Onko naapurisi myös ystäväsi? Tutkimuksen mukaan naapurit lisäävät turvallisuudentunnetta
Ystävät tuovat elämään iloa, tukea ja turvallisuutta. Asuntosäätiön tuoreen tutkimuksen mukaan etenkin vanhemmilla suomalaisilla on useita ystäviä naapurustossa. Joka kymmenes meistä on huolissaan naapurin pärjäämisestä tai hyvinvoinnista ja yhtä moni myös auttaa naapuriaan säännöllisesti arkiaskareissa.
Asuntosäätiön tuore Kotionnellisuus-tutkimus kertoo, että ystävystyminen naapurin kanssa lisääntyy iän myötä. Vanhemmissa ikäluokissa (55–69-vuotiaissa) jopa joka neljäs kertoo omaavansa useita ystäviä naapurustossa.
”Arjessa lapset ja koirat ovat se tavallisin ja helpoin syy ryhtyä juttusille ja ystävystyä naapurin kanssa. Vanhemmat ihmiset ovat usein asuneet samalla alueella kauemmin ja näin myös luontevien kohtaamisten määrä on suurempi”, Asuntosäätiön viestintäjohtaja Johanna Otranen tulkitsee tutkimuksen tuloksia.
Vähiten naapuriystäviä on nuorilla, alle 35-vuotiailla, ja joka viides meistä ei tunne yhtäkään naapuriaan.
”Tämä voi olla myös tietoinen valinta, kaikki eivät kaipaa yhteisöllisyyttä asuinympäristössään”, Otranen sanoo.
Naapurit lisäävät turvallisuutta
Asuntosäätiön tutkimus osoittaa, että kannamme huolta naapureistamme. Joka kymmenes meistä on huolissaan naapurin pärjäämisestä tai hyvinvoinnista ja yhtä moni myös auttaa naapuriaan säännöllisesti arkiaskareissa.
Naapurit tuovat myös turvaa. Jopa joka neljäs (26 %) suomalainen kokee naapureiden lisäävän turvallisuudentunnetta. Kokemuksen jakavat myös ne suomalaiset, jotka eivät tunne yhtäkään naapuriaan.
Savossa ja Kymenlaaksossa eniten naapurikavereita
Kotionnellisuus-tutkimuksen mukaan innokkaimmin ystävystytään Savossa ja Kymenlaaksossa. Sen sijaan Pirkanmaalla ja pääkaupunkiseudulla on eniten suomalaisia, jotka eivät tunne yhtäkään naapuriaan.
Auttavaisimmat naapurit löytyvät niin ikään Kymenlaaksosta: siellä peräti joka viides auttaa naapuriaan säännöllisesti arkiaskareissa, muualla maassa vain joka kymmenes. Eniten huolissaan naapureistaan ovat Lapissa, Kainuussa ja Pohjanmaalla asuvat.
”Ystävänpäivä on mainio syy tutustua naapureihin ja tuoda mukavaa, yhteisöllistä tunnelmaa naapurustoon. Helpoin tapa on kutsua naapuri kahville tai lähteä yhdessä kävelylle”, Otranen kannustaa.
Heippa-lappu oveen tai ilmoitustaululle – Kolme vinkkiä ystävänpäivään:
- Ystävänpäiväkahvit: Kutsu naapuri kahville, helppo kahvihetki syntyy nyyttäriperiaatteella.
- Ystävänpäiväkävely: Kävelylenkki yhdessä virkistää mieltä ja kehoa – kutsu naapurit mukaan säästä riippumatta.
- Ystävänpalvelus: Tarvitseeko naapurisi apua jossain pienessä askareessa? Tarjoudu tekemään ystävänpalvelus.
***
Asuntosäätiön vuotuisessa Kotionnellisuus-tutkimuksessa selvitetään suomalaisten onnellisuuden lähteitä ja erityisesti kodin merkitystä onnellisuuteen. Väestökattavaan tutkimukseen osallistuu tänä vuonna 2 177 vastaajaa, jotka edustavat 18–69-vuotiaita suomalaisia. Yhteisöllisyyttä tutkittiin tammikuussa 2024.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna Otranenviestintä- ja henkilöstöjohtaja
Puh:020 161 2292Puh:040 747 2461johanna.otranen@asuntosaatio.fiTietoja julkaisijasta
Asuntosäätiö on yksi suurimpia suomalaisia asuinkiinteistöjen omistajia Suomessa. Tarjoamme noin 18 000 kotia 32 paikkakunnalla; asokoteja, vuokrakoteja ja omistuskoteja. Vuosittain käynnistämme noin 400 uuden asunnon tuotannon. Liikevaihtomme vuonna 2022 oli 186,4 miljoonaa euroa. Kaiken toimintamme ytimessä ovat vastuullisuus ja yleishyödyllisyys: emme tavoittele välitöntä voittoa tai taloudellista etua.
Onnella on osoite.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Asuntosäätiö
Suomalaiset luottavat sisustusmakuunsa – joka toinen ei muuttaisi kotona mitään21.11.2024 09:58:55 EET | Tiedote
Suomalaiset luottavat omaan makuunsa – noin joka toinen meistä ei muuttaisi kotinsa sisustusta mitenkään. Asuntosäätiö selvitti tutkimuksessaan, millaisia sisustajia ja kodinlaittajia olemme. Siinä missä naiset luovat koteihin tunnelmaa monin keinoin, on miesten keskuudessa tunnelman luonti harvinaisempaa. Innokkaimmat kodin tunnelman luojat löytyvät Savosta.
Asuntosäätiön Ville Kaljunen on Vuoden kesätyöntekijä 202410.10.2024 09:11:44 EEST | Tiedote
Vuoden kesätyöntekijäksi Oikotien Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa on valittu Asuntosäätiössä viime kesänä teknisenä isännöitsijänä työskennellyt Ville Kaljunen. Asuntosäätiö sijoittui neljänneksi parhaaksi kesätyönantajaksi Pienten ja keskisuurten organisaatioiden sarjassa.
Suomalaiset ovat tutkitusti kotihiiriä – olemme kotona jopa 16 tuntia päivässä8.10.2024 10:31:57 EEST | Tiedote
Asuntosäätiön Kotionnellisuus-tutkimus paljastaa, että suomalaisille jokainen päivä on kodin päivä. Lähes puolet meistä viettää mahdollisimman paljon aikaa kotona, ja kolme neljästä kuvailee itseään kotikeskeiseksi ihmiseksi. Keskimäärin suomalaiset ovat kotona peräti 16 tuntia vuorokaudessa – mieluiten ruudun ääressä tai puolison kanssa. Kodin tärkeyttä juhlistavaa vuotuista Kodin päivää vietetään lauantaina 12.10.
Asuntosäätiön maine jatkoi vahvistumistaan Luottamus ja Maine -tutkimuksessa2.10.2024 11:20:54 EEST | Tiedote
Asuntosäätiö sai mittaushistoriansa parhaan tuloksen Luottamus&Maine-tutkimuksessa. Suomalaiset arvioivat talouden Asuntosäätiön keskeiseksi vahvuudeksi. Erityisesti vastuullisuuteen ja työpaikkaan liittyvät käsitykset vahvistuivat Asuntosäätiön maineessa.
Suomalaiset puolustavat asumisoikeusjärjestelmää – kolme neljästä haluaa vuokraamiselle ja omistusasumiselle välimallin23.9.2024 13:30:27 EEST | Tiedote
Hallituksen ajama asuntopolitiikka herättää huolta suomalaisissa, kertoo Asuntosäätiön tuore tutkimus. Asuntosäätiö selvitti myös kansalaisten kantaa siihen, millaisia asumismuotoja Suomeen tarvitaan. Asumisoikeuskoti on suosituin vaihtoehto vuokra- tai omistusasumiselle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme