Teknologiateollisuus ry

Veteen liittyvien riskien määrä kasvaa nopeasti – vesivastuullisuus nostettava EU-prioriteetiksi

Jaa

Vesi on elintärkeä luonnonvara, joka kytkeytyy suoraan myös moniin yrityksille tärkeisiin teemoihin. Vastuulliseen vedenkäyttöön tarvitaankin nopeasti EU-tasoisia ratkaisuja ja kannusteita. Yrityksille vesivastuullisuus voi olla kilpailuetu, ja Suomen vesiosaamiselle ja ratkaisuille on yhä enemmän kysyntää maailmalla.  Teknologiateollisuus ry on ensimmäisenä Suomessa laatinut koko toimialan kattavat vesivastuullisuuslinjaukset.

Yrityksillä on merkittävä rooli vesiin liittyvien riskien hallinnassa ja vesivastuullisuuden toteuttamisessa. Suomessa yrityksille on osana YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kansallista toimeenpanoa asetettu tavoite tulla maailman vesivastuullisimmiksi vuoteen 2030 mennessä.

Vesivastuullisuuslinjauksillaan Teknologiateollisuus haluaa tukea tämän kansallisen tavoitteen saavuttamista. Linjausten tavoitteena on kasvattaa vesivastuullisuuteen ja vesivarojen kestävään käyttöön liittyvää tietoisuutta sekä auttaa jäsenyrityksiä tunnistamaan ja hallitsemaan paremmin veteen liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia.

– Suomalaisyritysten tietoisuus vesikysymyksistä on noussut viime vuosina. Toimenpiteitä vesivastuullisuuden parantamiseksi kuitenkin tarvitaan yhä enemmän, minkä takia laadimme tiettävästi ensimmäisenä toimialana Suomessa vesivastuullisuuslinjaukset, sanoo Teknologiateollisuuden vastuullisuusjohtaja Pirita Lindell.

Vesivastuullisuus on keskeinen osa yritysten vastuullisuustoimia ja parhaimmillaan myös kilpailuetu. Linjauksissa tuodaankin esiin suomalaisen teknologiateollisuuden tavoitteita ja toimintamahdollisuuksia vesivastuullisuudessa.

– Tuemme ja kannustamme yrityksiä ottamaan vesivastuullisuuden osaksi strategiaansa, arvioimaan toimipaikkojen ja alihankkijoiden vastuullisuutta, kehittämään kestävää vedenkäyttöä ja hallintaa yhteistyössä sidosryhmien kanssa sekä raportoimaan tehdyistä toimista avoimesti, Lindell listaa.

Vesi on yhä niukempi luonnonvara, joka kytkeytyy niin ilmastonmuutokseen, ihmisoikeuskysymyksiin kuin turvallisuuteen. Esimerkiksi Eurooppa kärsi vuonna 2022 kuivuudesta, joka saattoi olla pahin 500 vuoteen. Veden tarve kasvaa koko ajan väestön kasvun ja elintason nousun myötä.

Lisäksi veden hallintaan liittyvät konfliktit sekä vesikriisit, kuten tulvat ja veden niukkuus, aiheuttavat tulevaisuudessa yhä enemmän turvallisuusriskejä, myös yritystoiminnalle.

Vesivastuullisuus tarkoittaa vesien suojelua ja niiden käyttöä tavalla, joka on sosiaalisesti ja kulttuurisesti oikeudenmukaista, ympäristön kannalta kestävää ja taloudellisesti kannattavaa.

– Teknologiateollisuuden yrityksissä halutaan kiinnittää erityistä huomiota kansainvälisiin hankinta- ja arvoketjuihin sekä ulkomaantoimintoihin, sillä huomattava osa Suomen vesijalanjäljestä muodostuu ulkomailla, Lindell sanoo.

Kun vastuullisen veden käytön merkitys globaaleissa hankinta- ja arvoketjuissa kasvaa entisestään, suomalaisille teknologiateollisuuden yrityksille syntyy uusia liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi vesitehokkuutta lisäävien teknisten parannusten ja paremman vesienhallinnan kautta. Suomalaisyrityksillä on huippuosaamista muun muassa taajamien hulevesien hallinnan suunnittelussa ja jätevesien käsittelyteknologioissa.

– Valtioneuvosto päätti vastikään strategisen tutkimusten ohjelmien pääteemoista, ja toinen niistä keskittyy veteen otsikolla Vesi hyvinvoinnin, turvan ja rauhan elementtinä. Teemassa nostetaan yhdeksi näkökulmaksi vesiteknologia ja digitalisaatio uusien mahdollisuuksien luojana. Uusien, tutkimukseen perustuvien ratkaisujen kehittäminen vahvistaa entisestään suomalaista vesiosaamista, Lindell iloitsee.

Vesi on nousemassa entistä vahvemmin myös EU:n agendalle. Euroopan talous- ja sosiaalikomitea ehdotti vuonna 2023, että vesi nostettaisiin prioriteetiksi koko Euroopan tasolla. Myös Teknologiateollisuus vaatii vesivastuullisuuteen EU-tasoisia ratkaisuja.

–  EU:n tulisi nyt Euroopan talous- ja sosiaalikomitean ehdotusten mukaisesti tukea vesitehokkaiden teknologioiden kehittämistä ja käyttöönottoa sekä panostaa osaamiseen, Lindell painottaa.

Lisätietoja:
Vastuullisuusjohtaja Pirita Lindell, puh. 040 538 8799, pirita.lindell@teknologiateollisuus.fi

Lue myös:

Teknoblogi: Yritysvastuu on myös vesivastuullisuutta – Teknologiateollisuus laatii vesivastuullisuuslinjaukset

Yritystarina: Yrityksissä alkoi biodiversiteettibuumi: Luontovaikutusten uhat ja mahdollisuudet kiinnostavat yrityksiä

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Teknologiateollisuus ry on elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen vaikuttajaorganisaatio, joka edistää Suomen keskeisimmän vientialan kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä. Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialoja ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka. Teknologiateollisuus vastaa 50 prosentista Suomen viennistä ja 65 prosentista tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala työllistää suoraan noin 330 000 ja välillisesti noin 700 000 suomalaista. Jatkuvasti kehittyvä ja ajassa elävä teknologiateollisuus luo perustan suomalaiselle hyvinvoinnille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Teknologiateollisuus ry

Suomen teknologiateollisuus on saavuttanut viime vuosina merkittäviä päästövähennyksiä5.6.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Teknologiateollisuuden uuden vähähiilisyystiekartan mukaan toimialalla on vuonna 2020 julkaistun raportin jälkeen saavutettu toimintaympäristössä tapahtuneista muutoksista huolimatta merkittäviä päästövähennyksiä. Toimialan omat suorat päästöt ovat vähentyneet 7 prosenttia ja fossiilisten polttoaineiden vuosittainen käyttö on laskenut 11 prosenttia. Teollisuudessa käytetyn ostoenergian päästöt ovat laskeneet jopa 45 prosenttia.

Teknologiateollisuuden heikko kysyntä ja tilauskertymä vaikeuttavat yhä talouskasvua8.5.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Tilauskantojen oheneminen Suomen merkittävimmällä vientialalla on jatkunut jo yli vuoden. Teknologiayritysten saamien tarjouspyyntöjen määrä väheni alkuvuonna edelleen, mutta jo aiempaa vähemmän. Tilanne toimialalla tulee jatkumaan vaikeana, mutta siitä huolimatta yritykset ovat pyrkineet pitämään kiinni henkilöstöstään, kertoo Teknologiateollisuus ry:n tuore tilauskanta- ja henkilöstötiedustelu.

Puolijohdeala tarjoaa Suomelle merkittävän mahdollisuuden kasvuun – Strategia tunnistaa vahvuudet ja tarvittavat toimet26.4.2024 12:30:00 EEST | Tiedote

Suomen puolijohdetoimiala ennakoi liikevaihtonsa kolminkertaistuvan 5–6 miljardiin euroon ja alan työntekijöiden määrän kasvavan 20 000:en vuoteen 2035 mennessä. Toimialan tänään julkaistu strategia peräänkuuluttaa koulutukseen, kansainvälisten osaajien houkutteluun sekä T&K-investointeihin kohdistuvia toimenpiteitä. Puolijohteilla on iso rooli myös Euroopan teknologisen kilpailukyvyn vahvistamisessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye