Jyväskylän yliopisto

Pihkan ainesosa tuhoaa koronaviruksen muovipinnoilta

Jaa

Jyväskylän yliopiston tutkijat kehittävät viruksille räätälöityjä pintoja, jotka vähentävät tartuntatautien leviämistä. Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin pihkan ainesosan tehoavan koronaviruksiin ja vähentävän voimakkaasti niiden infektiokykyä muovipinnoilla.

Jyväskylän yliopiston solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäen tutkimusryhmä tutkii, miten erilaiset pinnat ja materiaalit voivat heikentää virustautien leviämistä.
Jyväskylän yliopiston solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäen tutkimusryhmä tutkii, miten erilaiset pinnat ja materiaalit voivat heikentää virustautien leviämistä.

Virukset voivat säilyä infektiokykyisinä kiinteillä pinnoilla pitkiäkin aikoja, mikä voi edistää infektioriskiä. Jyväskylän yliopiston solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäen tutkimusryhmä tutkii, miten erilaiset pinnat ja materiaalit voivat heikentää virustautien leviämistä. Tarkoituksena on esimerkiksi selvittää, miten pitkään koronavirukset selviävät erilaisilla pinnoilla, kun kosteus ja lämpötila vaihtelevat. 

- Tällaisella tiedolla olisi suoraa hyötyä sekä kuluttajille että teollisuudelle. Antiviraalisuutta voidaan hyödyntää esimerkiksi ravintoloissa, päiväkodeissa, julkisessa liikenteessä ja kaupoissa, joissa on paljon pintoja, joilla virukset voivat elää pitkään ja pääsevät helposti leviämään, kertoo professori Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta. 

Muovipintoja, joilla koronavirus ei menesty 

Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksessa tutkittiin pihkaa sisältäviä muovipintoja sekä ihmisen kausittain esiintyvää koronavirusta vastaan että myös SARS-CoV-2-virusta vastaan.   

- Tuoreessa tutkimuksessamme havaitsimme, että virukset säilyivät yli kaksi vuorokautta muovipinnoilla, joita ei oltu käsitelty ollenkaan. Pihkaa sisältävä muovipinta taas osoitti hyvää viruksenvastaista vaikutusta jo viidentoista minuutin kuluessa kosketuksesta ja erinomaista tehoa kolmenkymmenen minuutin kuluttua. Pihkalla käsitelty muovi toimii siten lupaavana ehdokkaana antiviraaliseksi pinnaksi, iloitsee Marjomäki.  

Tutkimusyhteistyöhanke Premix Oy:n kanssa 

Tutkimus on osa Business Finlandin rahoittamaa BIOPROT -hanketta (Development of bio-based and antimicrobial materials and use as protective equipment) ja se on tehty yhteistyössä suomalaisen yrityksen Premix Oy:n kanssa.  

- Hankkeessa on tarkoituksena tutkia jo olemassa olevia ja kehittää uusia antiviraalisia ratkaisuja yhdessä yritysten kuten Premix Oy:n kanssa. Näin saadaan luotua uusia tuotteita tulevia pandemioita ja epidemioita ajatellen, kertoo Marjomäki.  

Uusia biopohjaisia ja antimikrobisia suojavarusteita 

BIOPROT -hankkeessa on mukana yhteensä kuusi yliopistoa ja tutkimuslaitosta sekä useita yrityksiä.  Hanketta koordioi LUT-yliopisto ja sen tavoitteena on kehittää uusia, kestävän kehityksen mukaisia ja turvallisia materiaaliratkaisuja, joita tullaan hyödyntämään mm. infektioiden torjunnassa keskittyen erityisesti hengitys- ja kirurgisiin suunenäsuojaimiin sekä teollisuuden käyttöön tuleviin uudelleenkäytettäviin suojaimiin. Hankkeen toivotaan myös parantavan tuotteiden ja materiaalien omavaraisuutta Euroopassa. Jyväskylän yliopistossa Marjomäen johdolla hankkeessa kehitetään biopohjaisia ​anti​viraaleja materiaaleja. 

- Suomesta löytyy tehokkaita, luonnosta peräisin olevia antiviraaleja, joita voitaisiin hyödyntää maskien ja pintojen funktionalisoinnissa. Tällaisia ratkaisuja maskeja on vielä vähän tarjolla, joten meillä on tässä tilaisuus olla edelläkävijöitä, kertoo Marjomäki. 

Lisätietoa: 

Artikkelin tiedot: 

Yhteyshenkilöt

Prof. Varpu Marjomäki, varpu.s.marjomaki@jyu.fi, +358405634422

Kuvat

Jyväskylän yliopiston solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäen tutkimusryhmä tutkii, miten erilaiset pinnat ja materiaalit voivat heikentää virustautien leviämistä.
Jyväskylän yliopiston solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäen tutkimusryhmä tutkii, miten erilaiset pinnat ja materiaalit voivat heikentää virustautien leviämistä.
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Läpimurto virustutkimuksessa: Virus-RNA:n havaitseminen entistä herkemmin4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen (NSC) tutkijat ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen enteroviruksen RNA:n havaitsemisessa kehittämällä uudenlaisen suhteelliseen fluoresenssiin perustuvan anturin, joka tunnistaa enteroviruksen perimän entistä herkemmin. Tutkimus myös vahvistaa tieteidenvälisen yhteistyön merkitystä maailmanlaajuisten terveyshaasteiden ratkaisemisessa.

Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote

Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.

Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote

Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye