Kansalaisilla on tärkeä rooli suurpetojen seurannassa – ilmoita suurpetohavainto petoyhdyshenkilölle
Petoyhdyshenkilöiden varmentamat havainnot suurpedoista muodostavat kanta-arvioiden perustan. Ilmoittamalla havaintosi petoyhdyshenkilölle autat tarkentamaan kannanarviointia.
Petoyhdyshenkilöt ovat vapaaehtoisia, koulutettuja asiantuntijoita, jotka tarkastavat ja kirjaavat suurpetohavaintoja. Kansalaisten toivotaan ilmoittavan susi-, karhu-, ilves- ja ahmahavainnoista alueen petoyhdyshenkilöille.
Suurpetohavainto voi olla näköhavainto eläimestä tai havainto jäljistä, jätöksistä, haaskoista tai kynnenjäljistä. Ilmoita havaintosi yksityiskohdat ja tarkka sijainti paikalliselle petoyhdyshenkilölle heti tapahtuman jälkeen. Ilmoittamalla havaintosi tuet riistantutkimusta ja autat viranomaisia saamaan tarkemman käsityksen alueen suurpetotilanteesta.
- Koko Pohjois-Savon alueella voi nähdä minkä tahansa suurpedon tai niiden jättämiä jälkiä. Yleisimpiä havaintoja ovat talviaikaiset ilveksen lumijäljet. Myös susi- ja ahmahavainnoista suurin osa on lumijälkihavaintoja. Karhut nukkuvat talviunta, joten niiden osalta kesäaikaiset jälki- ja näköhavainnot korostuvat, erikoissuunnittelija Matti Kervinen Suomen riistakeskukselta sanoo.
Havaintotietoja käytetään moneen
Viranomaiset ja riistahallinto, kuten poliisi ja Suomen riistakeskus, käyttävät havaintoja päätöksenteon tukena. Lisäksi havaintoja hyödynnetään suurpetovahinkojen ennaltaehkäisyssä, kuten petoaitojen ja muun suojausmateriaalin kohdentamisessa. Havaintotietoja voidaan käyttää myös arvioitaessa lasten koulukyytien tarpeellisuutta.
Havaintoja kirjataan vuosittain koko maassa kymmeniätuhansia, joten kyseessä on todella mittava vapaaehtoistyön voimannäyte.
- Pohjois-Savon riistanhoitoyhdistyksissä toimii yli 300 aktiivista petoyhdyshenkilöä, jotka kirjaavat Tassu-havaintojärjestelmään vuosittain noin 4 500 suurpetohavaintoa, kertoo Kervinen.
Kaikki petoyhdyshenkilön tarkastamat suurpetohavainnot kirjataan Luonnonvarakeskuksen Tassu-järjestelmään. Havainnosta kirjataan muun muassa eläinten laji ja lukumäärä, havaintoaika ja -paikka. Asutuksen läheisyydessä liikkuneista suurpedoista kirjataan lisäksi etäisyys lähimpään asuttuun rakennukseen.
Kaikki kirjatut havainnot löytyvät karkeistettuna luonnonvaratieto.luke.fi-karttapalvelussa.
Jos kohtaat suurpedon
Jos kohtaat suurpedon hoidetussa pihapiirissä tai laitumella, on syytä pyrkiä karkottamaan se kovaa ääntä pitämällä ja tekemällä eläimelle selväksi, että paikalla on ihminen. Tällainen kohtaaminen tulee ehdottomasti ilmoittaa petoyhdyshenkilölle. Jos suurpeto liikkuu hoidetussa pihapiirissä toistuvasti, käyttäytyy uhkaavasti tai ei poistu pihasta välittömästi ihmisen havaittuaan, soita hätäkeskukseen.
Jos suurpeto aiheuttaa vaaraa tai vahinkoa, tai ajat kolarin suurpedon kanssa, ota yhteyttä hätäkeskuksen (112) kautta poliisiin.
Löydät alueesi petoyhdyshenkilön yhteystiedot riista.fi -sivuilta
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Matti KervinenErikoissuunnittelija, Pohjois-Savo
Puh:029 431 2234matti.kervinen@riista.fiLinkit
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus – Pohjois-Savo
Pohjois-Savon hirvikanta pienentynyt – luvat vähenevät syksylle 20237.7.2023 12:00:00 EEST | Tiedote
Suomen riistakeskus Pohjois-Savon alueelle on myönnetty tulevan syksyn metsästyskaudelle 2180 hirven ja 287 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Hirven pyyntilupia myönnettiin noin 12 prosenttia vähemmän ja valkohäntäpeuran pyyntilupia saman verran kuin edellisvuonna.
Pohjois-Savoon poikkeusluvat 6 karhun kannanhoidolliseen metsästämiseen2.6.2023 14:10:00 EEST | Tiedote
Karhupentuehavaintojen kirjaamiseen kaivataan lisää aktiivisuutta.
Pohjois-Savossa kaadettiin noin 2600 hirveä2.2.2023 09:15:00 EET | Tiedote
Pohjois-Savossa kaadettiin päättyneellä metsästyskaudella 2612 hirveä.
Ilmoita suurpetohavainnosta petoyhdyshenkilölle30.11.2022 09:00:00 EET | Tiedote
Suomen suurpetokantojen kehitystä seurataan petoyhdyshenkilöverkoston avulla. Verkoston varmentamat havainnot muodostavat suurpetokantojen arvioinnin perustan. Ilmoittamalla oman havaintosi alueesi petoyhdyshenkilölle autat tarkentamaan kannanarviointia.
Tiedotetta korjattu: Pohjois-Savoon 24 ilveksen kannanhoidollista poikkeuslupaa24.10.2022 15:11:18 EEST | Tiedote
Suomen riistakeskus on myöntänyt Pohjois-Savoon kannanhoidolliset poikkeusluvat 24 ilveksen metsästämiseen.