Ilmansaasteet heikentävät suoriutumista matemaattisten aineiden ylioppilaskokeissa
Ilmansaasteet heikentävät suoriutumista tehtävissä, jotka vaativat ajattelua ja muistamista. Oulun yliopiston tutkijat selvittivät, miten ilmansaasteet vaikuttavat opiskelijoiden pärjäämiseen ylioppilaskirjoituksissa. Erityisesti matemaattisten aineiden kokeissa suoriutuminen heikkenee, kun pienhiukkaspäästöt koulun lähiympäristössä vähänkin kohoavat.

Tulos osoittaa ensimmäistä kertaa, että pienikin pienhiukkaspäästöjen lisääntyminen heikentää suoriutumista vaativissa tehtävissä. Tutkimus on myös ensimmäinen, jossa voitiin tarkastella saman opiskelijan suoriutumista samaa taitoa mittaavassa kokeessa lyhyellä aikavälillä. Taidoilla viitataan kielellisiin ja matemaattisiin taitoihin. Kielellisiä taitoja mittaavat äidinkielen kirjoitus- ja lukutaidon koe, matemaattisia taitoja matematiikan ja fysiikan kokeet.
Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun tutkijat selvittivät hyvin lyhytaikaisten eli alle päivittäisten ilmansaastealtistumisten aiheuttamia vaikutuksia opiskelijoiden ylioppilaskirjoituksissa suoriutumiseen Suomessa vuosina 2006–2016.
Tutkimuksen mukaan yhden yksikön nousu PM2.5-hiukkaspitoisuudessa (eli alle 2.5 mikrometrin kokoiset pienhiukkaset) heikensi matemaattisessa kokeessa keskiarvoisen opiskelijan suoriutumista noin 0.13 prosenttiyksikköä, kun tuloksia verrattiin suoritukseen samankaltaisessa kokeessa alhaisemman pienhiukkaspitoisuuden vallitessa.
Menestykseen kielellistä taitoa mittaavissa kokeissa pienhiukkasten määrän kasvulla ei ollut vaikutusta, eikä sukupuolten välillä havaittu eroa.
Tutkijat yllätti se, että myös Suomessa, missä on verrattain vähän ilmansaasteita, nähdään merkittäviä vaikutuksia ylioppilaskirjoituksissa suoriutumisessa, kun pienhiukkaspitoisuudet kasvavat. Tämä osoitettiin tutkimuksessa niin ikään ensimmäistä kertaa. Tutkijoiden mukaan se, että Suomesta ylipäätään löytyy tilastollisesti merkitsevä koetulosten lasku on yllättävä löydös.
”Tulokset korostavat, että ilmansaasteiden vähentämisellä on tärkeä merkitys myös maissa, kuten Suomi, joissa ilmansaasteiden tasot pääsääntöisesti noudattavat Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksia”, yliopistotutkija Marko Korhonen kertoo.
Ilmansaasteilla voi pahimmillaan olla vaikutusta ylioppilaskokelaan urahaaveisiin. ”Sillä, että opiskelija altistuu ilmansaasteille koetta tehdessään, voi olla ratkaiseva vaikutus jatko-opintoihin etenemiselle, jos ylioppilaskokeen tuloksia käytetään merkittävänä valintaperusteena”, Korhonen sanoo.
Tutkimuksen ensisijainen aineisto on peräisin Tilastokeskuksesta ja se sisältää tiedot kaikista Suomessa suoritetuista ylioppilastutkinnoista tutkimusjaksolla, joka ulottui keväästä 2006 syksyyn 2016 ja sisälsi 22 lukukautta. Tutkimukseen sisältyi yli 370 000 lukion päättökoetta ja siinä oli mukana 172 414 opiskelijaa 253 lukiosta 54 kunnassa.
Opiskelijoiden menestymistä selvitettiin tuntipohjaisilla ilmanlaatumittauksilla seurantapisteistä, jotka sijaitsivat kokeiden suorittamispaikan läheisyydessä. Suomen lukioiden päättökokeiden rakenne, jossa opiskelijat suorittavat useita kokeita eri kursseilla, mahdollisti kunkin opiskelijan testitulosten tarkastelun eri päättökokeissa. Kokeet suoritettiin eri päivinä samoissa kouluissa ja ilmanlaatu mitattiin kokeiden aikana kunkin koulun läheisyydessä.
Marko Korhonen, Matti Koivuranta, Janne Lehto: The impact of ambient PM2.5 air pollution on student performance: Evidence from Finnish matriculation examinationson julkaistu Economics Letters -julkaisussa.
Yhteyshenkilöt
Yliopistotutkija Marko Korhonen, Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu, p. 044 5281270, marko.korhonen@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.
Masennus- ja ahdistusoireet lisäävät riskiä vapautukselle varusmiespalveluksesta16.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan masennuksen ja ahdistuksen oireet ovat yhteydessä heikompaan sosiaaliseen vuorovaikutukseen sekä suurempaan todennäköisyyteen saada lykkäystä tai vapautus varusmiespalveluksesta jo kutsuntavaiheessa. Tutkija Jan Silvalan mukaan masennus- ja ahdistusoireita tulisi seuloa kutsuntalääkärintarkastuksissa nykyistä useammin.
Kädellisten evoluutio tarkentuu – uusi radioisotooppinen ajoitus käänteentekevä askel vulkaanisten kerrostumien tutkimuksessa14.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Vulkaanisten fossiiliesiintymien uudet radioisotooppiset ajoitukset auttavat tutkijoita selvittämään nisäkkäiden evoluutiota. Oulun yliopisto on mukana tutkimuksessa, jonka odotetaan tuovan lisävalaistusta varhaisen ihmisen kehitykseen.
Hubble-avaruusteleskooppi paljastaa ensimmäiset kuvat meneillään olevista ydintähtijoukkojen sulautumisista9.4.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus raportoi ensimmäisestä suorasta havainnosta sulautuvista tähtijoukoista galaksien keskustoissa. Sulautuminen tapahtuu pienten tähtijoukkojen valuessa galaksien keskustaan, jolloin ne voivat yhdistyä tultuaan tarpeeksi lähekkäin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme