Sushi har i regel god kvalitet i huvudstadsregionens restauranger och butiker
Helsingfors stads miljötjänster, Esboregionens miljö- och hälsoskydd, Mellersta Nylands miljöcentral och Borgå miljöhälsovård utredde 2023 den mikrobiologiska kvaliteten på sushi.

Sushiprov togs i 59 restauranger och i 30 butiker där självtillredd sushi såldes oförpackad till kunder som självservice eller över betjäningsdisken. Det togs sammanlagt 177 prov av vilka 118 i restauranger och 59 i butiker. Dessutom togs 13 nya prov på grund av dåliga resultat.
I proven undersöktes det totala koloniantalet aerobiska mikrober Staphylococcus aureus och Bacillus cereus. I sushi med fisk och skaldjur undersöktes även Listeria monocytogenes. Dessutom gjordes av alla prov en preliminär sensorisk bedömning och utreddes surhetsgrad (pH). I samband med provtagningen utreddes dessutom bland annat omständigheter som gäller tillredningstidpunkt och temperaturhantering.
Av sushiproven var 80,2 procent av god mikrobiologisk kvalitet, 12,4 procent var försvarliga och 7,4 procent var dåliga. De prov som bedömts vara försvarliga anses dock vara passabla som livsmedel. I den preliminära sensoriska bedömningen observerades inget att anmärka på.
Resultaten i utredningen 2023 var lite sämre än i utredningen 2012. Den främsta orsaken till de försämrade provresultaten var det stora totala koloniantalet aerobiska mikrober.
Bacillus cereus som orsakar matförgiftningar var orsaken till endast ett dåligt provresultat och Staphylococcus aureus förekom inte alls i proven. Antalet Bacillus cereus beskriver bland annat hur noggrant grönsakerna har tvättats och hur nedkylningen har lyckats och antalet Staphylococcus aureus kvaliteten på handhygien. Listeria monocytogenesta upptäcktes i tre prov, men de upptäckta antalen var under 100 cfu (colony forming unit, kolonibildande enheter som beskriver antalet bakterier) per gram. Så små mängder innebär att risken att insjukna i listeria är liten.
”Personer som hör till riskgrupper, såsom gravida och äldre, bör dock vara medvetna om att listeria kan förekomma i sushi”, konstaterar livsmedelsinspektör Terhi Juppi från Helsingfors stads miljötjänster.
I sushin används många oupphettade råvaror vilket delvis kunde vara orsaken till de dåliga provresultaten. Hygienisk behandling och förvaring av råvarorna samt användning av färska råvaror är viktiga för att säkerställa kvaliteten på sushin. Det är känt att låg temperatur och lågt pH-värde förebygger tillväxten av mikrober i livsmedel. I utredningen konstaterades att kvaliteten på sushin var lite bättre när temperaturen på sushin var högst 12 celsiusgrader. Även surare, lägre pH-värden på sushin gav lite bättre resultat.
Nyckelord
Kontakter
Terhi Juppi
livsmedelsinspektör
Helsingfors stad
Stadsmiljösektorn
Livsmedelssäkerhetsenheten
Tfn 040 765 5609
terhi.juppi@hel.fi
Raisa Turtiainen
hälsoinspektör
Esbo stad
Esboregionens miljöhälsa
Tfn. 040 6366 066
raisa.turtiainen@espoo.fi
Meeri Kumlin
hälsoinspektör
Mellersta Nylands miljöcentra
Tfn. 040 314 4715
meeri.kumlin@tuusula.fi
Katri Paajanen
hälsoinspektör
Miljöhälsovården i Borgå
Tfn. 0400 424 723
katri.paajanen@porvoo.fi
Bilder

Länkar
Helsingfors stad, Stadsmiljösektorn
PB 58200, 00099 Helsingfors stad
09 310 2611
Bekanta dig med stadsmiljösektorn
Stadsmiljösektorn sköter tjänsterna kring planeringen, byggandet, underhållet och tillsynen av Helsingfors stadsmiljö.
Följ Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 25.3.202525.3.2025 19:35:50 EET | Tiedote
Helsingin kaupunkiympäristölautakunta kokoontui tiistaina 25.3.2025. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen.
Slutspurt i försäljningen av Restaurang Brunnshuset – även Brändö gård ställs till salu25.3.2025 16:49:47 EET | Pressmeddelande
Helsingfors stad säljer flera historiska byggnader för ögonblicket. Man kan delta i anbudsförfarandet för Restaurang Brunnshuset till den 17 april. Bland annat kommer även historiska Brändö gård att vara till salu.
Ravintola Kaivohuoneen myynnissä loppukiri – myös Kulosaaren kartano tulossa myyntiin25.3.2025 16:49:47 EET | Tiedote
Helsingin kaupunki myy tällä hetkellä useampia historiallisia rakennuksia. Ravintola Kaivohuoneen tarjouskilpailuun voi osallistua 17. huhtikuuta saakka. Historiallisista rakennuksista myyntiin on tulossa myös Kulosaaren kartano.
Restaurant Kaivohuone’s sale nearing the finish line — also Kulosaari manor will go on sale25.3.2025 16:49:47 EET | Press release
The City of Helsinki is currently selling several historic buildings. Bids for the Kaivohuone restaurant can be submitted until 17 April. Another historic building coming up for sale is Kulosaari Manor.
Haakoninlahdenpuiston rakentaminen Kruunuvuorenrannassa alkaa25.3.2025 14:28:15 EET | Tiedote
Uuden Haakoninlahdenpuiston eteläisen osan rakentaminen alkaa maaliskuussa ja se valmistuu vuoden loppuun mennessä. Puiston eteläpuolelle toteutetaan Kruunuvuorenrannan leikkipuisto. Merellisessä puistossa on käytetty ilmastoviisaita ratkaisuja esimerkiksi täyttömaiden käytössä sekä leikkivälineiden ja istutusalustojen materiaaleissa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum