Hyvinvointialuejohtajat: Alueiden 1,35 miljardin euron alijäämäennuste vuodelle 2023 kertoo vaikeasta lähtötilanteesta

Jaa

Hyvinvointialueet ovat vuoden 2023 aikana tehneet talouden tasapainottamisen vaikeita päätöksiä. Siksi alueiden talouden tasapainottamisen toteutumista tulee tarkastella ensimmäistä tilinpäätösvuotta pidemmällä aikavälillä.

Vuoden 2023 tilinpäätöksen ennakkotietojen perusteella hyvinvointialueet ovat päätymässä 1,35 miljardia euroa alijäämäiseen tulokseen. Tulos kertoo ennen kaikkea sote-uudistuksen vaikeasta lähtötilanteesta, jossa 1.1.2023 hyvinvointialueille siirtyivät sellaisenaan kuntapohjaisen järjestelmän palvelut ja sopimukset.

Sote-uudistus on tuonut sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastuspalveluiden kustannukset julki. Vielä muutama vuosi sitten tulosten ja ennusteiden julkaiseminen yhtä kattavasti ja läpinäkyvästi koko maan osalta ei olisi ollut mahdollista. Tässä vaiheessa vuoden 2023 tulosta kuvaavat luvut ovat alustavia ja voivat päivittyä yksittäisten alueiden kohdalla tilinpäätösten lopullisen valmistumisen yhteydessä, mutta kansallinen kokonaiskuva on selvillä.

Hyvinvointialuejohtajat pitävät tärkeänä sitä, että talouslukuja tarkastellaan nyt ja jatkossakin huolellisesti.

”On tärkeää, että hyvinvointialueiden kustannusten ja rahoituksen kehitystä seurataan tarkkaan. Yhtä läpinäkyvästi ja yhtenevästi tulee kuitenkin seurata myös alueille kohdistettuja vaatimuksia ja ohjausta”, kommentoi H23-verkoston puheenjohtaja, hyvinvointialuejohtaja Sanna Svahn.

Kaikki hyvinvointialueet ovat vuoden 2023 aikana tehneet vaikeita päätöksiä talouden tasapainottamisesta. Jo toteutetuilla ja valmistelussa olevilla toimenpiteillä pyritään kaikilla alueilla talouden tasapainoon vuoteen 2026 mennessä. Siksi alueiden taloutta tulee tarkastella myös ensimmäistä tilinpäätösvuotta pidemmällä aikavälillä.

Vuoden 2023 rahoituksen taso ei vastannut siirtyneiden toimintojen kustannuksia

Vuoden 2023 rahoitus ei ole vastannut hyvinvointialueille siirtyneiden toimintojen todellisia kustannuksia. Rahoituslainsäädäntö ei toiminut poikkeuksellisessa talouden tilanteessa siten, kuin sen oli tarkoitus toimia.

Vuonna 2023 ostopalvelujen hinnanmuutokset, yleinen inflaatiokehitys ja sosiaali- ja terveydenhuollon yleistä palkkatason nousua korkeammat palkankorotukset aiheuttivat alueille merkittäviä ennakoimattomia kustannuksia. Alueet aloittivat toimintansa, kun Suomi oli toipumassa koronapandemiasta, ja esimerkiksi hoitojonot olivat kasvaneet.

Hyvinvointialuejohtajat korostavat, että kustannustason korjaukseen ei riitä yksinomaan toiminnan tehostaminen. Palvelutarpeen ja rahoituksen välisen tasapainon saavuttaminen edellyttää suuria alueellisia muutoksia palveluiden järjestämisessä. Hyvinvointialueiden poliittiset päättäjät ovat keskeisessä roolissa laajoissa ja vaikeissa muutoksissa.

Hyvinvointialuejohtajien tavoitteena on, että hyvinvointialueiden talouden, toiminnan, rahoituksen ja lainsäädännön kokonaisuus kyetään sovittamaan väestön palvelutarpeisiin nyt ja tulevina vuosina siten, että suomalainen hyvinvointiyhteiskunta voidaan turvata. Pitkästä lainsäädännön valmisteluvaiheesta huolimatta suurimmalla osalla alueilla sote-uudistus on vasta alkumetreillä.

H23-verkoston jäsenet

Sanna Svahn
H23 verkoston puheenjohtaja

Marina Kinnunen
H23-verkoston 1. varapuheenjohtaja

Ilkka Luoma
H23-verkoston 2. varapuheenjohtaja

Tarmo Martikainen
Kirsi Varhila
Olli Naukkarinen
Marina Erhola
Petri Virolainen
Harri Hagman
Sally Leskinen
Santeri Seppälä
Marko Korhonen
Kirsi Leivonen
Jan Tollet
Tero Järvinen
Minna Korkiakoski-Västi
Jari Jokela
Max Lönnqvist
Mikko Komulainen
Timo Aronkytö
Juha Jolkkonen
Matti Bergendahl

Jukka Lindberg

H23-verkosto on hyvinvointialuejohtajien ammatillinen verkosto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut Espoon, Hangon, Inkoon, Karkkilan, Kauniaisten, Kirkkonummen, Lohjan, Raaseporin, Siuntion ja Vihdin asukkaille.

Twitter: @LUhyvinvointi@LUpelastus

Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue@LansiUudenmaanPelastuslaitos

LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Verkkosivut: www.luvn.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Västra Nylands välfärdsområde har valt Lifecare-helheten som sitt klient- och patientdatasystem​18.12.2024 12:27:51 EET | Tiedote

Konkurrensutsättningen av helhetslösningen för klient- och patientdatasystemet för Västra och Östra Nylands välfärdsområden har kommit till upphandlingsbeslutet. Upphandlingsenheten fick anbud på systemet från tre företag: CGI Finland Oy, Mediconsult Oy och Tietoevry Finland Oy. De erbjudna systemen jämfördes med avseende på pris och kvalitet. På grundval av jämförelsen vann Tietoevry Finland Oy anbudstävlingen. CGI Finland Oy valdes som reservleverantör.​

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue valitsi Lifecare-kokonaisuuden asiakas- ja potilastietojärjestelmäkseen​18.12.2024 12:20:14 EET | Tiedote

Länsi- ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueiden asiakas- ja potilastietojärjestelmän kokonaisratkaisun kilpailuttaminen on edennyt hankintapäätökseen. Hankintayksikkö sai tarjoukset järjestelmästä kolmelta yritykseltä CGI Suomi Oy:lta, Mediconsult Oy:lta ja Tietoevry Finland Oy:lta. Tarjottuja järjestelmiä vertailtiin hinnan ja laadun osalta. Vertailun perusteella tarjouskilpailun voitti Tietoevry Finland Oy. Varatoimittajaksi valittiin CGI Suomi Oy.​​

Välfärdsområdesstyrelsen godkände strategiska principer för gemenskapsboende inom tjänsterna för äldre och funktionshinderservicen16.12.2024 19:02:33 EET | Tiedote

Under sitt sammanträde behandlade välfärdsområdesstyrelsen en översikt över hyresavtalsförhandlingarna med kommunerna. Dessutom utsåg välfärdsområdesstyrelsen en representant till HUS-sammanslutningens stämma och gav handlingsdirektiv till representanten. Styrelsen godkände även riktlinjerna för god förvaltningssed och de etiska principerna.

Ankarverksamheten för ungdomar fortsätter i Västra Nyland16.12.2024 16:37:51 EET | Tiedote

Ankarverksamheten för ungdomar bedrivs aktivt som ett samarbete mellan flera myndigheter på Västra Nylands välfärdsområde på olika sätt. Ankarverksamheten fortsätter som vanligt i välfärdsområdet, endast det separata Ankkarteamet i Lojo, Vichtis och Högfors som har två anställda, ansluts till en större helhet. Anställda inom ankarverksamheten kommer framöver att arbeta i välfärdsområdet som en del av ett större team. Ankarmodellen har gett bra resultat inom hela välfärdsområdet. Ankarverksamheteten strävar efter att främja välbefinnande bland ungdomar i ett tidigt skede och förebygga brott. Ankarverksamheten integreras starkare in i välfärdsområdets - Västra Nylands välfärdsområde har åtagit sig att utveckla Ankarverksamheten tillsammans och i samarbete med kommunerna och polisen. Även styrgruppen för Ankarverksamheten fortsätter som vanligt i Västra Nyland, berättar Mari Ahlström som är serviceområdesdirektör för tjänster för barn, unga och familjer. Målet med verksamheten är att förh

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye