Työsuojeluviranomainen korostaa työnantajan ennakoinnin merkitystä teollisuuslaitosten turvallisuuden varmistamisessa työtaistelujen aikana
Tukesin tuoreen tiedotteen mukaan teollisuuslaitosten on kiinnitettävä erityistä huomiota turvallisuusvastuisiinsa työtaistelutilanteissa. Työsuojelulakimies Aki Eriksson Lounais-Suomen aluehallintovirastosta painottaa työnantajien rajallisia mahdollisuuksia lakkotilanteissa ja muistuttaa, että hätätyö ei ole väline työtaistelun murtamiseen, vaan sitä tulee käyttää vain välttämättömissä turvallisuustilanteissa. Työtaistelujen ennakointi ja asianmukainen henkilöstömitoitus ovat avainasemassa turvallisuusriskien hallinnassa. Työsuojeluviranomainen antoi asiasta tiedotteen huhtikuussa 2022 ja asia on jälleen ajankohtainen.
Käytännössä kuitenkin hätätyö vaikuttaa olevan työnantajan työkalupakissa muissa työtaisteluissa kuin lakkotilanteessa. Lakosta tulee ilmoittaa lain mukaan etukäteen, mutta muita työtaistelutoimia, kuten vuoronvaihto- ja ylityökieltoja, saatetaan asettaa hyvinkin yllättäen. Näissä tilanteissa työnantaja joutuu joskus turvautumaan hätätyöhön, kun esimerkiksi samanaikaisesti työntekijöitä sairastuu ja laitoksen turvallinen käyttö vaarantuu.
Työnantajan tulee varautua henkilöstömitoituksella tavanomaisiin, sinänsä ennalta arvaamattomiin poissaoloihin, joten yksittäisen henkilön sairastuminen ei vielä lähtökohtaisesti oikeuta hätätyöhön. Toisaalta, jos normaalitilanteessa sairauspoissaolot on pystytty aina paikkaamaan erilaisilla ylityö- ja vuoronvaihtojärjestelmillä, mutta työtaistelu aiheuttaa henkilöstön saatavuuteen ennalta arvaamattoman muutoksen, voi hätätyö olla mahdollista. Tällöin tulee arvioitavaksi myös seurausuhka, joka syntyisi, jos hätätyötä ei teetettäisi.
”Vuodenvaiheen ylityö- ja vuoronvaihtokiellot ovat aiheuttaneet muutamia hätätyöilmoituksia teollisuuslaitoksissa. Kyseisissä tilanteissa sairauspoissaolot yhdistettynä työtaisteluun liittyvään häiriöön työvoiman saatavuudessa ovat johtaneet hätätyön käyttöön” kertoo lakimies Aki Eriksson Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta. ”Työnantajan tulee kuitenkin varautua myös työtaisteluihin ennalta ja toisaalta tämän tulee ryhtyä toimiin heti työtaistelusta tiedon saatuaan, jotta hätätyöltä voidaan välttyä. Hätätyöstä tulee aina tehdä ilmoitus Lounais-Suomen aluehallintoviraton työsuojelun vastuualueelle, jotta hätätyön edellytykset voidaan arvioida. Hätätyö ei ole väline työtaistelun murtamiseen”, huomauttaa Eriksson.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lakimies Aki Eriksson, Lounais-Suomen työsuojelun vastuualue, aki.eriksson@avi.fi
Linkit
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Palvelukodin työntekijät tekivät huomattavia määriä töitä – palveluesihenkilölle sakkoja työaikarikkomuksesta10.12.2024 13:43:20 EET | Tiedote
Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi hämeenlinnalaisen palvelutalon palveluesihenkilölle 10 päiväsakkoa. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa 2.12.2024.
Luonnonvarakeskus saa alittaa Ylä-Enonveden ja Saarijärven säännöstelyn alarajan9.12.2024 09:46:57 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskukselle on myönnetty oikeus tilapäisesti poiketa Ylä-Enonveden ja Saarijärven säännöstelyn alarajasta. Poikkeamisella turvataan riittävä vesimäärä Enonkoskella sijaitsevalle kalanviljelylaitokselle. Laitoksella viljellään ja ylläpidetään uhanalaisia kalakantoja, muun muassa Saimaan järvilohta.
Regionförvaltningsverken understöder tillsyn inom grundläggande utbildning9.12.2024 08:30:00 EET | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverken understöder det kommande lagförslaget om tillsyn inom den grundläggande utbildningen. Enligt utkastet till förslaget ska regionförvaltningsverken i fortsättningen på eget initiativ kunna utreda om en utbildningsanordnare har följt lagen. Det skulle inte såsom i nuvarande lagstiftning längre krävas att en vårdnadshavare lämnar in ett klagomål, utan regionförvaltningsverket skulle kunna starta en utredning till exempel utifrån uppgifter i medierna eller kundkontakter. Genom tillsyn skulle det således vara möjligt att smidigare och mer effektivt ingripa i missförhållanden, och tillsyn kunde också förebygga problem.
Aluehallintovirastot kannattavat perusopetuksen valvontaa9.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Aluehallintovirastot kannattavat tulevaa lakiesitystä perusopetuksen valvonnasta. Esitysluonnoksen mukaan aluehallintovirastot voisivat jatkossa oma-aloitteisesti tutkia, onko opetuksen järjestäjä noudattanut lakia. Enää ei edellytettäisi nykyisen lain tapaan, että huoltaja tekee asiasta kantelun, vaan aluehallintovirastot voisivat käynnistää asian selvittämisen esimerkiksi mediassa olleiden tietojen pohjalta tai asiakasyhteydenoton perusteella. Valvonnan kautta pystyttäisiin näin ketterämmin ja tehokkaammin puuttumaan epäkohtiin, ja valvonta voisi myös ennaltaehkäistä ongelmia.
Buller och vibrationer ligger fortfarande i toppen av yrkessjukdomar – över 60 procent av arbetsplatserna har inte bedömt riskerna9.12.2024 08:13:53 EET | Pressmeddelande
Även om olägenheterna som orsakas av buller och vibrationer är riskfaktorer för arbetshälsan som alla känner till, förekommer de fortfarande i toppen av statistiken över yrkessjukdomar. År efter år är bullerskador den vanligaste yrkessjukdomen i Finland och vibrationssjukdomar hör till de tio vanligaste.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme