Mediapäättäjiä huolestuttaa resurssien riittävyys, yleisöjä disinformaatio
Suomen tilanne on silti erinomainen journalismin etiikan ja yleisön luottamuksen suhteen. Kotimaiset mediat ovat sosiaalista mediaa huomattavasti tärkeämpiä uutislähteitä, selviää kyselytutkimuksesta.
Myös päätoimittajille uutismedia näyttäytyy edelleen luotettavana ja luottamuksen arvoisena. He korostavat journalistisen työn perusasioiksi koettuja näkökohtia: tiedon paikkansapitävyys, ajankohtaisuus ja tasapuolisuus luovat pohjaa yleisön luottamukselle.
Tutkimuskonsortio DECA ja Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus toteuttivat vuonna 2023 kaksi kyselytutkimusta: toinen päätoimittajille, toinen 15-79-vuotiaille suomalaisille, osin yhtenäisin kysymyksin. Yleisöjä koskeva kysely on toistettu myös Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa, eikä eroja maiden välillä ollut juuri havaittavissa.
Vaikutusvalta uutismedian tuottamaan journalismiin nähdään kuitenkin eri tavoin päätoimittajien ja yleisön keskuudessa. Päätoimittajien vastauksissa journalistin ohjeet ja journalistinen etiikka nousevat aivan keskeisiksi: 93 % vastaajista näkee niiden vaikuttavan paljon tai erittäin paljon. Yleisökyselyjen vastausten valossa tilanne vaikuttaa miltei päinvastaiselta: journalismiin eniten vaikuttavat tekijät ovat kaupallisia tai ainakin mediapäättäjien mielipiteiden ja toimien seurausta. Yleisöt niin Suomessa kuin muissa Pohjoismaissa kokevat lisäksi, että medialla on suuri vaikutus niin ihmisten poliittisiin mielipiteisiin kuin päätöksentekoon.
Jopa kolmannes Twitterin ja TikTokin käyttäjistä kohtasi disinformaatiota
Yleisötutkimus viittaa siihen, että disinformaation kohtaamisesta on tullut suomalaisten arkea. Jopa kolmannes sekä Twitterin (X) (36 %) että TikTokin (32 %) käyttäjistä ja neljännes (28 %) Facebookin käyttäjistä kertoi kohtaavansa disinformaatiota usein tai hyvin usein. Keskustelufoorumeilla kohdataan kuitenkin eniten disinformaatiota: miltei 40 % käyttäjistä kohtaa disinformaatiota usein tai erittäin usein, 25 % jonkin verran. Yleisöjä huolettaa myös vieraan vallan informaatiovaikuttaminen ja liiallinen informaatiotulva. Lisäksi hienoista eriytymistä luottamuksen kokemuksessa puoluekannan perusteella on tapahtunut kaikissa tutkituissa Pohjoismaissa.
Myös päätoimittajat näkevät haasteita ihmisten arkitodellisuuksien eriytymisessä, korostaen toisaalta myös toimitustyöhön liittyviä rakenteellisia seikkoja kuten ajan ja taloudellisten resurssien rajallisuutta ja perinteisten sanomalehtien jakelun haasteita harvaan asutuilla seuduilla.
Tutkimuksessa selvitettiin, miten suomalaiset päätoimittajat kokevat toimintaympäristönsä sekä yleisöjen luottamuksen rakentamisen osatekijät ja reunaehdot? Miten median yleisöt kokevat luottamuksen eri viestimiin – niiden vallan ja vastuun sekä luottamukseen vaikuttavat seikat?
Demokratian episteeminen toimintakyky algoritmien aikakaudella (DECA, https://www.decatutkimus.fi/) tutkii yhteiskunnan tiedollisia järjestelmiä, käytänteitä ja ongelmia yksilöiden, instituutioiden ja digitaalisten infrastruktuurien tasoilla. Hanke tuo yhteen tutkijoita Helsingin, Itä-Suomen ja Tampereen yliopistoista sekä Aalto-yliopistosta ja Nuorisotutkimusseurasta. DECA:n yhteistyökumppanit ovat ministeriöitä, kansalaisjärjestöjä ja mediatoimijoita. Tutkimusta rahoittaa Strategisen tutkimuksen neuvosto. Kyselyjä ja raportointia on myös ollut toteuttamassa Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus. Yleisökyselyä on lisäksi tukenut C.V. Åkerlundin mediasäätiö.
Lisätietoja:
Katja Lehtisaari, dosentti, journalistiikan yliopistonlehtori, Tampereen yliopisto, puh. 050 409 8845 , katja.lehtisaari@tuni.fi
Mikko Grönlund, tutkimuspäällikkö, Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto, puh. 044 594 7545, mikko.s.gronlund@utu.fi
Minna Aslama Horowitz, dosentti, Helsingin yliopisto, DECA. puh. 045 251 7666, minna.aslama@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Asteroidin törmäysuhka-arviot Maahan ja Kuuhun tarkentuneet2.4.2025 12:23:06 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä seuraa parhaillaan tarkasti Maan lähiasteroidia 2024 YR4. Viimeisimpien havaintojen perusteella asteroidin törmäystodennäköisyys Maahan vuonna 2032 pieneni 3 prosentista alle 0,001 prosenttiin.
Sukeltajakuoriaiset kertovat kaupunkiluonnon monimuotoisuudesta2.4.2025 08:59:09 EEST | Tiedote
Lammen rantojen ruoppaus tai vesikasvien poisto voivat vaarantaa sukeltajakuoriaisten elinoloja.
Vuoden dosentti 2025 on Esko M. Laine1.4.2025 17:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston dosenttiyhdistys on valinnut vuoden 2025 dosentiksi ma. yliopistonlehtorin, kirkkohistorian dosentti, teologian tohtorin Esko M. Laineen.
Helsingin yliopiston sijoitustoiminta menestyi erinomaisesti vuonna 202431.3.2025 09:10:33 EEST | Tiedote
Sijoitustoiminnan tuotto oli yli 18 prosenttia ja sijoitusvarallisuus kasvoi 122 miljoonaa euroa. Sijoitusraportti 2024 on julkaistu.
Rahapelilainsäädäntö: asiantuntijoita medialle27.3.2025 13:27:49 EET | Tiedote
Helsingin yliopisto on julkaissut tutkimuksen perustuvan politiikkasuosituksen rahapelilainsäädännöstä. Tutkimustieto osoittaa selvästi, että rahapelien markkinointia on säädeltävä huomattavasti uutta lakiehdotusta tiukemmin haittojen ehkäisemiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme