HUS

HUSin alueen korona- ja influenssapotilaiden määrä laskenut voimakkaasti - epidemiatilanne rauhoittumassa

Jaa

Epidemiatilanne koronaviruksen, influenssan ja rs-viruksen osalta on rauhoittumassa Uudellamaalla. Norovirusepidemia ovat edelleen käynnissä, mutta sekin on voimakkuudeltaan lievä.

Koronavirustartunnan saaneiden potilaiden määrä on HUSin sairaaloissa enää viidennes viime marraskuun huipputasosta. HUSin osastoilla oli 19.1.2024 vain 23 koronaviruspotilasta, joista vain yksittäiset potilaat olivat hoidettavina koronavirusinfektion vuoksi ilman muuta syytä. Vaikea koronavirustauti on kadonnut lähes kokonaan rokotusten antaman suojan myötä.

HUS-alueella BA.2.86 koronavirusmuunnos on noussut jo joulukuussa valtavirukseksi ja syksyn epidemian aiheuttaneen EG.5.-viruskannan (Eris) osuus tartunnoista on laskenut. BA.2.86-viruskanta ei ole ennakkoarvioista poiketen aiheuttanut uutta epidemia-aaltoa. Koronavirustartuntoja esiintyy edelleen, mutta ne johtavat harvoin sairaalahoitoon. Myös terveyskeskussairaaloissa koronavirus- ja influenssaviruspotilaiden määrä on laskenut voimakkaasti.

RSV-epidemia jäämässä laimeaksi

Influenssaepidemia käynnistyi tavallista aikaisemmin, jo joulukuun alussa. Epidemian huippuviikot olivat vuoden vaihteessa ja epidemia on kääntynyt hiljalleen laskuun. Valtaviruksena on ollut influenssan A-alatyyppi. Influenssatapauksia todetaan kaikissa ikäryhmissä, eniten yli 65-vuotiailla. Influenssapotilaiden määrä on puolittunut HUSin sairaaloissa edellisestä viikosta.

RS-virusepidemia on kääntynyt HUS-alueella laskuun ja jäämässä laimeaksi. Epidemia alkoi marraskuussa ja huippuviikot olivat vuodenvaihteessa. RSV aiheuttaa vakavaa tautia alle 4-vuotiaille ja yli 65-vuotiaille, mikä on näkynyt myös näiden ikäryhmien sairaalahoitoon joutuneiden potilaiden määrissä. RS-viruksen vuoksi sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on yhä hieman noussut. Potilaista kaksi kolmasosaa on pikkulapsia.

Myös ripuli- ja oksennustautia aiheuttava norovirusepidemia on alkanut ja sen odotetaan jatkuvan keväällä hengitystieinfektioepidemioita pidempään. Norovirus on aiheuttanut osastoepidemioita sairaaloissa ja hoivalaitoksissa.

Lisätietoja:

HUSin mediapalvelu

Avainsanat

Tietoa HUSista

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS – Vaikuttavinta hoitoa

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

En kost som utesluter mjölk under den tidiga barndomen minskar inte användningen av mjölkprodukter i ungdomen och sänker inte D-vitaminnivån4.10.2024 08:53:35 EEST | Pressmeddelande

Komjölksallergi är den vanligaste allergin hos spädbarn i Finland. Enligt en nyligen färdigställd undersökning återspeglas inte en kost som utesluter mjölk under den tidiga barndomen i kosten i ungdomen, om komjölken införs i kosten enligt rekommendationerna när toleransen utvecklas. Hos de flesta unga som deltog i undersökningen låg också D-vitaminnivån på målnivån.

Varhaislapsuuden maidonvälttämisruokavalio ei vähennä nuoruusiässä maitotuotteiden käyttöä tai alenna D-vitamiinitasoa4.10.2024 08:53:35 EEST | Tiedote

Lehmänmaitoallergia on tavallisin allergia imeväisikäisillä Suomessa. Vasta valmistuneen tutkimuksen mukaan varhaislapsuuden lehmänmaidon välttämisruokavalio ei heijastu ruokavalioon nuoruusiässä, jos lehmänmaito otetaan suositusten mukaan ruokavalioon sietokyvyn kehittyessä. Suurimmalla osalla tutkimukseen osallistuneista nuorista myös D-vitamiinitaso oli tavoitetasolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye