Suomen Akatemialta huomattava rahoitus tutkimusinfrastruktuureille
Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea on myöntänyt rahoituksen 11 hankkeelle kansallisten ja kansainvälisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamiseen ja kehittämiseen. Yhteensä rahoitusta myönnettiin yli 22 miljoonaa euroa. Kyseessä ovat loput FIRI 2023 -tutkimusinfrastruktuurihaun päätöksistä. Kokonaisuudessaan FIRI2023 -haussa tutkimusinfrastruktuurihankkeille myönnettiin yli 52 miljoonaa euroa. FIRI-rahoituksella tuetaan korkeatasoisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamista ja kehittämistä vaikuttavan TKI-toiminnan perustana.
Rahoituksella vahvistetaan muun muassa bio- ja kiertotalouden tutkimusympäristöä, jossa jalostetaan metsäbiomassaa ja biopohjaisia sivu- ja jätevirtoja korkean teknologian tuotteiksi. Tavoitteena on pyrkiä ratkaisemaan tutkimus- ja kehitystoiminnan avulla ilmastonmuutoksen ja luonnonvarojen riittämättömyyden aiheuttamia ongelmia. Kemiallisen biologian alalla tuetaan puolestaan tutkimusinfrastruktuuria, jossa kehitetään uusia spesifistä biologista aktiivisuutta omaavia yhdisteitä muun muassa lääketeollisuuden ja muiden teollisuuden alojen tarpeeseen. Lisäksi rahoitusta myönnettiin jätevesiseurannan kehittämiseen keskittyvälle tutkimusympäristölle, jonka edistämän tutkimuksen sovellukset auttavat vihreässä siirtymässä.
Myönnetyllä rahoituksella edistetään myös väestön ikääntymisen haasteisiin vastaamista tukemalla tutkimusympäristöä, joka keskittyy pitkittäisaineiston hankintaan Suomen väestöstä ja aineiston analysointiin soveltuvien menetelmien kehittämiseen. Myös suomalaisen osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia kosmologian ja tähtitieteen aloilla tuettiin: rahoitusta saivat Suomeen perustettava kosmologian datakeskus, jonka avulla Suomi voi osallistua suuriin kansainvälisiin kosmologisiin havaintoprojekteihin sekä Suomen osallistuminen kansainvälisen ELT-jättiläisteleskoopin rakentamiseen.
Rahoitusta sai lisäksi integroidun optiikan kehittäminen. Integroitua optiikkaa voidaan soveltaa esimerkiksi kvanttitietokoneissa, biosensoreissa ja viestinnässä digitaalisen siirtymän edistämiseksi. Myös kansainvälisesti valtavasti merkitystään kasvattanut kvanttifotoniikka sai huomattavan rahoituksen, jolla tuetaan korkeatasoisen kvanttitutkimuksen tutkimusympäristön rakentamista. Tutkimusinfrastruktuuri mahdollistaa erityisolosuhteet yksittäisten optisten kvanttien kietoutumisen tutkimiseen ja hyödyntämiseen, ja se on ensimmäinen laatuaan Pohjoismaissa. Lisäksi rahoituksella vahvistetaan edistyksellisen nanovalmistusteknologian kvantti-, RF (radiotaajuus)-, ja nanofotoniikan komponenttien kehittämiseen keskittyvää tutkimusympäristöä.
Edellä mainittujen hankkeiden ohella rahoitusta myönnettiin myös painettavan älykkyyden teknologian alan tutkimusinfrastruktuurille. Kyseinen tutkimusinfrastruktuuri on avainasemassa kehitettäessä seuraavan sukupolven elektroniikan ja fotoniikan tuotteita, ja se tarjoaa maailmanluokan tutkimus- ja tuotekehitysympäristön niin akateemisille tutkijoille kuin teollisuuden teknologian kehittäjille. Lisäksi JYFL-ACCLAB kiihdytinlaboratoriota rahoitettiin radioaktiivisten suihkujen tuottoon käytettävän laitteiston rakentamisen viimeistelyyn. Laitteiston avulla päästään käsiksi suureen osaan ydinkartan ytimistä ja monenlaisiin ytimien ominaisuuksiin, ja sen tarjoamat uudet tutkimusmahdollisuudet laajentavat nykyisten käyttäjien työkalu- ja mittaustekniikkavalikoimaa.
Rahoitushakemukset arvioitiin kansainvälisissä asiantuntijapaneeleissa. Akatemia avaa keväällä 2024 tutkimusinfrastruktuurien tiekarttahaun. Rahoitus myönnetään tiekartalle valituille tutkimusinfrastruktuureille. Akatemia rahoittaa kansallisesti merkittävien ja tieteellistä tutkimusta edistävien tutkimusinfrastruktuurien hankkimista, perustamista, vahvistamista ja uudistamista.
Lisätietoja:
- Rahoitetut hankkeet (pdf)
- Tutkimusinfrastruktuurit
- Tutkimusinfrastruktuurikomitea (FIRI)
- Suomen Akatemian tiedote 5.12.2023: Suomen Akatemialta merkittävä rahoitus tutkimusinfrastruktuurihankkeille
- tutkimusinfrastruktuurikomitean puheenjohtaja Riitta Maijala, p. 029 533 5002
- johtava tiedeasiantuntija Merja Särkioja, Suomen Akatemia, p. 029 533 5111
- tiedeasiantuntija Marjut Kaukolehto, Suomen Akatemia p. 029 533 5169
- johtava tiedeasiantuntija Hannele Lahtinen, Suomen Akatemia p. 029 533 5055
Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka Rautioviestintäasiantuntija
Suomen Akatemia
www.aka.fi
Suomen Akatemia
Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2024 rahoitamme tutkimusta lähes 488 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia
Nivån på forskning i Finland oförändrad i internationell jämförelse11.11.2024 10:56:23 EET | Pressmeddelande
Det vetenskapliga genomslaget av den forskning som finansierats av Finlands Akademi ligger över genomsnittet för finländsk vetenskap överlag. Forskningspersonalen blir allt mer internationell: en betydande del av forskningen vid de finländska universiteten utförs av personer med utländsk bakgrund. Företagen är den viktigaste finansieringskällan för forskning och utveckling i Finland. Dessa uppgifter framgår av Finlands Akademis senaste statistik om vetenskapens tillstånd i Finland.
Suomen tieteen taso säilynyt kansainvälisessä vertailussa ennallaan11.11.2024 10:56:23 EET | Tiedote
Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen tieteellinen vaikuttavuus on korkeampi kuin Suomen tieteen keskimäärin. Tutkimushenkilöstö on entistä kansainvälisempää: ulkomaalaistaustainen henkilöstö tekee merkittävän osan Suomen yliopistojen tutkimustyöstä. Yritykset ovat keskeisin tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoittaja Suomessa. Tiedot käyvät ilmi Suomen Akatemian uudesta Tieteen tila -aineistosta.
Standard of scientific research in Finland remains unchanged in international comparison11.11.2024 10:56:23 EET | Press release
The scientific impact of research funded by the Research Council of Finland (RCF) is higher than the impact of Finnish science on average. Finland’s research personnel is increasingly international: a significant proportion of research at Finnish universities is carried out by staff with a foreign background. Businesses are the main source of funding for R&D in Finland. These are the main conclusions of the latest RCF data on the State of Scientific Research in Finland.
Suomen Akatemia uudistaa organisaatiotaan27.8.2024 09:35:46 EEST | Tiedote
Suomen Akatemian hallintoviraston organisaatio uudistetaan. Uudistuksella ajanmukaistetaan, yksinkertaistetaan ja selkeytetään viraston rakennetta ja johtamisjärjestelmää. Uusi organisaatio aloittaa toimintansa 1.9.2024.
Tumour genetics researcher Lauri A. Aaltonen wins Anders Jahre Award15.8.2024 11:02:40 EEST | Press release
Professor Lauri A. Aaltonen is the winner of the 2024 Anders Jahre Award for Medical Research. The Anders Jahre Award is a prestigious Nordic medical prize awarded by the Faculty of Medicine at the University of Oslo. This year, the Award, worth NOK 1 million, will be shared between two researchers. The other winner is Professor Thomas Helleday from Karolinska Institutet. Professor Aaltonen and Professor Helleday share the Award for their discoveries of mechanisms that contribute to cancer development in humans.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme