HAMin keväässä etsitään yhteyttä ja empatiaa
HAM Helsingin taidemuseon kaarihalleissa toukokuussa avautuvat näyttelyt herättelevät ajatuksia kaikkien elollisten välisestä yhteydestä ja empatian perustavanlaatuisesta tärkeydestä. Näyttelyiden avauduttua HAMissa on esillä lähes 200 teosta, jotka kuuluvat helsinkiläisten omaan taidekokoelmaan. Kokoelman teoksia ei ole aiemmin taidemuseon historiassa esitetty yhtä laajasti samanaikaisesti.

Tennispalatsissa avautuu 17.5. kaksi maapallolla elämisen haasteita peilaavaa näyttelyä: eteläisessä kaarihallissa Nastja Säde Rönkön vaikuttava installaatio Selviytymisopas maailmanlopun lapselle ja pohjoisessa kaarihallissa ihmisten ja toislajisten kanssakulkijuutta tarkasteleva Kuka on eläin?.
Nastja Säde Rönkkö: Selviytymisopas maailmanlopun lapselle
Selviytymisopas maailmanlopun lapselle on Nastja Säde Rönkön monimediainstallaatio, jossa pohditaan planeettamme epävarmaa tulevaisuutta mediataiteen keinoin. Teoksen ytimen muodostavat 26 videota, jotka käsittelevät suurista käännekohdista, kriiseistä tai katastrofeista selviytymistä tunnetasolla ja käytännössä. Videot ovat kertomuksia nykyisen ihmiskunnan viimeisistä hetkistä, luonnosta, kaipuusta ja menetyksestä. Samalla ne ovat katsauksia rakkauteen, inhimillisyyteen, tulevaisuuteen ja välittämiseen.
Näyttelyn yhteydessä julkaistaan opaskirja Selviytymisopas maailmanlopun lapselle yhteistyössä taiteilijan ja Lönnströmin taidemuseon kanssa. HAMiin toteutetaan lisäksi uusi temaattinen veistossarja ja teoksen yhtenäistävä äänimaisema. Teoksen on alun perin tuottanut Lönnströmin taidemuseo osana Lönnström-projekti -sarjaa syksyllä 2022. HAMin näyttelypäällikkö Kati Kivisen ja amanuenssi Satu Metsolan kuratoima näyttely on avoinna HAMissa 17.5.–8.9.2024.

Kuka on eläin?
Kuka on eläin? -näyttelyssä pysähdytään katsomaan eläintä, joka on kiehtonut kuvantekijöitä kautta aikojen ja pysynyt samalla salaperäisenä ja selittämättömänä. Näyttely perustuu pääosin helsinkiläisten taidekokoelmaan, ja sen 80 teosta on ryhmitelty teemoihin, joiden avulla käsitellään muun muassa eläinten kuvaamista, elinympäristöjä, kaltoinkohtelua, yhteiseloa ja toimijuutta. Kuka on eläin? kiinnittää huomion siihen, miten taiteilijat pyrkivät entistä enemmän rikkomaan ihmisen ja muiden eläimien välistä valta-asetelmaa ja tekemään näkyväksi sen, mikä meitä yhdistää.
HAMin amanuenssi Sanna Juntusen kuratoimassa näyttelyssä nähdään teoksia mm. Jasmin Anoschkinilta, Eeva-Leena Eklundilta, Terike Haapojalta, Appu Jasulta, Anne Koskiselta, Aura Kotkavirralta, Paula Lehtoselta, Maija Luutoselta, Esko Männiköltä, Tuula Närhiseltä, Dennis Oppenheimilta, Stiina Saaristolta, Pentti Sammallahdelta ja Victor Westerholmilta. Näyttely on avoinna 17.5.–18.8.2024.
Helmi-maaliskuun uudet näyttelyt kääntävät katseen kokoelmaan
HAMissa alkuvuodesta 2024 avattavat näyttelyt Tyttö joka muuttui ruusupensaaksi ja Bambi Forever! esittelevät yli 100 kokoelmateosta ja muutamia yksityislainoja. Näyttelyt myös antavat mahdollisuuden tarkastella keräilijyyttä ja taidekokoelmien kartuttamista.
Tyttö joka muuttui ruusupensaaksi -näyttely rinnastaa Leonard ja Katarina Bäcksbackan kokoelman teoksia HAMin uudempiin teoksiin. Raikas vuoropuhelu nostaa esiin ajankohtaisia teemoja sukupuolesta kehollisuuteen, ja lähiluvun avulla huomio kiinnittyy usein epäolennaisilta vaikuttaviin yksityiskohtiin. FT Asta Kihlmanin kuratoimassa näyttelyssä nähdään teoksia mm. Louise Bourgeois’lta, Magnus Enckelliltä, Emma Helteeltä, Heikki Marilalta, Ana Mendietalta, Dennis Oppenheimilta, Jalmari Ruokokoskelta, Vidha Saumyalta, Joel Slottelta ja Salla Tykältä. Näyttely on avoinna 9.2.–29.9.2024.
Raimo ja Maarit Huttusen lahjoituskokoelmaa esittelevä Bambi Forever! kokoaa yhteen noin 70 intohimolla ja persoonallisella otteella kerättyä teosta. Maalauksellisissa ja ilmaisuvoimaisissa teoksissa voi nähdä surua ja melankoliaa, mutta myös toivoa ja huumoria. Näyttelyn taiteilijoita ovat mm. Bo Haglund, Tiina Heiska, Mauri Kuitula, Elina Merenmies, Tarmo Paunu, Aurora Reinhard, Katja Tukiainen, Arto Väisänen ja Riitta Åkerstedt. HAMin amanuenssi Leena Mattelmäen kuratoima näyttely on avoinna 8.3.2024–19.5.2025.
HAMin kevään ja kesän uudet näyttelyt
-
Tyttö joka muuttui ruusupensaaksi 9.2.–29.4.2024
-
Bambi Forever! 8.3.–19.1.2025
-
Kuka on eläin? 17.5.–18.8.2024
-
Nastja Säde Rönkkö: Selviytymisopas maailmanlopun lapselle 17.5.–8.9.2024
-
HAM Galleria: Kristiina Mäenpää 16.3.–5.5.2024
-
HAM Galleria: Laura Cemin 11.5.–30.6.2024
-
HAM Galleria: Xiao Zhiyu 6.7.–1.9.2024
Vielä ehdit
-
Haegue Yang: Kerroksellisia uudelleentulkintoja –7.4.2024
-
Erkki Pirtola: Teoksia paperille –4.2.2024
-
Tove Jansson: Juhlat ja leikki –29.9.2024
-
HAM Galleria: Man Yau – Passage –3.3.2024
Seuraavat näyttelyt ovat saaneet tukea Museovirastolta: Haegue Yang: Kerroksellisia uudelleentulkintoja, Tyttö joka muuttui ruusupensaaksi, Nastja Säde Rönkkö: Selviytymisopas maailmanlopun lapselle ja kaikki vuoden 2024 HAM Gallerian näyttelyt.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maarit KivistöTiimiesihenkilö, mediaviestintäHAM Helsingin taidemuseo / viestintä ja markkinointi
Puh:+358 40 485 5687maarit.kivisto@hamhelsinki.fiKuvat
Linkit
HAM Helsingin taidemuseo
HAM Helsingin taidemuseo hoitaa, kuratoi ja kartuttaa helsinkiläisten omaa taidekokoelmaa, johon kuuluu yli 10 000 teosta, mukaan lukien kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM vastaa myös nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaalin kuratoinnista ja tuotannosta. Vuoden 2023 alusta HAM on toiminut Helsingin kaupunkikonserniin kuuluvana säätiönä.
hamhelsinki.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HAM Helsingin taidemuseo
Fria Konstskolans 90-årsutställning på HAM är en målerikonstens fest10.4.2025 14:00:50 EEST | Pressmeddelande
HAM:s nya utställning presenterar Fria Konstskolans historia och dess betydelse för utvecklingen av den finländska målarkonsten och modernismen. Utställningen som framskrider från skolans tidigaste år mot nutiden lyfter fram kopplingarna mellan konstnärer och den särskilda anda som bär igenom Fria Konstkolans nio decennier. Utställningen visas på HAM Helsingfors konstmuseum 25.4.2025–4.1.2026.
Vapaan Taidekoulun 90-vuotisnäyttely HAMissa on maalaustaiteen juhlaa10.4.2025 14:00:50 EEST | Tiedote
HAMin uusi näyttely esittelee Vapaan Taidekoulun historiaa ja sen merkitystä suomalaisen maalaustaiteen ja modernismin kehityksessä. Koulun alkuajoista kohti nykypäivää etenevä näyttely tuo esiin taiteilijoiden välisiä yhteyksiä ja sitä erityistä henkeä, joka kantaa läpi Vapaan Taidekoulun yhdeksän vuosikymmenen. Näyttely on esillä HAM Helsingin taidemuseossa 25.4.2025–4.1.2026.
Free Art School’s 90th anniversary exhibition at HAM is a celebration of painting10.4.2025 14:00:50 EEST | Press release
HAM’s new exhibition presents the history of the Free Art School and its significance in the development of Finnish painting and modernism. From the school’s early days to the present, the exhibition highlights the connections between the artists and the special spirit that has run through the Free Art School throughout its nine decades. The exhibition will be on display at HAM Helsinki Art Museum from 25 April 2025 to 4 January 2026.
Bildkonstens storevenemang Helsingforsbiennalen 2025 bjuder in kring Skydd och empati26.3.2025 10:00:00 EET | Pressmeddelande
Helsingforsbiennalen 2025 samlar 37 konstnärer och konstnärsgrupper på Skanslandet, Esplanadparken och HAM Helsingfors konstmuseum. Temat för bildkonstens stora evenemang som arrangeras för tredje gången är Skydd: Under ytan och bortom, att bli till och inkluderas. Helsingforsbiennalen äger rum 8.6–21.9.2025.
Kuvataiteen suurtapahtuma Helsinki Biennaali 2025 kutsuu Suojan ja empatian äärelle26.3.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Helsinki Biennaali 2025 kokoaa 37 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää Vallisaareen, Esplanadin puistoon ja HAM Helsingin taidemuseoon. Kolmatta kertaa järjestettävän kuvataiteen suurtapahtuman teema on Suoja: Pinnan alla ja yläilmoissa, joksikin tullen ja jonnekin kuuluen. Helsinki Biennaali järjestetään 8.6.–21.9.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme