Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Problem med sopbils lyftanordning åtgärdades inte – förman dömd till bötesstraff för arbetarskyddsbrott och arbetsgivaren dömd till samfundsbot

Dela

Österbottens tingsrätt har dömt förmannen i ett österbottniskt avfallstransportföretag till ett bötestraff på 15 dagsböter för arbetarskyddsbrott och vållande av personskada. Samtidigt dömdes avfallstransportföretaget till en samfundsbot på 2 000 euro. Företaget ålades även att till den skadade arbetstagaren erlägga 3 000 euro såsom ersättning för sveda och värk och andra tillfälliga men, samt stå för tvåtredjedelar av arbetstagarens rättegångskostnader. Både förmannen och företaget ålades att till staten betala en brottsofferavgift på 80 euro respektive 800 euro. Därtill ålades förmannen att ersätta staten för bevisningskostnader. Tingsrätten gav sin dom 7.2.2024.

Bristerna i arbetarskyddet framkom i samband med utredning av en arbetsolycka. Arbetsolyckan skedde i en österbottnisk stad i maj 2021 i samband med att arbetstagaren höll på att tömma ett avfallskärl i sopbilens avfallsutrymme. Under tömningen höll arbetstagaren fast en medhavd brädbit med ena handen för att förhindra avfallskärlet från att lossna från sopbilens lyftanordning. I lyftmomenten klämdes arbetstagarens hand mellan lyftanordningen och sopbilens sida.

Tingsrätten: förmannen borde ha korrigerat problemen med lyftanordninge

Österbottens tingsrätt konstaterade att grundorsaken till att arbetsolyckan skett var att lyftanordningen inte fungerade tryggt och problemfritt. Detta ledde till att arbetstagaren försökt lösa problemet med en egen metod. Tingsrätten konstaterade på basis av framlagd bevisning, att förmannen hade fått information om bristen i lyftanordningens funktion från flera arbetstagare. Trots detta hade hen inte vidtagit några åtgärder för att åtgärda problemet.

Tingsrätten påpekade att arbetarskyddslagstiftningen är sträng och att till arbetsgivarens skyldighet hör att identifiera och åtgärda alla tänkbara risker. Tingsrätten konstaterade att arbetstagarens eget förfarande haft del i att arbetsolyckan skett och ansåg det även vara utrett att varken arbetsgivaren eller förmannen varit medveten om arbetstagarens egen lösning på problemet. Tingsrätten ansåg likväl att det inte kan anses vara oförutsägbart att en arbetstagare, som anmält om ett problem till arbetsgivaren utan att arbetsgivaren vidtagit korrigeringsåtgärder, försöker lösa problemet med egna metoder. Således ansåg tingsrätten att det inte varit fråga om en sådan i lagen avsedd oförutsebar och överraskande händelse som stått utanför arbetsgivarens kontroll.

Tingsrätten ansåg dock att det inte framgått att det skulle ha varit fråga om ett uppsåtligt förfarande från förmannens sida. I ärendet har det inte heller framgått att det i övrigt förelegat större eller mera omfattande brister i arbetarskyddet eller att förmannen i allmänhet skulle ha försummat sin omsorgsplikt. Således har det enligt tingsrättens uppfattning inte heller varit fråga om systematiska eller mera omfattande försummelser. Oaktsamhet räcker likväl för att arbetarskyddsbrott ska uppfyllas.

Arbetsgivaren hade inte uppdaterat riskbedömningen

Gällande samfundsboten konstaterade tingsrätten att arbetsgivarens riskbedömning inte uppdaterats trots förändrade omständigheter inom företaget. Således ansåg tingsrätten att arbetsgivaren inte tillräckligt systematiskt utrett riskerna. Dessutom konstaterade tingsrätten att arbetsgivaren även försummat att vidta tillräckliga åtgärder för att minimera riskerna. Ansvarig för arbetsgivarens riskbedömning har i första hand varit företagets verkställande direktör. För den verkställande direktörens del konstaterade tingsrätten att åtalsrätten preskriberats. Till denna del avslutades ärendet med ett skilt avgörande. Bristerna i riskbedömningen och åtgärdstagandet har dock inverkat på bedömningen av förutsättningarna för utdömande av samfundsbot.

Tingsrätten ansåg att det inom svarandebolaget inte iakttagits den omsorg och försiktighet som krävts. Således har förutsättningarna för att döma ut samfundsbot uppfyllts. Tingsrätten ansåg dock inte att det varit fråga om likgiltighet gentemot arbetarskyddet, eller att arbetarskyddet allmänt skulle vara bristfälligt i företaget. Företaget har efter arbetsolyckan vidtagit åtgärder för att förbättra arbetssäkerheten, bland annat beträffande informationsgången och dokumentationen. Detta, likaså företagets storlek och ekonomiska ställning, har beaktats vid avgörande av storleken på samfundsboten.

Arbetsgivarens är ansvarig för arbetsutrustningens säkerhet

Arbetarskyddsmyndigheterna påminner om att arbetsgivaren ska fortgående ge akt på arbetsmiljön, arbetsklimatet och säkerheten hos arbetssätten samt på arbetstagarnas säkerhet och hälsa i arbetet. Till denna allmänna omsorgsplikt hör bland annat en systematisk utredning av allmänna risker i arbetet samt själva arbetsutrustningens risker.

”Arbetsgivaren ska se till så att den arbetsutrustning som används är lämplig för dess ändamål, att arbetsutrustningens funktionsduglighet fortlöpande följs upp och att arbetsutrustningen hålls säker under hela den tid som den används”, betonar arbetarskyddets jurist Sabina Saramo-Kuusisaari från Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland. 

Österbottens tingsrätts dom 24/105480, Dnr R 23/748. Domen har inte vunnit laga kraft.

Nyckelord

Kontakter

Jurist Sabina Saramo-Kuusisaari
tel. 0295 018 829, fornamn.efternamn@avi.fi
Ansvarsområdet för arbetarskyddet, Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland

Arbetarskydd - sunt arbete!

I egenskap av arbetarskyddsmyndighet säkerställer vi att arbetet i Finland är sunt, tryggt och rättvist. Vi övervakar hur arbetet utförs på arbetsplatser. Vi tillhandahåller också vägledning och rådgivning samt uppmuntrar arbetsplatser till självmant och förebyggande arbetarskyddsarbete.

Andra språk

Följ Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Taipalsaari beviljades tillstånd för Kutila kanal och andra nya vattenkonstruktioner samt båtled30.8.2024 13:11:01 EEST | Tiedote

Taipalsaari kommun har beviljats vattentillstånd för byggande av Kutila kanal med tillhörande konstruktioner, Kutilantaipale och Kopinsalmi pumpstationer och Käkeläntaipale slussfria kanal samt för muddring av en ny båtled i Pien-Saimaa. Dessutom har regionförvaltningsverket fastställt att den nya 2,4 m djupa farleden vid Kutila ska utgöra allmän lokal farled i Taipalsaari kommun och Villmanstrands stad.

Luvat Kutilan kanavalle ja muille uusille vesirakenteille sekä veneväylälle myönnettiin Taipalsaarelle30.8.2024 13:11:01 EEST | Tiedote

Taipalsaaren kunnalle on myönnetty vesitalouslupa Kutilan kanavan ja siihen liittyvien rakenteiden, Kutilantaipaleen ja Kopinsalmen pumppaamoiden sekä Käkeläntaipaleen avokanavan rakentamiselle ja uuden veneväylän ruoppauksille Pien-Saimaalla. Lisäksi aluehallintovirasto on määrännyt uuden Kutilan 2,4 m:n väylän yleiseksi paikallisväyläksi Taipalsaaren kunnassa ja Lappeenrannan kaupungissa.

Betonielementti kaatui työntekijän päälle – päiväsakkoja ja yhteisösakko30.8.2024 12:53:38 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi jätteen ja romun tukkukaupan alalla toimivan eteläpohjalaisen yrityksen työturvallisuusrikoksesta 850 euron yhteisösakkoon ja yrityksen toimitusjohtajan 25 päiväsakon sakkorangaistukseen. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta tapahtumapaikkana olleesta tuotantotilasta sekä betonielementeistä vastuussa olleen saman toimialan yrityksen tuotantojohtajan 25 päiväsakon sakkorangaistukseen. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 4.6.2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye