HUS

Alkoholi lisää suu- ja ruokatorvisyöpiä, ja tupakointi moninkertaistaa riskin

Jaa

Alkoholin käytön vähentäminen tai lopettaminen vähentää suu- ja ruokatorvisyöpiä. Alkoholi lisää kiistatta näiden syöpien riskiä, ja tupakointi moninkertaistaa riskin.

Mikko Salaspuro, taustalla muotokuvia
Emeritusprofessori Mikko Salaspuro on tutkinut alkoholiperäisten syöpien syntymekanismeja yli 30 vuoden ajan Helsingin yliopistossa ja HUSissa. Salaspuron ohjauksessa aiheesta on valmistunut 11 väitöskirjaa ja 62 tieteellistä julkaisua. Nämä tutkimukset olivat avainasemassa raportin laadinnassa. Kuva: Hanna Raijas-Turva / HUS

Kansainvälinen IARC-syöväntutkimuskeskus arvioi alkoholin käytön vaikutusta seitsemän eri syövän riskiin. Raportti julkaistiin arvostetussa New England Journal of Medicine -tiedejulkaisussa.

Raportin mukaan on vahvaa tieteellistä näyttöä siitä, että alkoholin säännöllisen käytön vähentäminen tai lopettaminen vähentää suu- ja ruokatorvisyöpiä.

”Tipaton tammikuu ei riitä, mutta alkoholin käytön vähentäminen pysyvästi voi merkittävästi pienentää kaikkien alkoholiin liittyvien syöpien riskiä, ja samalla myös alkoholiongelmia ja muita alkoholisairauksia”, sanoo Helsingin yliopiston emeritusprofessori Mikko Salaspuro.

Mikko Salaspuro oli mukana raportin kokoamisessa. Hän on tutkinut alkoholiperäisten syöpien syntymekanismeja yli 30 vuoden ajan Helsingin yliopistossa ja HUSissa. Salaspuron ohjauksessa aiheesta on valmistunut 11 väitöskirjaa ja 62 tieteellistä julkaisua. Nämä tutkimukset olivat avainasemassa raportin laadinnassa.

Alkoholi muuntuu elimistössä syöpää aiheuttavaksi

Alkoholi lisää syövän riskiä, kun elimistön bakteerit ja hiivat muuttavat ruoansulatuskanavassa olevan alkoholin syöpää aiheuttavaksi asetaldehydiksi. Asetaldehydi on DNA:han sitoutuva yhdiste, joka pystyy aiheuttamaan syöpään johtavia mutaatioita sekä estämään kromosomivaurioiden korjaantumisen. Alkoholi sellaisenaan ei ole syöpää aiheuttava.

Mikko Salaspuron tutkimusryhmä on osoittanut geenitutkimusten avulla asetaldehydin ja yläruoansulatuskanavan syöpien syy-seuraussuhteen sekä selvittänyt syljen ja paksusuolen sisällön asetaldehydipitoisuutta sääteleviä tekijöitä alkoholia nautittaessa.

Suolistoon menee alkoholia verenkierron kautta. Alkoholin vaikutukset suolistoon ovat kuitenkin yksilöllisiä, ja raportissa todetaan näytön alkoholinkäytön lopettamisen syöpäriskiä vähentävästä vaikutuksesta olevan heikko. Näyttöä asetaldehydin osuudesta maksa- ja rintasyövän syntymekanismeihin ei raportin mukaan ole, vaan niihin alkoholi vaikuttaa kiertoteitse.

Tupakointi moninkertaistaa alkoholin aiheuttaman syöpäriskin

Raportissa huomioitiin myös suomalaisten tutkimukset säännöllisen tupakoinnin ja alkoholin yhteisvaikutuksesta: suun mikrobit tuottavat etanolista kaksinkertaisen määrän asetaldehydiä tupakoimattomaan verrattuna.

Tupakansavu sisältää asetaldehydiä, ja Mikko Salaspuron tutkijaryhmä on osoittanut, että tupakansavun asetaldehydi liukenee osittain sylkeen. Suun asetaldehydialtistus on alkoholia nauttineella ja tupakoivalla henkilöllä 7-kertainen tupakoimattomaan verrattuna.

Raportissa todetaan, että alkoholi ja tupakka aiheuttavat samantyyppisen asetaldehydin syntyprosessin myös nielussa ja kurkunpäässä. Alkoholinkäytön lopettaneilla on 31 prosenttia pienempi suhteellinen riski saada kurkunpääsyöpä verrattuna alkoholia säännöllisesti käyttäviin.

IARC (International Agency for Research on Cancer) kutsui raportin kirjoittajat arvioimaan alkoholin aiheuttaman syöpäriskin ja ehkäisyn tieteellisen näytön. Aiheesta ilmestyy myös kirja. IARC on WHO:n alainen kansainvälinen tutkimuslaitos, joka kokoaa yhteen syöpätutkijoita tavoitteena selvittää syövän esiintyvyyttä ja etsiä keinoja ennaltaehkäistä syöpää.

Vuonna 2020 maailmassa sairastui arviolta 741 300 henkilöä alkoholin aiheuttamaan syöpään.

Linkki tutkimusartikkeliin:
The IARC Perspective on Alcohol Reduction or Cessation and Cancer Risk

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mikko Salaspuro, taustalla muotokuvia
Emeritusprofessori Mikko Salaspuro on tutkinut alkoholiperäisten syöpien syntymekanismeja yli 30 vuoden ajan Helsingin yliopistossa ja HUSissa. Salaspuron ohjauksessa aiheesta on valmistunut 11 väitöskirjaa ja 62 tieteellistä julkaisua. Nämä tutkimukset olivat avainasemassa raportin laadinnassa.
Kuva: Hanna Raijas-Turva / HUS
Lataa

Tietoa HUSista

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS – Vaikuttavinta hoitoa

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Tiukka laki romahdutti yliopistosairaaloiden tutkimusten määrän22.10.2024 13:50:45 EEST | Tiedote

Sosiaali- ja terveystietojen toissijaista käyttöä säätävä laki on aiheuttanut lähes 50 prosentin laskun terveydenhuollon rekistereitä hyödyntävissä tutkimuksissa vain kolmessa vuodessa. Lakiin kaavaillaan nyt muutoksia. Tutkijat näkevät, että Suomella on mahdollisuus olla esimerkki muille EU-maille muuttamalla tiukkaa lakia niin, että tietosuoja säilyisi, mutta tutkimuksen tekeminen ja kansainvälinen yhteistyö helpottuisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye