojen mukaan”. “Tämä voi olla hyvin ongelmallinen linjaus, koska yrittäjän todelliset tulot on erittäin vaikea määrittää eri yhtiömuodoissa”, Pentikäinen sanoo.
Yrittäjägallup: Osinkoverotus yritysten kasvulle kriittisin vero19.4.2025 10:33:00 EEST | Tiedote
Lähes puolet (48 %) yrittäjistä sanoo, että osinkoverotuksen kiristys vähentäisi yrityksen kasvuhaluja. Osakeyhtiömuodossa toimivista yrittäjistä näin sanoo 64 prosenttia. ”Yrittäjien viesti puoliväliriiheen on selkeä: Ei pidä kiristää osinkoverotusta, mutta kannattaa pohtia ansiotuloveron ja yhteisöveron alentamista”, puheenjohtaja Petri Salminen Suomen Yrittäjistä tiivistää.
Akava ja Yrittäjät: Yhdistelmävakuutus vahvistaisi turvaa17.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Akava ja Suomen Yrittäjät esittävät, että Orpon hallitus linjaa puoliväliriihessä yhdistelmävakuutuksesta. Tällä hetkellä ansiosidonnaista työttömyysturvaa voi kerryttää vain joko työntekijänä tai yrittäjänä, mutta ei samanaikaisesti molempina. Yhdistelmävakuutus mahdollistaisi työttömyysturvan kerryttämisen samanaikaisesti sekä palkansaajana että yrittäjänä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme