Demarinaiset

Hallituksen leikkaukset heikentävät työelämän tasa-arvoa

Jaa

Orpon hallituksen työelämäheikennykset ja sosiaaliturvan leikkaukset osuvat erityisesti naisiin, lapsiin ja perheisiin. Hallitus tekee talouden tasapainottamisen nimissä useita heikennyksiä työelämään, jotka rampauttavat työelämän tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Naiset eivät ole tasavertaisessa asemassa työelämässä ja moni hallituksen leikkauksista kohdistuu juuri heihin. Esimerkiksi vuoden määräaikaisen sopimuksen tekemisen mahdollistaminen ilman erityistä perustetta ja irtisanomisen helpottaminen lisäävät merkittävästi esimerkiksi raskaussyrjinnän vaaraa.

“Esitykset lakko-oikeuden rajoittamisesta, palkattomasta ensimmäisestä sairaslomapäivästä ja irtisanomisen helpottamisesta ovat suoria heikennyksiä naisvaltaisille aloille. Jo tällä hetkellä määräaikaisuudet kohdistuvat nuorille naisille. Erityisesti palvelualoilla sekä sosiaali- ja terveysaloilla on määräaikaisia työsuhteita enemmän kuin vakituisia, mikä vaikeuttaa naisten työuralla etenemistä ja lisää toimeentulon epävarmuutta“, painottaa Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.  

Hallitus on päättänyt lakkauttaa myös vuorotteluvapaan ja aikuiskoulutustuen. Hallitusohjelman laskuissa arvioitu määrä ihmisistä, jotka palaisivat työmarkkinoille tämän uudistuksen myötä. Se on kuitenkin pieni ottaen huomioon aikuiskoulutustuen hyödyt pidemmistä työurista, kasvaneesta osaamistasosta ja työssäjaksamisesta. 

”Vuorotteluvapaa on ollut etenkin naisten työuralla hyvä paikka hengähtää ja saada joustoa työuran aikana. Vuorotteluvapaan ja aikuiskoulutustuen leikkauksissa on unohdettu työllistymisnäkökulmat, kun puhutaan vain säästöistä. Esimerkiksi monelle vaikeasti työllistyvälle vuorotteluvapaan sijaisuus on voinut olla hyvä väylä työelämään ja aikuiskoulutus tuen poistaminen estää yhä useamman perheellisen uudelleenkouluttautumisen. Aikuiskoulutustukea on käytetty paljon esimerkiksi kasvatuksen ja koulutuksen sekä soten aloilla. Tuki on mahdollistanut myös pienituloisille naisille työuran aikaisen etenemisen työpaikasta toiseen ja helpottanut samalla työvoimapulaa. Työelämän tulee mukautua ihmisten tarpeisiin eikä vain niin, että työntekijät joustavat”, muistuttaa Demarinaisten 2. varapuheenjohtaja ja JUKO:n neuvottelupäällikkö Minna Salminen.  

”Työelämän heikennysten lisäksi Orpon ja Purran hallitus on tekemässä myös sosiaaliturvaan huolestuttavia leikkauksia. Moni näistä leikkauksista kasaantuu jo heikommassa asemassa oleville, kuten työttömyysturvan lapsikorotusten poisto. Hallitus päätöksillään lisää lapsiperheköyhyyttä. Hallituksella ei ole suomalaisten luottamusta työelämämuutoksille ja on tärkeää lähettää hallitukselle vahva viesti siitä, että kansalaiset vastustavat hallituksen toimia. Siksi onkin tärkeää, että mahdollisimman moni osallistuisi tämän viikon ”STOP nyt” -mielenosoitukseen”, päättää Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Demarinaiset

Sosialidemokraattisten Naisten liittokokous on valinnut uuden liiton johdon tulevalle liittokokouskaudelle10.11.2024 16:22:22 EET | Tiedote

Puheenjohtajan Helena Marttilan ja kahden varapuheenjohtajan Tawar Salarin ja Miina-Anniina Heiskasen lisäksi hallitukseen valittiin 12 varsinaista ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä. Kausi kestää 2025–2027. Sosialidemokraattisten Naisten hallitukseen valittiin: Irja Vaateri (Helsinki) Virpi Sorsa (Häme) Satu Honkonen (Lappi) Sari Melkko (Kaakkois-Suomi) Tuula Peltonen (Keski-Suomi) Sonja Heiskanen (Oulu) Marjut Leppänen (Pirkanmaa) Hanna-Leena Saarela (Pohjanmaa) Tuija Ketola (Satakunta) Tytti Luoma (Savo-Karjala) Nina Savinen (Varsinais-Suomi) Kirsi Oksanen (Uusimaa) Heidän henkilökohtaiset varajäsenensä ovat: Minna Salminen (Helsinki) Soile Pasanen (Häme) Henna Knuuti (Lappi) Sari Rautiainen (Kaakkois-Suomi) Tiina Liimatainen (Keski-Suomi) Helena Ohtonen (Oulu) Tuula Petäkoski-Hult (Pirkanmaa) Kirsi Kandolin (Pohjanmaa) Rosalia Breider (Satakunta) Niina Karppanen (Savo-Karjala) Päivi Rantanen (Varsinais-Suomi) Maila Tikkanen (Uusimaa)

Demarinaisten puheenjohtajan Tytti Tuppuraisen avauspuhe Sosialidemokraattisten naisten 17. liittokokouksessa9.11.2024 18:25:18 EET | Tiedote

Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Rakkaat siskot, hyvät toverit, arvoisat Demarinaiset, Naisten ja miesten tasa-arvon ja naisten poliittisen osallistumisen maailmanhistoria on yhtä pitkä kuin demokratian historiakin. Tämä kulunut viikko todistaa jälleen kerran, että naisten työn historia jatkuu vielä tulevaisuudessakin. Yhdysvalloissa Demokraattipuolue asetti jo toisen kerran presidenttiehdokkaaksi naisen. Ja jo toisen kerran naisehdokas oli pätevä, osaava ja kokenut poliitikko. Ja taas vastassa oli poliitikko, jonka osaaminen ja moraali oli kyseenalaistettu hyvällä syyllä, jolla oli painolastia niin politiikasta, liike-elämästä kuin yksityiselämästäkin. Edellisen kerran, 2016, sanottiin, että Hillary Clinton oli julkisuudessa kulunut, liian tunnettu. Nyt sanottiin, etteivät äänestäjät tunteneet Kamala Harrisia. Niin – eroja oli paljon. Yhteistä oli, ettei naisen ollut mahdollista päästä maailman tärkeimmälle johtopaikalle. Olemme pettyneitä, murheellisia. Sen kuitenkin voimme sanoa,

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye