Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestys käynnistyi – lista julki Gastro Helsinki -messuilla maaliskuussa
Tänä keväänä 20 vuotta täyttävä Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestys käynnistyi perjantaina Helsingin Matkamessuilla. Äänestysaikaa on kuukausi eli 18. helmikuuta saakka. Maan arvostetuimman ja luotettavimman ravintolalistauksen järjestää Viisi Tähteä -media. Ammattilaisääänestyksen tulokset julkistetaan Gastro Helsinki -messuilla Messukeskuksessa keskiviikkona 13. maaliskuuta.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -listaus täyttää 20 vuotta. Viisi Tähteä -lehti käynnisti äänestyksen vuonna 2004. Kaikki listan ykkössijat ovat tähän saakka menneet helsinkiläisille ravintoloille.
Alkuvuosina kärkipaikkaa piti peräti seitsemän kautta Hans Välimäen Chez Dominique. Vuonna 2011 paras oli Farang ja 2012 ravintola Olo. Listaus oli tauolla vuodet 2013–2017.
Parhaimmaksi ravintolaksi alan ammattilaiset valitsivat 2018 ja 2019 ravintola Grönin. Vuodesta 2020 lähtien ykkönen on ollut Eero Vottosen luotsaama Palace.
Ravintola-alalla on menossa suuri muutos. Uusia paikkoja syntyy lähes ennätysvauhtia. Samalla monet joutuvat lopettamaan toimintansa kannattamattomana.
”Taloustilanteen sekä kovien koronavuosien kurituksen takia ravintola-alalla on käynnissä suuri murros. Uusia paikkoja ja konsepteja syntyy vauhdilla ja toisesta päästä ravintoloita suljetaan sekä kaatuu ns. luovan tuhon seurauksena”, Viisi Tähteä -verkkomedian päätoimittaja Eeropekka Rislakki kuvailee.
Listan 20-vuotisen historian heilahdusten perusteella voi jo odottaa, että seuraavasta listasta on tulossa kiinnostava monella tapaa.
"On jännittävä nähdä, millaiset ravintolakonseptit ja ominaisuudet puhuttelevat alan ammattilaisista koostuvaa äänestäjäkuntaa, ja miten lista ennakoi tulevaa”, Rislakki jatkaa.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestys päättyy sunnuntaina 18. helmikuuta, jolloin äänestyslomake sulkeutuu. Äänestysaikaa on kuukausi.
Juhlavuoden kunniaksi kutsut lähtevät yli 1500 alan ammattilaiselle
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -pääyhteistyökumppani on Helsingin Messukeskus. Muina kumppaneina ovat E.Ahlström, Quandoo-pöytävarausjärjestelmä ja Wihuri Metro-tukku.
”Juhlavuoden kunniaksi tarjoamme yhä useammalle alan ammattilaiselle mahdollisuuden vaikuttaa lopputulokseen. Viime vuosina olemme kutsuneet mukaan hieman yli 1000 ihmistä. Nyt lisäämme kutsuttavien määrää vähintään puolella eli kutsun saa reilut 1500 ravintola-alan ja ruokakulttuurin ammattilaista”, Rislakki kertoo.
Viisi Tähteä haastaa erityisesti maakuntien ammattilaisia mukaan äänestämään maan parhaita ravintoloita. Kutsulistalla on aiempaa enemmän ravintola- ja hotelliväkeä Helsinki, Turku, Tampere -kolmion ulkopuolelta.
Alakategoriat nostavat osaajat esille
Äänestyksessä on listauksen ohella kahdeksan eri alakategoriaa, joilla ovat omat yhteistyökumppaninsa kummiyrityksinä. Ravintoloihin liittyviä kategorioita ovat paras palvelu, paras tunnelma, paras Innovatiivinen, paras tulokas, paras viinilista ja paras olutlista.
Henkilöä voi äänestää henkilöä kahdessa kategoriassa, jotka ovat ammattilaisten ammattilainen ja paras muutoksentekijä.
Ammattilaisten ammattilaiseksi on aiempina vuosina äänestetty Pekka Terävä, Henri Alén, Tommi Tuominen ja Helena Puolakka. Kim Mikkola äänestettiin viime vuonna parhaaksi muutoksentekijäksi. Heitä ei voi enää äänestää. He ovat siirtyneet Suomen 50 Parasta Ravintolaa hall of fameen.
Maan 50 parasta ravintolaa ja sijoille 51–100 yltäneet ravintolat julkistetaan Gastro Helsinki 2024 -tapahtumassa Messukeskuksessa 13. maaliskuuta klo 13 alkaen.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen voittajat (kaikki Helsingistä)
2023 Palace
2022 Palace
2021 Palace
2020 Palace
2019 Grön
2018 Grön
2012 Olo
2011 Farang
2010 Chez Dominique
2009 Chez Dominique
2008 Chez Dominique
2007 Chez Dominique
2006 Chez Dominique
2005 Chez Dominique
2004 Chez Dominique
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eeropekka Rislakki, päätoimittaja, Viisi Tähteä, +358 400 436 825, eeropekka@viisitahtea.com
Heikki Kähkönen, toimituspäällikkö, Viisi Tähteä, +358 50 353 8885, heikki@viisitahtea.com
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Viisi Tähteä
Ukrainaa autetaan tölkki kerrallaan – Obolon-olutta on myyty Suomessa yli miljoona litraa23.5.2024 10:59:05 EEST | Tiedote
Suomalaiset oluenystävät ovat ottaneet ukrainalaisen Obolon-oluen omakseen. Obolonia myydään Suomessa jopa enemmän kuin monien perinteisten olutkulttuurimaiden oluita. Menestystarina saa koko ajan jatkoa. Panimon tuotevalikoima laajenee oluista kivennäisvesiin ja long drinkeihin, ja nyt on käynnistynyt myös maltaiden maahantuonti. Ukrainaa autetaan tölkki kerrallaan.
Ravintola Palace Suomen 50 Paras Ravintolaa -äänestyksen ykkönen jo viidennen kerran peräkkäin13.3.2024 14:33:12 EET | Tiedote
Helsinkiläinen Ravintola Palace vei nimiinsä Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestyksen ykkössijan. Ravintola-alan ammattilaiset äänestivät Palacen listan voittajaksi jo viidennen kerran peräkkäin. Ammattilaisten ammattilainen on BasBasin ravintoloitsija Nicolas Thieulon. Paras muutoksentekijä on Grönin keittiömestari Toni Kostian. Äänestys täyttää tänä vuonna 20 vuotta.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -julkistaminen suorana YouTubessa klo 13.00 - linkki lähetykseen13.3.2024 06:00:55 EET | Tiedote
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestyksen julkistamistilaisuus lähetetään Gastro Helsinki -messuilta suorana videolähetyksenä tänään keskiviikkona 13. maaliskuuta kello 13.00 alkaen.
KUTSU: Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 julkistetaan Gastro Helsinki -messuilla12.3.2024 09:47:20 EET | Kutsu
Tervetuloa Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestyksen julkistamistilaisuuteen Gastro Helsinki -messuille keskiviikkoa 13. maaliskuuta kello 13.00 alkaen.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 julkistetaan Gastro Helsinki -messuilla 13.3.1.3.2024 11:53:37 EET | Kutsu
Tervetuloa Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestyksen julkistamistilaisuuteen Gastro Helsinki -messuille keskiviikkoa 13. maaliskuuta kello 13.00 alkaen.