Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Vankipaikkauudistuksella vaikutuksia suljettuihin vankiloihin – seksuaalirikoksista tuomittujen ja sakkovankien vankipaikat keskitetään

Jaa

Koska Suomen suljetut vankilat ovat tällä hetkellä aivan täynnä, Rikosseuraamuslaitoksen on tarkkaan suunniteltava, miten vangit voidaan sijoittaa vankiloihin niin, että rangaistuksen suorittaminen on turvallista eikä henkilökunnan työturvallisuus vaarannu.

Riihimäen vankila.

Rikosseuraamuslaitos keskittää seksuaalirikoksista tuomittujen vankipaikat Mikkelin, Pyhäselän, Riihimäen, Turun ja Helsingin vankiloihin. Ensimmäiset uudet osastot perustetaan jo vuoden 2024 aikana. Myös sakkovankipaikkoihin tehdään muutoksia, kun miespuoliset sakkovangit sijoitetaan jatkossa Pelson, Mikkelin, Helsingin ja Köyliön vankiloihin. Naispuoliset sakkovangit sijoitetaan pääsääntöisesti Hämeenlinnan vankilaan.

Osastojen perustaminen ja vankipaikkojen keskittäminen tiettyihin vankiloihin on osa Rikosseuraamuslaitoksen laajempaa vankipaikkauudistusta, jolla vastataan erityisryhmien tarpeisiin. Aiemmin omia osastoja on perustettu naisille, alaikäisille ja turvallisuutta vaarantaville vangeille.

– Jatkossa kiinnitämme myös entistä enemmän huomiota siihen, että vankipaikkamme ovat muuntojoustavia ja voimme paremmin vastata muuttuviin vankimääriin ja -tilanteisiin, pääjohtaja Anna Arola-Järvi kertoo.

Uudistuksessa kiinnitetään huomiota erityisesti seksuaalirikoksista tuomittujen mahdollisen verkostoitumisen ja siihen liittyvien lieveilmiöiden ehkäisemiseen.

– Seksuaalirikoksista tuomittujen kuntoutumisen kannalta on tärkeää, että heille voidaan tarjota vankeusaikana palveluja, ohjelmia ja tukea muutoksen tekemiseen turvallisessa ja häiriöttömässä ympäristössä. Yhdenkin seksuaalirikoksista tuomitun vangin onnistunut kuntoutus voi tarkoittaa, että valtava joukko ihmisiä säästyy rikosten aiheuttamalta kärsimykseltä. Osaavalla henkilökunnalla on tässä merkittävä rooli, kertoo erityisasiantuntija, Seri-hankkeen hankepäällikkö Heidi Lind.

Vankipaikkojen keskittämiset koskevat vain suljettuja vankiloita, ja seksuaalirikoksista tuomittuja voidaan jatkossakin sijoittaa kaikkiin avovankiloihin. Uudistuksen jälkeen suljetuissa vankiloissa on yhteensä 193 vankipaikkaa seksuaalirikoksista tuomituille vangille.

Rikosseuraamuslaitos varautuu muutoksilla vuoden 2023 alusta voimaan tulleeseen seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistukseen, jonka myötä seksuaalirikollisten päivittäinen määrä vankiloissa kasvaa noin 90:llä. Ennen lainsäädäntömuutosta vankiloissa on ollut päivittäin noin 200 seksuaalirikoksista tuomittua vankia. 

Sakkovankipaikkojen keskittämisellä varmistetaan vangin kuntoutumisen kannalta tärkeät palvelut

Miespuoliset sakkovangit sijoitetaan jatkossa Pelson, Mikkelin, Helsingin ja Köyliön vankiloihin. Pelson sakkovankipaikat siirtyvät vuoden 2024 lopussa uuteen Vaalan vankilaan. Naispuoliset sakkovangit sijoitetaan pääsääntöisesti Hämeenlinnan vankilaan.

Myös sakkovankipaikkojen keskittämisessä on kyse siitä, että heille voidaan taata turvallinen ympäristö, tarkoituksenmukaiset terveydenhuolto- ja päihdepalvelut sekä palveluohjaus tuomion suorittamisen jälkeiselle ajalle.

– Sakkotuomiot ovat usein varsin lyhyitä, joten sidosryhmäyhteistyö on erityisen tärkeää. Sakkovankien kohdalla onkin huomioitu se, että vankilan henkilökunnalla on erityisesti ulkopuolisiin sijoituksiin liittyvää osaamista, Lind kertoo.

Ensisijaisesti sakkovangit suorittavat tuomionsa avovankilassa tai ulkopuolisessa sijoituksessa. Ulosottolaitos haastattelee sakkovankia tuomion suorittamisesta, jonka jälkeen yhdyskuntaseuraamustoimisto laatii sakkovangille rangaistusajan suunnitelman. Sakkovanki voidaan sijoittaa suljettuun vankilaan, jos hän ei itse halua avovankilaan tai ulkopuoliseen sijoitukseen.

Suurin osa sakkovangeista saapuu kuitenkin vankilaan etsintäkuulutettuina ja poliisin toimittamina, kun sakkovanki ei ole saapunut ulosoton haastatteluun.

Sakkovankien sijoittamista koskevan vankipaikkapäätöksen päivitys on astunut voimaan 14.2.2024. Päätös ei koske tällä hetkellä tuomiotaan suorittavia sakkovankeja, vaan vankipaikkojen keskittäminen koskee uusia, tuomiotaan suorittamaan tulevia sakkovankeja.

Lisätietoja:
pääjohtaja Anna Arola-Järvi, puh. 029 56 88500 (vaihde), anna.arola-jarvi@om.fi
erityisasiantuntija, hankepäällikkö Heidi Lind, kehitys- ja laatuyksikkö, puh. 029 56 80061, heidi.lind@om.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heidi Linderityisasiantuntija, hankepäällikkökehitys- ja laatuyksikkö, Kehittämisen ja ohjauksen vastuualue

Puh:029 56 80061heidi.lind@om.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye