Fingrid Oyj

Sähkön tuotannon ja kulutuksen kehitysnäkymät päivitetty – Fingrid varautuu merkittävään kasvuun kuluvalla vuosikymmenellä

Jaa

Fingrid on päivittänyt kantaverkon suunnittelussa käytettävät sähkön tuotanto- ja kulutusennusteet. Ennusteiden iso kuva on ennallaan: Suomen mahdollisuudet menestyä energiamurroksessa ovat erittäin lupaavat. Fingridin sähkön tuottajilta ja sähköintensiiviseltä teollisuudelta saamat liityntäkyselyt ovat edelleen jatkaneet kasvuaan. Investointien mahdollistaminen edellyttää merkittävää kantaverkon rakentamista ja kehittämistä.

Fingrid varautuu sähkön tuotannon ja kulutuksen merkittävään, noin 50 terawattitunnin kasvuun vuoteen 2030 mennessä. Valtaosan kasvusta arvioidaan ajoittuvan vuosikymmenen loppuun. Yhteiskunnan sähköistymisen ohella sähköintensiivisten teollisuustuotteiden vienti Suomesta on merkittävä sähkön kulutuksen kasvuajuri. Siten Suomen kilpailukyky sähköintensiivisen teollisuuden investointikohteena on avainasemassa.

”Puhdas, edullinen ja toimitusvarma sähkö on Suomen keskeinen kilpailuetu. Sähkön tuotannon kasvu perustuu edulliseen tuuli- ja aurinkovoimaan ja erityisesti maatuulivoimaan. Vaihtelevan tuotannon kasvu korostaa tarvetta kysyntäjouston, energian varastoinnin, säätövoiman sekä rajasiirtokapasiteetin kustannustehokkaalle kasvulle”, Fingridin strategisen suunnittelun päällikkö Mikko Heikkilä toteaa.

Kantaverkon liityntäkyselyt sähkön tuottajilta ja sähköintensiiviseltä teollisuudelta ovat edelleen jatkaneet kasvuaan. Sähköintensiivisen teollisuuden hankkeita on tiedossa yli 25 gigawattia. Tuuli- ja aurinkovoimahankkeiden määrä puolestaan on noin 350 gigawattia. Hankkeiden aikatauluihin ja toteutumiseen liittyy luonnollisesti epävarmuuksia. Toisaalta viimeisen vuoden aikana käynnistynyt investointibuumi kaukolämpöä ja teollisuushöyryä tuottaviin sähkökattiloihin osoittaa, että investoinnit etenevät, kun kaupalliset olosuhteet ovat kohdallaan. Sähkön kulutuksen kasvu ei Suomessa myöskään ole yhden kortin varassa, vaan sähköintensiivisen teollisuuden kasvuaihioita on useilta eri toimialalta, kuten vedyn ja sähköpolttoaineiden tuotannosta, datakeskuksista sekä teräs- ja akkuteollisuudesta.

Suomen ilmastotavoitteet ja Suomeen vaurautta luovien puhtaan siirtymän investointihankkeiden mahdollistaminen edellyttävät merkittävää kantaverkon rakentamista ja kehittämistä.

”Alustavan arviomme mukaan Fingridin nykyinen, noin neljän miljardin euron kantaverkon investointiohjelma mahdollistaa toteutuessaan ennusteessa kuvatun kaltaisen kehityksen, mutta etenkin tuotanto- ja kulutushankkeiden maantieteellinen sijoittuminen luo tähän jonkin verran epävarmuutta. On myös tärkeää, että mahdollisuudet kehittää kantaverkkoa säilyvät jatkossakin. Sujuva luvitus sekä ennakoitava ja kantaverkkoinvestoinnit mahdollistava sääntely ovat tässä avainasemassa”, Heikkilä korostaa.

Lisätietoja:

Strategisen verkkosuunnittelun päällikkö Mikko Heikkilä Fingrid Oyj, puh. 030 395 5113
Vanhempi asiantuntija Risto Kuusi, Fingrid Oyj, puh. 030 395 4122
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi

Sähkön tuotannon  ja kulutuksen kehitysnäkymät -raportti >

Keskeiset ennusteparametrit Excel-muodossa (Excel sivun oikealla palstalla)>

Tietoja julkaisijasta

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Fingrid välittää. Varmasti. 
www.fingrid.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj

Flow-based-kapasiteetinlaskentamenetelmä otettu onnistuneesti käyttöön1.11.2024 10:24:06 EET | Tiedote

Pohjoismaisen flow-based-projektin osapuolet vahvistavat, että uusi kapasiteetinlaskentamenetelmä otettiin onnistuneesti käyttöön vuorokausimarkkinoiden kaupankäynnissä 29. lokakuuta 2024 (30.10.2024 energian toimituspäivälle). Käyttöönotto edellytti tiivistä yhteistyötä pohjoismaisten kantaverkkoyhtiöiden, sähköpörssien, käytön koordinointikeskuksen (RCC) ja regulaattoreiden välillä. Pohjoismainen tiedote: Successful go-live of the Nordic Flow-based Market Coupling project - Nordic Regional Coordination Centre Lisätietoja: Maarit Uusitalo, Fingrid Oyj, puh. +358 30 395 4246 Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi

Ledningens översikt för fingridkoncernen 1.1–30.9.202430.10.2024 15:31:04 EET | Pressmeddelande

Fingrid ger ut halvårsrapporter i enlighet med värdepappersmarknadslagen. Dessutom publiceras ledningens översikt för årets första tre och nio månader, där vi presenterar nyckeltal som beskriver bolagets ekonomiska och övriga utveckling. Uppgifterna som presenteras i ledningens översikt beskriver Fingridkoncernens utveckling under perioden januari-september 2024 och under motsvarande period 2023, om inget annat anges. Siffrorna har upprättats i enlighet med internationella redovisningsstandarder (International Financial Reporting Standards, IFRS). Ledningens översikt utgör inte en delårsrapport enligt IAS 34. Siffrorna har inte reviderats. Leveranssäkerheten i Fingrids stamnät var hela 99,99930 (99,99996) procent. Elförbrukningen i Finland steg till 60,5 (56,7) terawattimmar under perioden januari–september. Elen som förbrukades i Finland var ren, utsläppsfaktorn var 31 (35) gCO2/kWh. Bolagets investeringarna var större än föregående år. Bolaget uppskattar att bruttoinvesteringarna und

Fingrid-konsernin johdon katsaus 1.1.−30.9.202430.10.2024 15:31:04 EET | Tiedote

Fingrid noudattaa arvopaperimarkkinalain mukaista puolivuosiraportointia ja julkistaa vuoden kolmen ja yhdeksän ensimmäisen kuukauden osalta johdon katsaukset, joissa esitetään yhtiön taloudellista ja muuta kehitystä kuvaavia keskeisiä tietoja. Johdon katsauksessa esitetyt tiedot koskevat Fingrid-konsernin kehitystä tammi-syyskuussa 2024 ja vastaavalla jaksolla 2023, ellei toisin ole mainittu. Tässä esitetyt luvut ovat laadittu kansainvälisten tilinpäätösstandardien (International Financial Reporting Standards IFRS) mukaisesti. Johdon katsaus ei ole IAS 34 –standardin mukainen osavuosikatsaus. Luvut ovat tilintarkastamattomat. Fingridin kantaverkon siirtovarmuus oli korkea 99,99930 (99,99996) prosenttia. Suomen sähkön kulutus kasvoi tammi-syyskuussa 60,5 (56,7) terawattituntiin. Suomessa kulutettu sähkö oli puhdasta, päästökerroin oli 31 (35) gCO2/kWh. Yhtiön investoinnit olivat edellisvuotta korkeammat. Yhtiö arvioi seuraavan vuosien 2024–2027 bruttoinvestointien määrän olevan noin ka

Fingrid Group – Management’s Review 1 January–30 September 202430.10.2024 15:31:04 EET | Press release

Fingrid follows a six-month reporting period in compliance with the Securities Markets Act and publishes Management’s Reviews for the first three and nine months of the year; the Management’s Reviews contain key information illustrating the company’s financial and other development. The information presented in the Management’s Review relates to Fingrid Group’s performance in January-September 2024 and the corresponding period of 2023, unless otherwise indicated. The figures presented here have been drawn up in accordance with the International Financial Reporting Standards (IFRS). The Management’s Review is not an interim report in accordance with the IAS 34 standard. The figures are unaudited. The transmission reliability rate of Fingrid’s grid was high, at 99.99930 (99.99996) per cent. Electricity consumption in Finland grew to 60.5 (56.7) terawatt hours in January–September. The electricity consumed in Finland was clean, with an emission factor of 31 (35) gCO2/kWh. The company’s in

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye