Pirkanmaan liitto rahoittaa maakunnan kehittämistä - näin hanke etenee
Pienetkin hankkeet voivat olla jonkin suuren kehityspolun alku ja se tuo työhön mielekkyyttä ja merkityksellisyyttä.

Pirkanmaan liitto myöntää hankerahoitusta useista eri lähteistä. Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan välineitä ovat Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) sekä Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF, Joint transition fund).
Lisäksi liitto myöntää kansallista kehittämisrahoitusta Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen AKKE-varoista.
Alkaneella EU:n 2021-2027 -ohjelmakaudella Pirkanmaan liitolla on käytettävissä noin 12,6 miljoonaa euroa EAKR-rahoitusta ja 1,3 miljoonaa euroa JTF-rahoitusta. Luvut sisältävät valtion vastinrahoituksen. AKKE-rahoituksen määrästä päätetään erikseen kansallisesti.
Pirkanmaan hankerahoituksen sisältöjä ohjaa maakuntaohjelma ja EU-rahoituksen osalta Uudistuva ja Osaava Suomi 2021-2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma.
Hakemukset arvioidaan
Rahoitushaut avataan hakuilmoituksella, joka sisältää arviointi- ja valintaperusteet. EAKR- ja JTF-hankkeiden hakemukset jätetään EURA 2021 -järjestelmään, jossa myös muu hankkeiden käsittely tapahtuu.
Hakemuksen saavuttua se arvioidaan arviointi- ja valintaperusteiden pohjalta. Arviointiin osallistuu useita Pirkanmaan liiton asiantuntijoita.
- Arviointi tehdään hakemusten perusteella eikä hakija voi tässä vaiheessa täydentää hakemustaan. Siksi on tärkeää, että hakemuksessa esitetään riittävän yksityiskohtaisesti, mitä hankkeessa tavoitellaan ja millä konkreettisilla toimenpiteillä tavoitteisiin pyritään, kertoo erityisasiantuntija Tiina Harala.
Arvioinnin perusteella hakemukset asetetaan paremmuusjärjestykseen ja päätetään mitkä hakemukset etenevät myönteiseen jatkovalmisteluun.
Päätöksenteko ensin sihteeristössä
EAKR- ja JTF-hakemukset käsitellään maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä ja isoimmat hankkeet lisäksi maakunnan yhteistyöryhmässä.
Sihteeristö arvioi hanke-esitysten soveltuvuutta ohjelmarahoituksen piiriin ja joko puoltaa tai ei puolla hankkeiden rahoittamista. Tärkeä osa maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristön työtä on tunnistaa yhteydet ja päällekkäisyydet maakunnan hankekokonaisuuteen.
Sihteeristössä on Pirkanmaan liiton lisäksi edustettuna ELY-keskus ESR+, maaseutu- ja yritysrahoituksineen.
Maakunnan yhteistyöryhmä käsittelee isot hankkeet
Jokaisessa maakunnassa toimii maakunnan yhteistyöryhmä, jonka tehtävänä on koota maakunnan vaikuttajatahot yhteen ja sovittaa yhteen kehittämisen strategista kokonaisuutta. Tärkein tehtävä on toimia EU:n alue- ja rakennepolitiikan rahastojen ja kansallisten aluekehitysvarojen yhteensovittajana.
Pirkanmaalla maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät hankkeet, joissa haetun tuen suuruus ylittää miljoona euroa tai jotka muuten ovat erityisen merkittäviä.
Yhteistyöryhmässä ovat tasapuolisesti edustettuina maakunnan liitto ja sen jäsenkunnat, ohjelmaa rahoittavat valtion viranomaiset sekä tärkeimmät työmarkkina- ja elinkeinojärjestöt.
Jatkovalmistelu edeltää rahoituspäätöstä
Hakemuksissa on usein tarkennettavaa ja täydennettävää ennen kuin se saa lopullisen rahoituspäätöksen. Jatkovalmistelun kesto riippuu täydennystarpeesta. Tämä vaihe on tärkeä hankkeen toteutukselle, jotta varmistutaan tavoitteiden realistisuudesta ja toimenpiteiden hyväksyttävyydestä.
Jatkovalmistelussa varmistetaan hankkeen tulosten kestävyys varsinaisen toteuttamisvaiheen jälkeenkin. Jos hankkeeseen sisältyy liiketoiminnan tukemista, on otettava huomioon myös EU:n valtiontukisäännökset.
Jatkovalmistelun jälkeen hankkeesta tehdään rahoituspäätös Pirkanmaan liitossa.
Yhteyshenkilö tukee hanketta käynnistymisestä päättämiseen
Hankkeen yhteyshenkilö ja maksatustarkastaja pitävät hankkeille niiden käynnistyttyä aloituspalaverin, jossa käydään läpi hankkeen toteutukseen ja hallinnointiin liittyviä asioita. Tavoitteena on antaa toteuttajalle eväät rahoituksen ehtoihin ja säädöksiin, jotta maksatusvaiheen ongelmilta vältytään.
Hankkeen yhteyshenkilö on useimmiten sama henkilö, joka on valmistellut rahoituspäätöksen. Hän osallistuu myös hankkeen ohjausryhmän kokouksiin ja on muutenkin hankkeen käytettävissä, kun toteuttajalla herää – helppoja tai vaikeita – kysymyksiä.
Yhteyshenkilö seuraa hankkeen toteutumista ohjausryhmätoiminnan ja maksatuksen yhteydessä tehtävien raportointien kautta. Maksatushakemuksen käsittelyn yhteydessä yhteyshenkilö antaa lausunnon maksatustarkastajalle hankkeen etenemisestä ja kustannusten tukikelpoisuudesta. Merkittävistä hankesuunnitelman muutoksista tehdään Pirkanmaan liitossa päätös. Yhteyshenkilö käsittelee myös muutoshakemukset.
- Hankkeita toteutettaessa tulee kiinnittää yhä enemmän huomiota viestintään. Sen tulee olla avointa ja aktiivista. EU-hankkeilla on myös muodollisia vaatimuksia, kuten viestinnässä käytettävät logot, Tiina Harala muistuttaa.
Investointihankkeissa hankittujen koneiden ja laitteiden tulee olla suunnitelman mukaisessa käytössä vielä viiden vuoden ajan hankkeen viimeisen maksatuksen jälkeen. Yhteyshenkilö tarkastaa otantaan perustuen investointihankkeiden pysyvyyttä.
Maksatukset yksinkertaistuvat
EAKR- ja JTF-hankkeiden maksatushakemukset saapuvat Pirkanmaan liittoon hankkeiden toteuttajilta EURA-järjestelmän kautta. Alkaneella 2021-2027 -kaudella maksatustarkastus painottuu hankkeiden tuloksellisuuden arviointiin. Olennaista on edelleen, että hankkeessa noudatetaan hankesuunnitelmaa ja tehdään aiottuja toimenpiteitä. Hankesuunnitelman muutokset vaikuttavat myös maksatuksen käsittelyyn.
- Kustannusten ja hankkeiden toimenpiteiden tarkastaminen ja arviointi on tärkeää sekä toteuttajien tasapuolisen ja oikeudenmukaisen kohtelun ja ohjelman mukaisuuden varmistamisen näkökulmasta, rahoitustarkastaja Pia-Mari Siitonen toteaa.
Alkaneella ohjelmakaudella on yksinkertaistettu hankkeiden kustannusmalleja. Uutuutena tulivat myös palkkakustannusmallit, joiden ansiosta palkkakustannusten aikaa vievä tarkastaminen loppuu ja tarkastamisessa keskitytään jatkossa hanketyöntekijöiden laadullisen työpanoksen seurantaan.
Hankkeiden maksatushakemusten käsittelyn ja maksatuspäätösten lisäksi tehdään paikan päällä varmennuksia. Niissä käydään läpi hankkeen sisältöä sekä ohjeistetaan tarvittaessa.
Hankkeisiin ja rahan käyttöön kohdistuu paljon valvontaa ja tarkastusta. Myös muut tahot, kuten TEM, Valtiontalouden tarkastusvirasto tai Euroopan komissio, tekevät tarkastuksia. Kohteena voi olla myös rahoittavan viranomaisen toiminta.
Merkityksellistä työtä
Hankerahoituksen kokonaisuus vaatii tarkkuutta sekä perusteltua päätöksentekoa. Työssä pitää omaksua paljon lainsäädäntöä sekä muuta ohjeistusta, jota saadaan TEM:stä ja Europan komissiosta. Joskus ohjeistus on jopa takautuvaa, jolloin joudutaan tekemään tarvittavia korjausliikkeitä.
- Työ on yhteiskunnallisesti mielenkiintoista ja hankkeissa on ajankohtaisia ja mielenkiintoisia teemoja. Jotkut pienet hankkeet voivat olla jonkin suuren kehityspolun alku ja se tuo työhön mielekkyyttä ja merkityksellisyyttä, kertovat kaikki hankerahoituksessa työskentelevät.
Yhteyshenkilöt
Matti LipsanenAluekehitysjohtajaPirkanmaan liitto
Edistän Pirkanmaan kehittymistä alue- ja rakennepolitiikan, tulevaisuus- ja ohjelmatyön sekä innovaatiotoiminnan keinoin.
Tiina HaralaErityisasiantuntijaPirkanmaan liitto
Työskentelen hankerahoituksen tehtävissä. Valmistelen hankehakemusten päätöksiä (Euroopan aluekehitysrahastosta, Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF) ja kansallisista kehittämisvaroista rahoitetut kehittämishankkeet). Olen myös edellä mainittujen hankkeiden yhteyshenkilö.
Pia-Mari SiitonenRahoitustarkastajaPirkanmaan liitto
Tarkastan rahoitettujen hankkeiden maksatushakemuksia. Varmistan kustannusten tukikelpoisuuden, rahoitusehtojen täyttymisen ja muun lainmukaisuuden. Tarkastan hanketoteuttajien luona hankkeita. Lisäksi neuvon ja ohjeistan hanketoimijoita.
Eveliina Korkea-ahoAluekehitysvalmistelijaPirkanmaan liitto
Tehtäviini kuuluu ohjelmakauden 2014-2020 Länsi-Suomen liittojen koordinaation tehtäviä kuten EAKR-hankkeiden päätösvalmistelua, yhteyshenkilötehtäviä ja muita hankepuolen tehtäviä.
Tiina KonttajärviPirkanmaan liitto
Työskentelen kansallisen kehittämisrahoituksen AKKE-hankkeiden maksatustehtävissä. Varmistan kustannusten tukikelpoisuuden, rahoitusehtojen täyttymisen ja muun lainmukaisuuden.
Tietoja julkaisijasta
Pirkanmaan liitto on koko maakunnan laajuinen kuntayhtymä. Toiminta-alueita ovat aluekehitystyö, maankäyttö ja liikenne (alueidenkäyttö), innovaatio- ja tulevaisuustyö, EU-rahoitukseen liittyvät tehtävät sekä kansallinen ja kansainvälinen edunvalvonta. Liiton toiminnassa korostuu verkostomaisuus, jonka avulla viemme yhdessä Pirkanmaata kohti kestävästi elinvoimaista maakuntaa.
www.pirkanmaa.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan liitto
Terveysalan yhteistyöllä ja innovaatioilla etsitään laatua ja vaikuttavuutta terveyspalveluihin21.3.2025 12:09:52 EET | Tiedote
Business Tampere Oy:n, Pirkanmaan hyvinvointialueen ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhteinen Digital Health 3 -hanke kehittää pk-yritysten tuotteita, teknologioita ja palveluja ja pilotoi ja kaupallistaa uusia teknologioita.
Pirkanmaan edunvalvontaryhmä: Kasvupanostukset Pirkanmaalle säteilevät kauaksi21.3.2025 12:01:15 EET | Tiedote
Pirkanmaan edunvalvontaryhmä esittää hallituksen puoliväliriiheen tavoitteita, joilla saataisiin kasvua laajalle alueelle. Ryhmän mukaan Suomen taloudellinen kasvu ja kilpailukyky edellyttävät investointeja koulutukseen, puolijohdealaan, puolustus- ja turvallisuussektoriin sekä liikenneinfraan.
Länsi-Suomen alueen edunvalvontaa tehostetaan uudella kansanedustajaverkostolla12.3.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Länsi-Suomi on avainasemassa Suomen sivistyksen turvaamisessa ja osaamisen tason nostamisessa, teollisuuden uudistamisessa ja kilpailukyvyn vahvistamisessa sekä turvallisuuden ja huoltovarmuuden varmistamisessa. Lännessä on myös hyvät edellytykset puolustus- ja kaksikäyttöteknologioiden osaamisverkoston kokoamiseen.
Liikennerahoituksen tulee pohjautua todelliseen tietoon18.2.2025 15:43:17 EET | Tiedote
Pirkanmaan liitto vaatii, että liikennesuoritteen roolia ja kasvunäkymiä on painotettava nykyistä enemmän, kun väylien rahoitusta kohdennetaan kansallisesti. Erityisesti Tampere–Kangasala–Orivesi-yhteysväli (Vt 9) on turvallisuudeltaan puutteellinen ja suorastaan vaarallinen. Maakunnan merkittävin huolenaihe on viimein saatava kuntoon.
Pirkanmaa sai neljä tulevaisuuspolkua vuoteen 204010.2.2025 09:30:00 EET | Tiedote
Millainen maakuntamme on, jos kilpailu teknologiasta lisää blokkiutumista, turvallisuuttamme uhkaavat monenlaiset myrskyt, jos uudenlainen eliitti erkaantuu muista tai meidän on sopeuduttava rajuun ilmastokriisin? Näihin kysymyksiin vastaavan tulevaisuustarkastelun toteuttivat Pirkanmaan liitto, Pirkanmaan hyvinvointialue, Tampereen kaupunki ja Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme