Monipaikkaista työtä kannattaa johtaa tavoitteellisesti – poikkitieteellinen tutkimus tuotti siihen uusia välineitä

Jaa

Etätyön edelleen korkeana pysyvä osuus puhututtaa, mutta ei itsessään huolestuta asiantuntijoita. Työn teon tapoja ja paikkoja koskevat valinnat kannattaa kuitenkin ottaa työpaikoilla aktiiviseen tarkasteluun ja johtamisen kohteiksi.

Monipaikkaisen työn oppaan kuvitusta (Kuva: Roope Kiviranta)
Monipaikkaisen työn oppaan kuvitusta (Kuva: Roope Kiviranta)

Aalto-yliopiston, Tampereen yliopiston ja suunnittelutoimisto Workspacen toteuttamassa tutkimushankkeessa on kehitetty monipaikkaisen työn valmiuksien arviointiin ja johtamiseen systemaattinen ja kokonaisvaltainen etenemistapa. Etätyöstä eteenpäin: Arvioi monipaikkaisen työn valmius ja hyödynnä hyvät käytännöt -opas julkistettiin Aalto-yliopistolla järjestetyssä seminaarissa 18. tammikuuta 2024. 

Työpaikoilla kannattaa pohtia, millainen työn tekeminen ja millaiset puitteet palvelevat parhaiten sekä työhyvinvointia että tuloksellisuutta. Monipaikkaisuutta ja siihen liittyviä valintoja tulee johtaa aktiivisesti ja tietoisesti. Työntekijöiden arkea tukevat käytännöt nousevat olennaiseen rooliin, kun töitä tehdään useissa eri paikoissa.  

Muun muassa nämä seikat nousivat esille, kun Työsuojelurahaston rahoittaman Monipaikkaisen työn valmiudet ja käytännöt -hankkeen tutkijat esittelivät laajaan, kymmenestä suomalaisesta organisaatiosta kerättyyn aineistoon pohjautuvia havaintojaan.

– Työpaikat lähtivät innolla mukaan hankkeeseen. Yli 3 500 työntekijää vastasi kyselyymme, lisäksi noin sata henkilöä oli mukana itsearviointiprosesseissa, ja toteutimme 40 yksilö- ja ryhmähaastattelua, kertoo professori Markku Kuula Aalto-yliopistosta. 

Yksi tutkijaryhmän käytännönläheisistä suosituksista on, että tiimeissä kannattaa keskustella ja sopia monipaikkaisen työn toimintatavoista.

– Kun toimintatavoista oli tiimissä yhdessä sovittu, ja sovittuja asioita noudatettiin, oli työn imun kokeminen yleisintä ja työuupumuksen riski pienin, kertoo tutkija, KTT, Juha Eskelinen Aallosta. 

Tutkimuksessa mukana olleella Ylellä on hyviä kokemuksia tästä.

– Pandemian siirrettyä jopa 85 % yleläisistä etätöihin ryhdyimme kiireesti kehittämään tapoja varmistaa työntekijöidemme hyvinvoinnin säilymistä ja yhteistyön toimivuutta. Totesimme, että digitaalisen transformaation on oltava jotain muutakin kuin Teamsin ja Meetsin käyttöä, kertoo Ylen henkilöstöjohtaja Eija Hakakari.

Tiimien työskentelysopimukset otettiin Ylellä käyttöön 2021. Tiimit itse määrittelevät keskustellen, millaisia kohtaamisia tarvitaan, jotta työt edistyvät, yhteistyö toimii ja työvire ja hyvinvointi säilyvät.

Seminaari päätettiin tutkimusjohtaja Kirsi Heikkilä-Tammen (Tampereen yliopisto) johtamaan paneelikeskusteluun. Markkinointi- ja viestintäjohtaja Daniel Tuori Trevianista kommentoi yleisöstä, ettei usko pitkällä tähtäyksellä hyödylliseksi, että työpaikalla ollaan keskimäärin esimerkiksi vain yksi päivä viikossa. ”Oletteko te asiantuntijoina huolissanne tästä?” Tuori kysyi panelisteilta. 

Monipaikkaista työtä pitkään tutkinut Aalto-yliopiston professori Matti Vartiainen ei pidä suurtakaan etätyön osuutta itsessään huolestuttavana asiana.

– Joillekin jopa 100 prosentin etätyö voi olla hyvä ratkaisu. Paljon on kiinni työpaikan käytännöistä ja niiden joustavuudesta. Eräässä tutkimuksessa havaittiin liikevaihdon kasvaneen muita enemmän nimenomaan sellaisissa yrityksissä, joissa paikalla oloa ei vaadittu, kertoo Vartiainen. 

Työympäristöasiantuntija Minni Miettinen Workspacesta ei myöskään huolestu niinkään etätyön määrästä, vaan siitä, että esimerkkejä monipaikkaisen työn tietoisesta kehittämisestä on liian vähän.

– Jos työnantajilla on halu saada ihmiset enemmän takaisin lähityöhön, niin silloin pitäisi puhua enemmän nimenomaan lähityöstä ja kehittää lähityötä. Mikä tuo ihmiset sinne lähityöhön, ja mitä siltä kaivataan? Miettinen ehdottaa. 

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
* Vastuullinen tutkija Juha Eskelinen, Aalto-yliopisto, juha.p.eskelinen@aalto.fi, 0400 813858 
* Projektipäällikkö Riitta-Liisa Larjovuori, Tampereen yliopisto, riitta-liisa.larjovuori@tuni.fi, 050 433 6260 
* Työympäristöasiantuntija Minni Miettinen, Workspace Oy, minni.miettinen@workspace.fi, 040 570 7930,

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Biologinen ikä ennustaa sydän- ja verisuonitauteihin sairastumista sekä niihin liittyvää kuolleisuutta16.4.2025 12:35:15 EEST | Tiedote

Sydän- ja verisuonitautiin sairastumisen ja niihin kuolemisen riskiarviosta tulee tarkempi, kun perinteisten riskimittareiden – SCORE-2 ja Framinghamin riskipisteytyksen – lisäksi huomioidaan samalla tutkittavan biologisen vanhenemisen vaihe eli toisin sanoen biologinen ikä. Tieto käy ilmi juuri julkaistussa Jyväskylän, Tampereen ja Helsingin yliopistojen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Karoliinisen instituutin yhteistyönä toteuttamassa monikeskustutkimuksessa.

Varhainen vanhemmuuden tuki voi parantaa vanhemman hyvinvointia ja suhdetta lapseen15.4.2025 09:15:44 EEST | Tiedote

Perinataaliajalla eli raskausajalla ja lapsen ensimmäisellä elinvuodella on merkittäviä vaikutuksia niin vanhempien hyvinvointiin kuin lapsen kehitykseenkin. Tutkimusten mukaan 10–15 % äideistä kärsii raskausaikaisesta tai synnytyksenjälkeisestä masennuksesta, ja äidin mielenterveysongelmat voivat lisätä myös vanhempi–lapsi-suhteen vaikeuksia ja lapsen kehityksen riskejä. Tuore tutkimus tarjoaa arvioita siihen, miten tehokkaita vauvaperheiden tukipalvelut ovat parantamaan vanhemman hyvinvointia ja vanhempi–lapsi-suhdetta.

Väitös: Kasvis- ja gluteeniton ruokavalio eivät lisää raskauden tai vastasyntyneen komplikaatiota15.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote

Lääketieteen lisensiaatti Johanna Reijonen selvitti väitöstutkimuksessaan ravintokuidun yhteyttä raskauden ennusteeseen sekä yleisiin raskausajan ruoansulatuskanavan oireisiin, kuten pahoinvointiin, närästykseen ja ummetukseen. Lisäksi hän tutki kasvisruokavalion ja gluteenittoman ruokavalion yhteyttä raskauden kulkuun ja ennusteeseen. Tulosten mukaan ravintokuidulla on suotuisia vaikutuksia raskauteen ja kasvis- ja gluteeniton ruokavalio ovat turvallisia raskausaikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye