HUS

HUS tutkii nykyistä tarkempia raskausajan seulontamenetelmiä

Jaa

Odottavan äidin komplikaatiot ja sikiön yleisimmät kromosomihäiriöt selviävät entistä tarkemmin HUSin uudessa tutkimuksessa.

HUSin Sikiölääketieteen keskus ja Diagnostiikkakeskus ovat aloittaneet tutkimuksen, jonka tavoitteena on selvittää nykyistä yhdistelmäseulaa tarkemman menetelmän (NIPT) toimivuutta sikiön tavallisimpien kromosomipoikkeavuuksien toteamisessa sekä arvioida uusien äidin seerumin merkkiaineiden käyttökelpoisuutta tavallisimpien äidin raskausongelmien ennustamisessa. Tällöin tarvittavat jatkotutkimukset sikiön kromosomipoikkeavuuksien toteamiseksi voitaisiin paremmin kohdentaa oikeaan riskiryhmään sekä tarjota ennaltaehkäiseviä toimia äideille, joilla riski raskausdiabetekseen tai raskausmyrkytykseen on koholla.

Tutkimuksessa HUS tarjoaa tuhannelle HUS-alueen odottajalle, jotka täyttävät tutkimukseen osallistumisen kriteerit, Bulevardin sikiöseulontayksikössä ensimmäisen raskauskolmanneksen seulontatutkimuksen yhteydessä maksuttoman verikokeen, jossa yhtenä osana on NIPT-seulonta.

Samasta verinäytteestä tutkitaan myös merkkiaineita, joilla voidaan ennustaa esimerkiksi pre-eklampsian, eli raskausmyrkytyksen, ja raskausdiabeteksen riskiä.

HUSissa tehtävällä NIPT-testillä seulotaan 13-, 18- ja 21-trisomioita, jotka ovat yleisimpiä kromosomipoikkeavuuksia. Nyt käytössä oleva yhdistelmäseula löytää esimerkiksi 21-trisomioista (Downin syndrooma), 80–85 prosenttia.

Jos NIPT-testi osoittaa kohonnutta kromosomipoikkeavuuden riskiä, tarjotaan odottajalle mahdollisuutta diagnostisiin tutkimuksiin istukka- tai lapsivesinäytteestä. Tarkkuutensa vuoksi NIPT vähentää merkittävästi turhia kajoavia toimenpiteitä, joihin liittyy aina noin yhden prosentin keskenmenoriski. Koska NIPT-koe otetaan odottajan verestä, siihen ei liity keskenmenon vaaraa.

Tähän asti HUSin alueella NIPTiä on tarjottu vain niille odottajille, joilla yhdistelmäseulan tai aiemman raskaushistorian perusteella on arvioitu olevan kohonnut riski sikiön kromosomipoikkeavuuksiin tai joilla on taustallaan aiempi kromosomipoikkeava raskaus.

Tavoitteena tarjota menetelmää kaikille odottajille

HUSin Sikiölääketieteen keskuksen osastonylilääkäri Juha Räsänen pitää tutkittavaa seulontamenetelmää isona edistysaskeleena.

“Haluamme nähdä, miten tämä vaikuttaa raskaana oleviin. Nyt odottajat saavat paljon myös vääriä positiivisia tuloksia, mikä aiheuttaa turhaa huolta.”

Tutkimuksessa HUS hioo seulontamenetelmää siten, että jatkossa sitä olisi mahdollista tarjota laajemmin myös hyvinvointialueille.

“Toivomme, että tutkimuksen jälkeen hyvinvointialueet päätyisivät tarjoamaan NIPT-tutkimusta ensisijaisena seulontamenetelmänä kaikille odottajille”, Räsänen sanoo.

Nyt käytössä olevat sikiöseulonnat koostuvat alkuraskaudessa tehtävästä yhdistelmäseulonnasta ja ultraäänitutkimuksesta sekä keskiraskaudessa tehtävästä sikiön rakenneultraäänitutkimuksesta. Jos uusi seulontamenetelmä laajenee koskemaan kaikkia odottajia, se ei tulisi korvaamaan nyt käytössä olevia seulontaultraäänitutkimuksia.

Tutkimus alkoi joulukuussa ja kestää arvion mukaan maaliskuulle. Tutkimukseen osallistuminen on täysin vapaaehtoista. Räsäsen mukaan tutkimus on herättänyt jo laajaa mielenkiintoa.

“Asiakkaat ovat kokeneet tutkimuksen positiivisena. Mielenkiintoa ja halua osallistua on ollut laajasti.”

Yhteyshenkilöt

Tietoa HUSista

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS – Vaikuttavinta hoitoa

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye