
Miksi tyytyä tavanomaiseen, kun tiedejutun voi tehdä myös hauskasti - Vuoden 2024 tiedetoimittaja ja tiedeviestijät kulkevat omia polkujaan
Viikon eläin -juttusarjallaan tunnetuksi tullut Niko Kettunen on valittu vuoden 2024 tiedetoimittajaksi. Tiedetoimittajain liiton tiedeviestintäpalkinnot myönnettiin Lotta Vuoriolle Menneisyyden jäljillä -podcast-sarjasta ja Antti Sorrille Puistofilosofia-tapahtumasta.

Tavanomaisuus ei ole toimittaja Niko Kettusta varten. Suomen tiedetoimittajain liiton palkintoperusteluiden mukaan 11 vuoden ajan ilmestynyt Viikon eläin -palsta yleistajuistaa tiedettä tavalla, joka saa innostumaan niin lapsen kuin biologin. Myös laajemmissa tiedejutuissaan hän luottaa tarinallisuuteen kunnioittaen silti tieteellistä täsmällisyyttä. Helsingin Sanomissa ilmestyneitä Viikon eläin -tarinoita on koottu myös kirjoiksi.
– Olen kiitollinen asemasta, jossa olen voinut luoda itselleni omannäköisen työn. Pystyn tarttumaan aiheisiin, jotka minua kiinnostavat ja joissa olen hyvä. Toivottavasti se näkyy myös työn jäljessä: että jutuista paistaa kirjoittamisen ilo ja innostus.
Tiedejuttujen vastapainoksi Kettunen ajelee lähiseuduilla autoilla, joista tekee koeajojuttuja.
– Hyvä teksti yrittää ymmärtää aihetta laajemmalti. Se ei ole insinööreille kirjoitettua tekniikkamanuaalia, vaan yhdistää maailman ilmiöitä laajemmalle lukijakunnalle. Se on tiedejournalismissakin minusta se juttu.
Menneisyyden arkisten asioiden jäljillä
Vuoden 2024 Tiedeviestintäpalkittu Lotta Vuorio on tehnyt Menneisyyden jäljillä -podcastejaan kaikille, joita historia kiinnostaa, mutta myös heille, jotka eivät välttämättä vielä ole kiinnostuneita.
Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija haluaa auttaa ihmisiä ymmärtämään kanssaihmisiä ja harjoittamaan empatiaa. Neljän vuoden aikana on puhuttu niin Suomen köyhäintaloista, 1700-luvun teinitytöistä tai epidemioiden historiasta.
Palkintoa perustellaankin Vuorion ammattitaitoisella otteella ja podcastien yhteiskunnallisella ajankohtaisuudella. Vastuullisuus ja keskustelevuus ovat osa joka toinen viikko ilmestyvän podcastin brändiä. Hiljattain Tampereelle muuttanut Vuorio tekee itse kaikki haastatteluista editointiin.
– Teen mielelläni sukupuolen ja seksuaalisuuden historiasta kertovista aiheista, koska näihin ei syvennytä koulun historian tunneilla. Yksi lempijaksoistani – ja myös kuulijoiden suosikeista – on jakso kuukautisten historiasta. Asia koskee puolta väestöstä, mutta juurikaan ei puhuta, miten kuukautisten kanssa on aiemmin eletty, Vuorio sanoo.
Puistofilosofiaa satoi tai paistoi
Vuonna 2009 Antti Sorri luki Helsingin Sanomista tuoreesta filosofian maisterista, joka piti Kaivopuistossa ilmaista ”filosofin vastaanottoa”. Seuraavana kesänä Sorri marssi Ikaalisten keskuspuistoon, pystytti kaksi kylttiä ja istui viltille odottamaan ohikulkijoista keskustelijoita. Heitä saapui viikon aikana 35.
Siitä rohkaistuneena Sorri päätti kutsua jatkossa ammattifilosofeja alustamaan viikon keskusteluja. Vuonna 2023 kävijöitä oli jo yli 2 500. Tänä vuonna hänet palkitaan kekseliäisyydestä ja sinnikkyydestä Suomen tiedetoimittajain liiton tiedeviestintäpalkinnolla.
Pienestä keskustelutilaisuudesta on rakentunut yhdessä paikallisten toimijoiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa merkittävä vuosittainen tiedetapahtuma, joka houkuttelee heinäkuussa Ikaalisiin kaikenikäisiä osallistujia ympäri Suomea.
Parhaimmillaan puhujan vilpitön innostus tarttuu yleisöön, eivätkä edes rankkasade tai abstrakti aihe latista tunnelmaa.
– Puistofilosofiasta ei ole tullut ”akateemisen maailman henkselinpaukuttajien kokoontumisajoja". Alustajia pyydetään esittelemään aiheensa mahdollisimman selväkielisesti, avaamaan akateemisia käsitteitä ja sisältöjä yleisölle Eri koulutustaustoista tulevat ihmiset ovat sulautuneet hyvin joukkoon, kertoo Antti Sorri.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot ja palkittujen yhteystiedot:
Ulla Järvi
Pääsihteeri, Suomen tiedetoimittajain liitto
puh 040 7378614
ulla.jarvi@tiedetoimittajat.fi
www.tiedetoimittajat.fi
Kuvat



Linkit
Tietoja julkaisijasta:
Suomen tiedetoimittajain liitto on journalistien, tiedeviestinnän asiantuntijoiden ja tieteellisten julkaisujen toimittajien liitto, jonka tavoitteena on edistää tieteellisen tiedon leviämistä ja käyttöä ja tukea alan ammattilaisten osaamista. Liitto jakaa myös Kopiosto-apurahoja tiedeviestintää edistävään toimintaan. Palkinnot rahoitetaan Kopiosto-korvauksilla. Tiedetoimittaja-palkinnon suuruus on 5 000 euroa ja tiedeviestintäpalkinnon 2 000 euroa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen tiedetoimittajain liitto
Ihminen on tunnevetoinen eläin, joka janoaa tarinoita – Palkitut tiedetoimittajat ja tiedeviestijät hiovat tieteestä esiin kiinnostavan ja tärkeän2.2.2023 01:00:00 EET | Tiedote
Vuoden 2023 tiedetoimittaja Kirsi Heikkinen tunnustaa, ettei tiedä muuta työtä, joka olisi samaan aikaan hauskaa, loputtoman kiinnostavaa ja tärkeää. Samanlaisella intohimolla työhönsä suhtautuvat myös Vuoden tiedeviestintäpalkinnon saaneen Tiedetripin toimittaja Henry Tikkanen ja palkitut informaatiomuotoilijat Juuso Koponen ja Jonatan Hildén.
Vuoden tiedetoimittaja Ilpo Salonen selvittää vaikka V-indeksin3.2.2022 01:00:00 EET | Tiedote
Lohen surma -dokumenttisarja ja Luontotrilogia-elokuvat palkittua tiedeviestintää
Korona käänsi valokeilan tieteeseen, uutiskone ei käy ilman sitä – Vuoden 2021 tiedetoimittaja on Annikka Mutanen3.2.2021 12:00:00 EET | Tiedote
Vuoden tiedetoimittaja, Helsingin Sanomain Annikka Mutanen sanoo, että koronavirusepidemia on tietysti ikävä juttu, mutta sukupolvellamme ei ole syytä viritellä itkuvirsiä sen takia. Paljon pahemminkin voisi olla. Tämän vuoden tiedeviestintäpalkinto myönnettiin Tieteen päivien tapahtumatuottaja Mandi Vermilälle ja Museoliiton Museokortille. Tiedetoimittajain liiton historian ensimmäisen Vuoden ilmiö -tunnustuksen saa koronavirus, joka nosti tutkitun tiedon kysynnän aivan uudelle tasolla kaikkialla maailmassa.
/Embargo ma 3.2.2020 klo 00.01. Tiede elää faktoista, mutta ei tylsyydestä3.2.2020 00:01:00 EET | Tiedote
Vuoden tiedetoimittaja Leena Mattila on radion suorasuu Kun lääketieteen asiantuntija haluaa puhua alaraajoista Ylen toimittaja Leena Mattila tarkentaa: "tarkoitat siis jalkoja". Vuoden tiedetoimittaja Mattila ei kursaile yleistajuistaa huippututkijankaan puheita. Turhaa tieteellistä jargonia karsivat puheistaan myös Vuoden 2020 tiedeviestintäpalkinnon saajat, Ursan tiedottaja, tähtitieteilijä Anne Liljeström ja arkeologi, bloggaaja Ilari Aalto. "Kuuntelijamme haluavat tietoa, eivät he halua kevyitä lässyohjelmia, joissa julkkikset puuhaavat jotakin keskenään. Jotkut kuuntelijamme ovat todellisia tieteen suurkuluttajia, varsinkin liittyen avaruusaiheisiin, genetiikkaan tai psykologiaan." Tämä suorasukainen puhetyyli on juuri tyypillistä Leena Mattilaa, jonka Suomen tiedetoimittajan liitto palkitsi Vuoden 2020 tiedetoimittajana. Vuodesta 1998 asti Ylessä työskennellyt Mattila kuuluu Yle Radio 1:n Tiedeykkösen tiimiin, jossa aiheiden kirjo on lavea. Kuluneen vuoden aikana hän on valistan
Vuoden tiedetoimittaja Heljä Salonen valistaa iltapäivälehdessä3.2.2017 13:00:00 EET | Tiedote
Tiedote 3.2.2017, klo 13. Suomen tiedetoimittajain liitto palkitsee Vuoden tiedetoimittajana Iltalehden toimittaja Heljä Salosen. Tiedeviestintäpalkinnon saavat Ylen luontotoimittaja Kimmo Ohtonen ja sosiologi Sari Näre Helsingin yliopistosta.