Tiedekeskus Heureka

På utställningen Vår resa i rymden får du kasta dig in i livet som rymdexpert

Dela

Utställningen Vår resa i rymden, som öppnas på vetenskapscentret Heureka lördagen den 10 februari 2024, påminner oss om att jorden är vår bästa rymdfarkost – låt oss ta hand om den! Rymdverksamhet är nödvändig för att skydda jorden och livet. På utställningen kliver besökarna in i en fiktiv framtida rymdstation och får där lära sig mer om rymdverksamhet genom att delta i rymdexperternas uppdrag, som går ut på att skydda jorden och utforska universum.  

Matkalla avaruudessa -näyttelyn sisäänkäynti

Vi är på resa i rymden med den bästa möjliga rymdfarkosten – planeten jorden. Vårt mål är att hålla vår farkost i gott skick och skydda den mot yttre hot. Å andra sidan vill vi också utnyttja vår farkosts egenskaper och resurser så förnuftigt som möjligt. Hur skyddar vi livet på jorden och ser till att det kan finnas kvar så länge som möjligt? Rymdverksamhet är en viktig del av svaret.

Vår resa i rymden är en aktivitetsbaserad vetenskapsutställning för alla åldrar. Utställningen presenterar ett tvärsnitt av den nuvarande rymdverksamheten och de planer som sannolikt kommer att genomföras under de kommande 30 åren.

När besökarna kommer till utställningen kliver de in i en framtida rymdstation i omloppsbana runt jorden och blir där rymdexperter genom berättelsebaserade uppdrag och spel. Som rymdexperter kan de skydda vår planet och utforska universum i sex olika team: beskyddare av jorden, föregångare inom forskning, professionella förhandlare, välfärdsbyggare, tekniskt sakkunniga och framtidsskådare. Besökarna kan avsluta utställningsbesöket genom att ta ett foto av sig själva som rymdexperter i det team som de har valt.

På utställningen har mänskligheten återvänt till månen, utnyttjar dess resurser och bedriver forskning där. På utställningen kan du dessutom delta i en fiktiv resa till Mars och lära dig mer om svårigheterna under resan i ett fartfyllt gruppspel.

Under uppdragen på utställningen får du även tvinga en asteroid att byta bana, städa upp rymdskrot, läsa en väderleksrapport för rymden, planera en sond, bygga en rymdstation, öva på att styra en månrover eller fundera på etiska frågor inom rymdverksamhet.

  • Rymdverksamhet är överraskande nog en del av vardagen för oss alla. Genom de satelliter som befinner sig i omloppsbana runt jorden står människan i ständig kontakt med rymden, och många system i samhället är beroende av satelliterna för att fungera. Och du behöver inte vara astronaut för att utföra rymdarbete. Nästan all rymdverksamhet och rymdforskning anknyter till jorden, förståelse av dess utveckling och tryggande av levnadsförhållandena. Även om utforskandet av universum fokuserar på platser långt borta, ger det oss information om jordens historia och framtid. Samtidigt undersöker vi även om det kan finnas liv någon annanstans än på jorden, säger Sami Pihkala, som är projektchef för utställningen.

Vår resa i rymden är den första utställningen med rymdtema som Heureka har producerat. Den har genomförts i samarbete med finländska och internationella experter på rymdteknologi och rymdforskning samt företag och organisationer inom området. Utställningen stöds av Ingenjörsförbundet IL rf, Oy Linde Gas Ab och Strålsäkerhetscentralen (STUK). Utställningen öppnas lördagen den 10 februari 2024 och pågår på Heureka fram till januari 2026.

I planetariet visas den nya filmen Levande världar

Rymdutställningen kompletteras av en ny film med rymdtema, Levande världar (Living Worlds), i programutbudet för Heurekas planetarium. Filmen visar hur livet och jorden har utvecklats tillsammans och hur livet har format jordens yta och klimatet under miljarder år. Vi undrar ofta hur liv skulle kunna se ut i vårt solsystem och bortom det. Filmen Levande världar får dock tittaren att reflektera över hur en djupare förståelse av vår egen planet kan hjälpa oss att leta efter liv i andra delar av rymden, och hur vi skulle kunna samarbeta med denna vår levande värld för att säkerställa vår överlevnad också i framtiden.

Närmare information:
Utställningens projektchef Sami Pihkala, tfn 040 9015 367, sami.pihkala@heureka.fi  

Kontakter

Utställningens projektchef Sami Pihkala, tfn 040 9015 367, sami.pihkala@heureka.fi

Bilder

Länkar

Om Heureka

På vetenskapscentret Heureka kan man lära sig om vetenskap på ett roligt sätt genom att själv pröva och experimen­tera. Besökarna får känna upptäckarglädje på upplevelsespäckade interaktiva utställningar, i planetariet, i utbildningsprogram och under olika evene­mang. Heureka, som ligger i Dickursby i Vanda, är ett av Finlands populäraste fritidscenter, med i ge­nomsnitt nästan 300 000 besökare årligen. Läs mer: www.heureka.fi

Följ Tiedekeskus Heureka

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tiedekeskus Heureka

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye