Syöpäjärjestöt

Syövän hoito tarvitsee laaturekisterin – perustamista selvitetään

Jaa

Syövän hoidon laatua seurataan Suomessa vaihtelevasti, minkä vuoksi laatutieto ei ole vertailukelpoista. Syövän laaturekisteri olisi keino kerätä tietoa syövän hoidon laadusta, turvallisuudesta ja vaikuttavuudesta valtakunnallisesti. Laaturekisteriä valmistellaan osana nykyistä kansallista syöpärekisteriä.

Suomen Syöpärekisteri, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä Kansallinen syöpäkeskus (FICAN) aloittavat tutkimusyhteistyön, jolla selvitetään keinoja seurata ja kehittää kansallisesti syövän hoidon laatua.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansalliset rekisterit sisältävät jo nyt paljon laaturekistereissä tarvittavaa tietoa, jota hyödyntämällä hoidon ja palveluiden laatua voidaan kehittää.

– Tutkimushankkeemme ensisijainen tavoite on selvittää, miten nykyisten kansallisten rekistereiden tiedoilla voidaan arvioida syövän hoidon toteutumista sekä hoitotuloksia Suomessa. Tutkimushankkeessa laaditaan myös ensimmäiset valtakunnalliset syövän hoidon laatuindikaattorit sekä testataan niitä valikoidulla, erikseen määritellyllä potilasryhmällä, kertoo Suomen Syöpärekisterin johtaja Janne Pitkäniemi.

Kehitystyö aloitetaan keuhkosyövän hoidosta

THL on kehittänyt kansallista eri potilasryhmien laaturekisteritoimintaa jo vuodesta 2018 alkaen. THL:n pysyvä ja lakisääteinen laaturekisteritoiminta käynnistyi vuonna 2023. THL:n laaturekisterit määritellään STM:n asetuksella. THL ylläpitää tällä hetkellä yhdeksää laaturekisteriä.

– Olemme THL:ssa yhdessä hyvinvointialueiden ja muiden asiantuntijoiden kanssa rakentaneet pohjaa kansalliselle laaturekisteritoiminnalle. Lähes kaikki laaturekisterimme ovat julkaisseet tulosraporttinsa verkossa. Suurin osa rekistereistä on myös toteuttanut sote-ammattilaisten kanssa vertaiskehittämistoimintaa, jonka tarkoituksena on tukea hoidon ja hoitotulosten parantamista, kertoo THL:n laaturekisteritoiminnan johtaja Jonna Salonen.

Nyt käynnistyvän tutkimuksen aikana syöpien laaturekisteritoimintaa kehitetään keuhkosyöpää koskevilla tiedoilla. Laaturekisteriä kehitetään osana nykyistä kansallista syöpärekisteriä.

– Tämä tutkimushanke aloittaa pitkään odotetun työn syövän laaturekisteritoiminnan käynnistämiseksi, ja on tärkeää, että tätä tehdään yhdessä. Pitkän tähtäimen tavoitteena on, että syövän hoidon ammattilaiset ja hyvinvointialueet pystyvät tulevaisuudessa kansallisen laatutiedon avulla yhtenäistämään ja kehittämään omaa toimintaa syöpäpotilaiden parhaaksi, toteaa Kansallisen syöpäkeskuksen ylilääkäri Timo Nykopp.

Tutkimushanke kestää vuoden 2027 loppuun saakka.

Yhteyshenkilöt

Syöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Tuotamme ja tarjoamme tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä syövästä huolimatta. 
Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu 12 alueellista syöpäyhdistystä ja kuusi valtakunnallista potilasjärjestöä sekä tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri. Suomen Syöpäyhdistys ylläpitää THL:n viranomaisrekisteriä, syöpärekisteriä, joka sisältää syöpätautien rekisterin sekä kansallisten syöpäseulontojen rekisterit.

www.syöpäjärjestöt.fi

www.kaikkisyövästä.fi

www.ilmansyöpää.fi

www.syoparekisteri.fi

www.syopasaatio.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Syöpäjärjestöt

Yhdenvertainen palliatiivinen hoito on turvattava lainsäädännöllä8.10.2024 11:29:13 EEST | Tiedote

Vuonna 2024 tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun World Health Assembly (WHO:n hallintoelin) hyväksyi palliatiivista hoitoa koskevan päätöslauselman, jossa vaaditaan kaikkia maita "vahvistamaan palliatiivisen hoidon asemaa osana kaikkia terveydenhuollon tasoja". Palliatiivinen hoito on kehittynyt Suomessa viime vuosina isoin harppauksin, mutta kaikilla alueilla ei edelleenkään ole palliatiivisia keskuksia tai riittäviä konsultaatiopalveluita. Kotisairaalapalveluita on saatavilla vaihtelevasti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye