Säästöt vai vastuullisuus? Moduulirakennusten avulla voit valita molemmat
Moduulirakentaminen avaa kunnille ja sote-alueille mahdollisuuksia pitää palvelut lähellä käyttäjiä, keventää veronmaksajien taloudellista kuormaa ja tukea samalla Suomen ilmastopolitiikkaa.
Täydellisessä maailmassa kaikilla kunnilla ja sote-palvelujen tarjoajilla olisi aina käytössään oikea määrä osaavaa henkilökuntaa, tarpeisiin mitoitetut tilat sekä riittävät muut resurssit. Tosielämässä kaikkien resurssien kanssa joudutaan jatkuvasti tasapainoilemaan. Ainakin tilojen aiheuttamiin haasteisiin on kuitenkin tarjolla joustava ratkaisu: moduulirakentaminen.
Tila, joka muuttuu tarpeen mukaan
Moduulirakennusten puolesta puhuvat monet järkisyyt. Kun perinteisille, yhteen paikkaan pystytetyille rakennuksille tulee ikää, niihin alkaa usein kertyä erilaisia ongelmia ja lisäkuluja. Rakennukset on aikanaan suunniteltu ja rakennettu kiinteästi tiettyyn paikkaan ja tarpeeseen, mutta vuosien kuluessa ja tilanteiden muuttuessa niistä on tullut väärän kokoisia, ne sijaitsevat väärässä paikassa, eivät enää vastaa käyttäjien tarpeisiin tai ovat ainakin ison remontin tarpeessa.
Muunneltavat, modulaarisesti rakennetut tilat on suunniteltu toimimaan juuri päinvastoin: ratkaisemaan erilaisia tilaongelmia. Kun rakennukseen liittyvät tarpeet muuttuvat, tiloja voidaan skaalata muuttuvan tarpeen mukaan. Moduuleja voidaan myös liittää olemassa oleviin rakennuksiin.
Lisää joustavuutta ja taloudellista ennustettavuutta
Modulaariset ratkaisut vähentävät tyhjillään seisovista tiloista aiheutuvia kuluja, kun kunnat voivat tarpeidensa mukaan päättää, kuinka pitkäksi aikaa tiettyä rakennusta tarvitaan tietyssä tarkoituksessa. Rakennuksen käyttötarkoitusta voidaan vaihtaa – jos esimerkiksi päiväkodille ei ole enää tarvetta, se voidaan muuttaa vaikka palveluasumisen yksiköksi. Ja jos tiloille ei kymmenen vuoden kuluttua ole enää lainkaan käyttöä, vuokramallilla hankitut rakennukset voidaan siirtää kunnostettuina seuraavalle asiakkaalle.
Asiakas vuokraa moduulirakennukset tietyksi ajaksi, joten tilakustannukset pystytään ennakoimaan koko sopimuskauden ajalta. Kunnan tai sote-alueen ei tarvitse kantaa yllätysremonttien aiheuttamaa taloudellista riskiä, koska moduulit omistava yritys vastaa rakennusten huolloista ja korjauksista.
Adapteolla on pitkä kokemus erilaisten modulaaristen rakennusten tarjoamisesta sekä julkiselle että yksityiselle sektorille. Muunneltavat rakennuksemme voidaan varustaa ja muokata moneen eri käyttöön sopiviksi. Esimerkiksi terveydenhuollon puolella Adapteon rakennusten avulla voi tehdä omat tilat niin neuvolalle, laboratoriolle kuin kokonaiselle terveysasemalle. Vuosien varrella Adapteo onkin toimittanut terveydenhuoltoon monenlaisia tilaratkaisuja, jotka ovat muun muassa turvanneet hammashoitolan pysymisen omalla kylällä, lähellä palveluiden käyttäjiä.
Moduulirakentaminen vauhdittaa vihreää siirtymää
Rakennusten muuntojoustavuuden merkitys kasvaa lähivuosina huomattavasti. Suomi pyrkii olemaan hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, jolloin maan talous perustuisi kiertotalouteen. Muutosta vauhdittaa muun muassa vuoden 2025 alussa voimaan astuva rakentamislaki, joka vahvistaa rakentamisen kiertotaloutta ja ohjaa huomioimaan rakennuksen koko elinkaaren aikana syntyvät ilmastohaitat ja -hyödyt.
Tällä hetkellä rakennusala on yksi suurimmista kasvihuonekaasujen tuottajista. Tilanne on herättänyt päättäjät etsimään keinoja rakennusalan päästöjen pienentämiseksi. Yhdeksi ratkaisuksi kaavaillaan kansallista rakennuksen vähähiilisyyden arviointimenetelmää eli kansankielisesti hiilijalanjälkilaskuria, joka ohjaisi uudis- ja korjausrakentamista löytämään mahdollisimman vähäpäästöisen rakennustavan. Adapteo on mukana projektin pilottivaiheessa ainoana moduulitiloja rakentavana yrityksenä.
Hiilineutraaliuden ja rakennusalan muuttuvan lainsäädännön edellyttämiin tavoitteisiin on hyvin vaikea päästä ilman puurakenteisia, kierrätettäviä moduuleja. Adapteo on yksi moduulirakentamisen edelläkävijöistä – tarjoamme asiakkaillemme kiertotalouteen perustuvia ratkaisuja, jotka auttavat niin kuntia, sote-alueita kuin yrityksiäkin heidän muuttuvissa tilatarpeissaan.
Kestävät ratkaisumme ovat hiljattain saaneet myös kansainvälistä tunnustusta. Arvostettu vastuullisuusluokitusten toimittaja EcoVadis myönsi joulukuun alussa 2023 Adapteolle kultamitaliluokituksen tunnustuksena sitoutumisesta ja erinomaisesta suorituksesta. Tunnustus on osoitus panostuksestamme yhteiskunnan ja ympäristön kannalta vastuullisiin liiketoimintakäytäntöihin, joiden avulla haluamme muokata toimialaamme. Asiakkaan suuntaan tunnustus on myös lupaus siitä, että hän saa meistä tulevaisuudenkestävän kumppanin.
– Tuomas Vaalto, toimitusjohtaja, Adapteo Finland
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Adapteo on Pohjois-Euroopan johtava muunneltavien tilojen toimittaja. Kehitämme, rakennamme, vuokraamme ja myymme muunneltavia rakennuksia, joita voidaan käyttää uudelleen ja suurentaa tai pienentää asiakkaidemme muuttuvien tarpeiden mukaan. Tarjoamalla tiloja välttämättömiin toimintoihin, kuten kouluille, päiväkodeille, palveluasumiseen, toimistoiksi ja majoitustiloiksi, luomme arvoa yhteiskunnalle.
Adapteon modulaariset ratkaisut vuokrataan yhä uudelleen ja uudelleen, mikä minimoi materiaalin käytön ja edistää kiertotaloutta. Kunnianhimoisella kestävän kehityksen ohjelmalla yhtiö näyttää alallaan tietä kohti vastuullisempaa tulevaisuutta. Yhtiö innovoi kestävää kehitystä varten, kehittää ilmastoälykkäitä rakennuksia ja kantaa vastuuta arvoketjusta. Näin yhtiö rakentaa mukautuvaa ja kestävää kehitystä tukevaa yhteiskuntaa.
Adapteon rakennuskanta on 1,3 miljoonaa neliömetriä ja toiminta-alueita ovat Ruotsi, Suomi, Norja, Tanska, Saksa, Belgia, Alankomaat ja Liettua. Valtaosa Adapteon liikevaihdosta tulee julkisen sektorin vuokrasopimuksista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Adapteo Finland Oy
Adapteo ja Pelastusarmeija uudistavat lasten lomakodin tilat9.12.2024 07:54:00 EET | Tiedote
Lasten lomakoti Vihdin Nummelassa on Pelastusarmeijan lomakohde 4–11-vuotiaille. Adapteo toimittaa lomakodille uudet moduulirakenteiset tilat, jotka otetaan käyttöön jo kesällä 2025.
Adapteo Group saavutti kärkisijan GRESB Infrastructure Asset 2024 -arvioinnissa16.10.2024 13:33:23 EEST | Tiedote
Adapteo Group on saanut viiden tähden arvosanan ja 96 pistettä GRESB Infrastructure Asset 2024 -arvioinnissa. Yhtiö sijoittui ensimmäiselle sijalle Pohjois-Euroopan sosiaalisen infrastruktuurin kategoriassa.
Koillis-Helsinkiin kohoamassa suuret väistötilat Suutarilan monitoimitalon ja Siltamäen ala-asteen käyttäjille19.9.2024 11:35:00 EEST | Tiedote
Adapteo Finland toteuttaa Helsingin kaupungille yli 6000 neliömetrin moduulirakenteiset väistötilat palvelemaan Suutarilan monitoimitalon ja Siltamäen ala-asteen käyttäjiä. Työt aloitettiin kesällä, ja tilat valmistuvat joulukuun aikana.
Digitalisaatio ei yksin ratkaise hoitovajetta – lähipalveluja tarvitaan jatkossakin24.6.2024 09:25:00 EEST | Artikkeli
Julkista keskustelua terveydenhuollosta hallitsevat puheet rahapulasta ja palvelupisteiden karsimisesta. Tilalle kaavaillaan digitaalisia palveluja, mutta myös joustavammat tilaratkaisut voivat auttaa pitämään terveyspalvelut lähellä käyttäjiä.
Kolme koulua, yhdet tilat27.3.2024 13:20:00 EET | Artikkeli
Julkisten tilojen peruskorjaukset nielevät huomattavan osan kuntien ja alueiden budjeteista. Vantaalla kouluremonttien aiheuttamat tilatarpeet on ratkaistu pitkäjänteisesti käyttämällä yhtä modulaarista väistötilaa monen eri koulun tarpeisiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme