Pk-yritysbarometri: Kainuun yritysten epävarmuus jatkuu - arviot tulevaisuudesta ovat synkkiä ja kasvuhalukkuus ennätysalhaista
Pk-yritysbarometri 1/2024 on julkaistu. Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö tekevät kaksi kertaa vuodessa Pk-yritysbarometrin, joka kuvaa pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä. Raportissa tarkastellaan pk-yritysten suhdanneodotuksia ja kehitystä, kasvua ja uusiutumista, kansainvälistymistä, kehittymistä sekä investointeja ja rahoitustilannetta.
Kainuun pk-yrittäjien yleinen suhdannenäkymä on selvästi maan keskiarvoa heikompi (Kainuu -22, koko maa -14).
Kainuulaiset pk-yrittäjät arvioivat henkilökunnan määrän vuoden päästä olevan alhaisempi kuin koko maassa. (Kainuu -10, koko maa -3).
Lisäksi liikevaihto ja kannattavuus arvioidaan ensi vuonna heikommaksi kuin koko maassa.
(Liikevaihto Kainuu -21, koko maa 4 / Kannattavuus Kainuu -23, koko maa -11).
Kasvuhalukkuus on alhaisella tasolla jälleen.
”Kainuun luvut ovat erittäin synkkiä. Tätä voi osittain selittää pienet vastausmäärät vaikkakin ne ovat suuntaa antavia. Ehkä yleinen epävarmuus korostuu luvuissa sillä osalla yrityksistä menee kuitenkin hyvin."
"Kasvuhalukkuuden lisäämiseksi tarvittaisiin enemmän kannustimia ja toimia sekä yleisen ilmapiirin muutosta. Tällä hetkellä kasvun tavoitteleminen lisää yrittämisen riskejä ja vie valtavasti energiaa. Useat yritykset ovat liiketoiminnan osalta tilanteessa, jossa liiketoiminta pyörii hyvin, jolloin kasvun tavoitteleminen ei tuo merkittäviä parannuksia esimerkiksi työmäärään ja kannattavuuteen”, kertoo Kainuun Yrittäjien vt. toimitusjohtaja Jari Junkkari.
Työllistämisodotukset, kasvu ja kansainvälistyminen
Kainuulaiset pk-yritykset eivät näe tarvetta työllistää. Lisäksi työllistämistä jarruttaa kysynnän riittämättömyys tai kysynnän epävarmuus. Pk-yritykset taas kokevat pitkästä aikaa, että osaavaa työvoimaa on riittävästi saatavilla.
Kainuussa henkilöstön osaamisen kehittäminen (Kainuu 42 % yrityksistä, Suomi 56 %) on hieman alhaisempi kuin koko maassa. Taas alihankinta- ja toimittajaverkoston hyödyntäminen nähdään ratkaisuna työvoiman saatavuuteen.
"Vaikeista ajoista huolimatta henkilöstön osaamisen kehittämiseen kannattaa panostaa tulevaisuuden tarpeita ennakoiden. Satsaukset näkyvät parempana työnantajaimagona ja pitovoimana, joilla on iso merkitys työvoiman turvaamisessa”, toteaa ELY-keskuksen yksikön päällikkö Anne Ristioja.
Positiitivisena asiana on nähtävissä, että Kainuussa lomautuksia ei nähdä sopeuttamistoimina. (Kainuu 20 %, koko maa 56 %). Myös työaikajärjestelyt ja irtisanomiset ovat maan keskiarvoja alhaisempia. Kainuulaiset pk-yritykset suunnittelevat sopeuttamistoimia keskittymällä yrityksen ydinalueelle sekä karsivansa liiketoimintaa.
”Selittäisikö tämä myös osaltaan kasvuhalukkuuden puutetta. Usein kasvua haetaan ydinliiketoiminnan ulkopuolelta löytämällä uusia kasvutaskuja: uusia asiakkaita tai uusia palveluita. Uskon vahvasti, että osaavasta henkilökunnasta halutaan pitää kiinni, jonka vuoksi kannattavuutta syövää kasvua rajoitetaan", pohtii Kainuun Yrittäjien vt. toimitusjohtaja Jari Junkkari.
Kasvuhakuisten yritysten määrä on Kainuussa maata alhaisempi ja se on pudonnut entisestään (Kainuu 25 %, koko maa 35 %). ELY-keskuksen kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Mari Möttönen pitää kehitystä varsinkin ilmastonmuutoksen tuomien liiketoimintamahdollisuuksien näkökulmasta huolestuttavana.
"Kainuulaiset yritykset eivät näe ilmastonmuutoksen tuomia liiketoimintamahdollisuuksia niin potentiaalisina kuin yritykset keskimäärin Suomessa. Tämä on harmi, sillä meillä on Kainuussa suhteessa yritysmäärään paljon rahoitusta yritysten kehittämiseen ja investointeihin saatavilla. Toisaalta 80 % yrityksistä sanoo, etteivät vihreään siirtymään liittyvät rahoitusmahdollisuudet ole tuttuja, joten tästä meidän julkisten rahoittajien täytyy ottaa entistä paremmin koppi ja tiedottaa yrityksiä mahdollisuuksista", Möttönen toteaa.
Yritysten rahoitustarpeet ja investoinnit
Rahoituksen kysyntä Kainuussa on ollut hyvin vähäistä. Vain 20 % yrityksistä on tarvinnut ulkopuolista rahoitusta viimeisen vuoden aikana, mikä on selvästi vähemmän kuin valtakunnallisesti (32 %). Rahoitusta haettiin erityisesti kone- ja laiteinvestointeihin sekä käyttöpääomaan suhdanteista johtuen.
Selvä poikkeama valtakunnallisiin lukuihin on, että kainuulaisilla yrityksillä ei ollut juuri tarpeita hakea käyttöpääomarahoitusta kireästä taloudellisesta tilanteesta johtuen. Rahoituksen saatavuus Kainuussa on pysynyt myös varsin hyvänä verrattuna muuhun maahan. Hyvin harva yritys kertoo rahoituksen saatavuuden estäneen hankkeiden eteenpäin viemistä.
On huolestuttavaa, että niin harva kainuulaisyritys tarvitsee rahoitusta yleisesti, mikä kertoo heikoista kasvuodotuksista. Positiivista on kuitenkin rahoituksen käyttötarkoitus, ne harvat yritykset, jotka hakevat rahoitusta, hakevat sitä erityisesti kone- ja laiteinvestointeihin sekä yrityksen kasvuun ja kansainvälistymiseen. Positiivista on myös se, että hyvin harva yritys tarvitsee käyttöpääomarahoitusta tiukasta taloudellisesta tilanteesta johtuen.
"Viimeinen vuosi on ymmärrettävästi ollut monella tapaa haastava yrityksille myös Kainuussa. Kannustamme kainuulaisyrityksiä vihreään siirtymään sekä kasvuun ja kansainvälisyyteen tuomalla uusia rahoitusratkaisuja, kuten ilmasto- ja ympäristölainan, digitalisaatio- innovaatiolainan ja vientiluotot, myös pk-yrityksille. Finnvera pyrkii osaltaan turvaamaan erityisesti kasvuhakuisten yritysten rahoituksen saatavuutta", kertoo rahoituspäällikkö Saara Ohtonen Finnverasta.
Omistajanvaihdokset
Kolmannes Kainuun yrityksistä suunnittelee luopuvansa yritystoiminnastaan kuluvan viiden vuoden aikana, kiivain luopumisvaihe on 3 – 5 vuoden päästä. Tästä voi päätellä, että yli tuhannella yrityksellä on parhaillaan tarve omistajanvaihdospalveluille. Omistajanvaihdosprosessit ovat yleensä pitkiä, joten suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa.
Yli puolet yrityksistä (Kainuu 43 %, koko maa 40 %) kääntyy omistajanvaihdostilanteessa oman alueen maksuttoman omistajanvaihdospalvelun puoleen. Tilitoimiston tai tilintarkastajan asiantuntemusta hyödynnetään usein (Kainuu 43 %, koko maa 34 %). Myös konsulteille nähdään tarvetta (Kainuu 36 %, koko maa 31 %).
"Kainuussa on saatavilla hyvin palveluita omistajanvaihdostilanteisiin. Myös Kainuun Yrittäjät ovat lisänneet hankkeen avulla resursseja yritysten palvelemiseen. Korostan riittävän etukäteen aloitettuja toiminpiteitä, sillä omistajanvaihdos on usean vuoden prosessi", jatkaa Junkkari.
Tiedotteen on julkaissut Kainuun Yrittäjät 13.2.2024 klo 9.
Pk-yritysbarometrin valtakunnalliset ja alueelliset raportit saatavilla Suomen Yrittäjät/Tutkimukset -sivulla: https://www.yrittajat.fi/tutkimukset
Yhteyshenkilöt
Kainuun Yrittäjät
Vt. toimitusjohtaja Jari Junkkari, p. 040 7384 817, jari.junkkari@yrittajat.fi
Finnvera Oyj
Rahoituspäällikkö Saara Ohtonen, p. 029 460 2862, saara.ohtonen@finnvera.fi
Kainuun ELY-keskus
Yksikön päällikkö Anne Ristioja, p. 044 569 4815, anne.k.ristioja@ely-keskus.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus
Perusteltu päätelmä Nordic Talc Oy:n Suomussalmen talkkihankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta6.11.2024 09:30:00 EET | Tiedote
Kainuun ELY-keskus on antanut YVA-lain mukaisen perustellun päätelmänsä Nordic Talc Oy:n Suomussalmen talkkihankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Arviointiselostuksen katsotaan oleellisin osin täyttävän YVA-lain ja -asetuksen sisältövaatimukset. Perustellussa päätelmässä erityistä huomiota kiinnitettiin Portinvaaran Natura-alueeseen kohdistuviin vaikutuksiin, kaivannaisjätteiden hallintaan sekä vesistö- ja pohjavesivaikutuksiin.
Kainuun kehitysnäkymät monilta osin positiiviset, vaikka haasteitakin löytyy29.10.2024 12:20:06 EET | Tiedote
Kainuun syksyn 2024 Alueelliset kehitysnäkymät ja Työvoimabarometri on julkaistu. Työvoimabarometri keskittyy alueiden ja toimialojen keskeisiin tulevaisuuden näkymiin ja työvoimatarpeisiin. Alueelliset kehitysnäkymät ovat ELY-keskusten yhdessä muiden aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys maakuntien ja seutukuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä.
Avustushakuja auki ELY-keskuksissa22.10.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
ELY-keskuksissa avautuu 22.10. useita rakennettuun ja luonnonympäristöön liittyviä avustushakuja. Haettavissa on avustuksia muun muassa rakennusperinnön hoitoon, luonnonhoitoon ja vesistöjen kunnostamiseen. Hakuajat päättyvät 2.12.2024.
Työttömien määrä kasvoi syyskuussa 12 % sekä Kainuussa että koko maassa22.10.2024 08:00:09 EEST | Tiedote
Pitkään jatkunut haasteellinen taloustilanne näkyy niin Kainuun kuin koko maan työttömyyskehityksessä. Syyskuussa Kainuun työttömyysaste 9,2 % oli alueista viidenneksi matalin. Pitkäaikaistyöttömyys nousi jälleen selvästi. Työvoiman kysyntä jatkui heikkona.
Leväkesä 2024 oli rauhallinen Kainuussa16.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen leväseuranta toteutettiin kesäkuun alusta syyskuun loppuun asti. Kainuussa leväesiintymiä seurattiin reaaliaikaisesti viikoittain 22 kohteessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme