Finna porskutti entistä suurempiin käyttäjämääriin
Suurin kotimainen hakupalvelu jatkaa kasvuaan. Finnaa käytettiin vuoden 2023 aikana huimat 59,3 miljoonaa kertaa. Kävijämäärä nousi vuoteen 2022 verrattuna 15 prosenttia.

Kävijämäärä koostuu valtakunnallisesta Finna.fi:stä, joka kokoaa yhteen jo 453 museon, kirjaston, arkiston ja tutkimuslaitoksen aineistot. Finna.fi:tä käytettiin yli 4,8 miljoonaa kertaa, mikä on suurempi määrä kuin koskaan aiemmin. Lisäksi osa Finnaan kuuluvista organisaatioista ylläpitää omaa Finna-sivustoaan, jollaisia ovat esimerkiksi verkkokirjastot tai museon omia kokoelmia esittelevät sivustot.
Mikä kiinnosti Finnassa eniten vuonna 2023?
Finnan kymmenvuotisen historian aikana kirjat ja kuvat ovat pitäneet kärkisijoja palvelun suosituimpina sisältöinä. Viime vuonna kuvia, eli esimerkiksi valokuvia, esineitä sekä taidetta katsottiin yli 11 miljoonaa kertaa. Vuoden aikana Finnaan saatiin uusia aineistoavauksia mm. Helsingin taidemuseo HAMilta ja saamelaismuseo Siidalta.
Finnan aineistot tarjoavat käyttäjälleen loputtomasti inspiraatiota. Finnan somekanavissa nostetaan esiin Finnan sisältöjä esimerkiksi jo unohtuneiden tai nostalgisia tunteita herättävien ilmiöiden kautta, jollaisia ovat esimerkiksi vanhat juhlaperinteet tai muoti menneiltä vuosilta.
”Finnan aineistoja penkoessa hämmästyy joka kerta siitä, miten lyhyt ihmisen muisti onkaan. Jotkut ilmiöt unohtuvat kokonaan, ja toiset tulevat takaisin vain hieman muuttuneina. Tärkeintä meille kuitenkin on innostaa ihmisiä käyttämään Finnaa itse, sillä paraskaan sisällöntuottaja ei pysty tarjoamaan sitä omakohtaisuutta, jonka äärelle Finnassa pääsee esimerkiksi omaa tai kotiseudun menneisyyttä tutkimalla”, kertoo Hanna-Leena Saarenmaa, Finnan markkinoinnin asiantuntija.
Myös Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVIn elokuvia katsottiin Finnassa runsaasti, yli 3,2 miljoonaa kertaa. Katsotuin pitkä elokuva oli Pekka Parikan ohjaama Talvisota.
Avointen oppimateriaalien käyttö hurjassa nousussa
Finna on entistä useammalle käyttäjälle polku tutkitun tiedon ja oppimisen äärelle. Esimerkiksi Finnan kautta löytyvien avoimien oppimateriaalien ja Finna Luokkahuoneen valmiiden aineistopakettien käyttö nousivat edellisvuoteen nähden n. 40 %.
Finnan arvo tiedetään myös palvelua rahoittavassa opetus- ja kulttuuriministeriössä.
”Finna ja sen sisällöt tukevat myös yhteiskunnan resilienssiä ja kriisinkestävyyttä. Kulttuuriperintöön ja tutkittuun tietoon pääsyn varmistaminen sekä digitaalisen osaamisen ja medialukutaitojen turvaaminen rakentavat digitaalista sivistystä ja ovat keskeinen osa henkistä huoltovarmuuttamme”, totesi ministeri Sari Multala Finnan kymmenvuotisjuhlassa 14.12.2023.
TOP 10 Finna.fi:n suosituimpien aineistojen tarjoajat 2023:
- Museovirasto
- Kansalliskirjasto
- Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI
- Helsingin kaupunginmuseo
- Suomen kansallismuseo
- Jyväskylän yliopisto
- Suomen Metsämuseo Lusto
- Museokeskus Vapriikki
- 3AMK (Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian kirjastojen aineistot)
- Helmet (Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastot)
Avaintietoja Finna-palvelusta vuodelta 2023:
- Koti Suomen tiede- ja kulttuuriaineistoille.
- Organisaatioiden omia Finna-sivustoja on käytössä 122.
- Käyntejä eri Finna-sivustoilla kertyi 59,3 miljoonaa.
- Käyntejä Finna.fi:ssä 4,8 miljoonaa.
- Finna.fi:ssä on jo 17,8 miljoonaa aineistoa, joista 3,2 miljoonaa saatavilla suoraan verkossa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura Helle
Viestinnän asiantuntija
Finna-palvelut
Puh. 050 4399 303
laura.helle@helsinki.fi
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLinkit
Finna on koti Suomen kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Finna.fi kokoaa satojen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot yhteen osoitteeseen, jossa niiden äärelle pääsee helposti ja nopeasti. Lisäksi Finna tarjoaa verkkopalvelualustaa, jolla eri toimijat voivat luoda oman sähköisen hakupalvelun tai esimerkiksi verkkokirjaston. Palvelua kehitetään Kansalliskirjastossa, ja sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita. Turvaamme Suomessa julkaistun tai Suomea koskevan julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden sekä välitämme ja tuotamme tietosisältöjä tutkimukselle, opiskelulle, kansalaisille ja yhteiskunnalle.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Asteroidin törmäysuhka-arviot Maahan ja Kuuhun tarkentuneet2.4.2025 12:23:06 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä seuraa parhaillaan tarkasti Maan lähiasteroidia 2024 YR4. Viimeisimpien havaintojen perusteella asteroidin törmäystodennäköisyys Maahan vuonna 2032 pieneni 3 prosentista alle 0,001 prosenttiin.
Sukeltajakuoriaiset kertovat kaupunkiluonnon monimuotoisuudesta2.4.2025 08:59:09 EEST | Tiedote
Lammen rantojen ruoppaus tai vesikasvien poisto voivat vaarantaa sukeltajakuoriaisten elinoloja.
Vuoden dosentti 2025 on Esko M. Laine1.4.2025 17:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston dosenttiyhdistys on valinnut vuoden 2025 dosentiksi ma. yliopistonlehtorin, kirkkohistorian dosentti, teologian tohtorin Esko M. Laineen.
Helsingin yliopiston sijoitustoiminta menestyi erinomaisesti vuonna 202431.3.2025 09:10:33 EEST | Tiedote
Sijoitustoiminnan tuotto oli yli 18 prosenttia ja sijoitusvarallisuus kasvoi 122 miljoonaa euroa. Sijoitusraportti 2024 on julkaistu.
Rahapelilainsäädäntö: asiantuntijoita medialle27.3.2025 13:27:49 EET | Tiedote
Helsingin yliopisto on julkaissut tutkimuksen perustuvan politiikkasuosituksen rahapelilainsäädännöstä. Tutkimustieto osoittaa selvästi, että rahapelien markkinointia on säädeltävä huomattavasti uutta lakiehdotusta tiukemmin haittojen ehkäisemiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme